Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    269.024
    Сакаме кислородна поддршка.
    Неблагодарни и лакоми.

Во Скопје има централен довод.

Во Штип без боци останаа пациенти на кои животот им зависеше од нив.

Тиха језа.

П.С. Збореле за магнети преку ред. Не се проблем дечки апаратите. Втора смена нема оти нема кадар да ракува (техничари) и чита (специјалисти радиолози) со апаратите. Голем дел дремат некористени попладне. Оти... сами не снимаат. Сами не читаат.

На flower30, Anie93, Polyincognito и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Monofonik

Monofonik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2022
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.188
    Јадењето леб како и кислородна поддршка е исклучиво руско влијание и крајно неевропски.

На CameliaMiller, Biljarkata и Polyincognito им се допаѓа ова.
  3. RockinIt

RockinIt Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2022
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    130
    Колку и да се трудам за некои работи, сепак не можам да го постигнам тоа што го сакам

4. BrainDamage

BrainDamage Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    198
    Never give up !

На RockinIt му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Iv531

Iv531 Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2022
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    311
    Како можеш така да зборуваш за твоите родители?

6. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Ироничен е членот

На Polyincognito му/ѝ се допаѓа ова.
  7. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.378
    Допаѓања:
    26.360
    Сдк
    Happy birthday to me :D:^::d:

На elimkd, Rama, lovemme и 12 други им се допаѓа ова.
  8. Iv531

Iv531 Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2022
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    311
    Не сум баш добра во препознавање сарказам и иронија, навистина ме нервира тоа...

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Antoninaaa

Antoninaaa Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    10.325
    Социјализирање не ми е во муд последната година. Плус станата сум неподносливо категорична. Екстровертот во мене лом прави, не може до збор да дојде.

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.018
    Ви се има ли десено серија/филм/книга/албум да ве смени? Ама стварно да ве промени како личност, одеднаш перспективата кон животот да не ви е иста, да почнете поинаку да го гледате и светот и живеењето. Ми се има случено повеќе пати до сега.
    А неодамна ми се деси на велико. Всушност, уште ми се случува таа промена затоа што не можам да престанам да мислам на приказната и секојдневно осеќам последици.
    Додека ја гледав серијата, со секоја сцена, со секое случување, со секој збор, осеќав како карактерот ми се соголува, па ми се моделира, па ми се таложат нови слоеви. Ме гаѓаше толку многу што ми се чинеше како физички да осеќав дека молекулите ми се менуваат. Одеднаш поинаку дишев.
    Сфатив многу нешта. Многу нешта за себе, за човекот општо, за природата, за важноста на сегашниот момент, за суровоста, за љубовта, за фамилијата, за човечноста, за издржливоста, за храброста, за борбеноста. Животот е краток и суров. На природата не и' е гајле за луѓето. На луѓето не им е гајле за луѓето. Сè е минливо и менливо. Луѓе продолжуваат да се раѓаат, луѓе продолжуваат да постојат на кратко, луѓе продолжуваат да умираат. Светот продолжува да се врти, сонцето продолжува да грее.
    Среќна сум што постојам во ова време и што сум привилигирана да ги имам сите модерни удобности што сегашноста ги нуди. Среќна и благодарна сум што ако ожеднам, можам да отидам во соседната соба, да ја пуштам чешмата, да си наполнам чаша вода и да ја испијам. Среќна сум што можам да пуштам правосмукална и да го исчистам домот; и да уклучам шпорет и набрзинка да зготвам ручек; и да напикам алишта и детергент во машина, и да стиснам едно копче за да ми ги испере алиштата. Среќна сум што можам да се излежавам пред тв со грицки и да не се замарам со ништо. Среќна сум што можам слободно да шетам надвор, каде сакам и кога сакам. Среќна сум што можам да бирам што ќе правам.
    Среќна сум и благодарна за сè што имам во животот. Немам време за жалење и лигавење околу глупости, само зашто така сме научени као генерација. Зошто ни се може, привилегирани сме на тој начин. Да, животот е тежок и суров, за некои многу повеќе и неправедно. Ама факт е дека премногу често самите си го правиме многу потежок од што природно е, само затоа што бираме да не бидеме доволно цврсти и навикнати сме на постојано жалење.
    Стисни заби, исправи се и биди силен функционален човек. Toughen up. Ионака животот ќе заврши многу побрзо од што сме свесни.

Иначе, серијата е "1883".

П.С. Музиката само ме кине, ме боли нешто внатре, ми навираат солзи, никад нема да бидам иста, жими сè!

Последна измена: 3 март 2023
    На Ani54, cresa-jagoda, Mishela и 8 други им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    269.024
    Каде ја гледаше?

Инаку, слична тематика имаат The Four Winds и The Great Alone од Кристин Хана.

12. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.018
    Ја симнав.

Само што ја догледав и "1923" - дејствието е после "1883" со истата фамилија. Предобра е и оваа, иако ја нема таа кинематографија, музика и поетска драма.
    И следна ќе ја гледам "Yellowstone", дејствието е со најмладата генерација од истата фамилија. Всушност, оваа серија е прва, па 1883, па 1923, ама јас се решив хронолошки да ги гледам.

Ќе ги ѕирнам тие што си ги спомнала.
    Мене друга слича серија ми е "Godless" која ми е исто така одлична.

На CameliaMiller и Евроазија им се допаѓа ова.
  13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.675
    Допаѓања:
    116.222
    Ене ги ми стојат негибнати. Да ги читам викаш? @MissChievous Yellowstone е делмод трилогија? Ми ја фалеа па сакав да ја почнам. Ај да прогуглам.
    Едит. А бе што не кажувате за овие ремек дела.. А ова мора да се гледа.

На CameliaMiller и MissChievous им се допаѓа ова.
  14. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Значи колку мразам родители што ќе го однесат детето некаде и го оставаат да ровари а они си седат и си пијат кафе. Ауууу:@;)

На MeowMeow, Rama, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  15. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.224
    Допаѓања:
    4.273
    СДК од Драчево или Илинден до Волково со воз/шинобус е убава и практична идеја, би требало повторно да се воведе - нешто како урбана железница која без проблем би ги заобиколува градските гужви и би овозможило пристигање од едниот до другиот крај на предградско Скопје низ транспортен центар за само дваесетина минути!

https://plusinfo.mk/pruga-imame-zhe...-skop-ani-baraat-alternativen-gradski-prevoz/

16. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.088
    Три дена без леб останавме и готово - полудевме начисто:D арно викаше онаа рекламата "Ти не си ти кога си гладен" :D
    Како нација сме лебари невидени, додуша и џаболебари сме во голем број, ама тоа е друга приказна:worried: ама ептен е нехумано во денешно време на човек буквално да му го земеш лебот од уста. И не, не знае и не умее секој да меси, не дека е некоја наука де, ама ете, мора да постоиме и такви, и да, ич не сте смешни со хехенцата на сметка на ситуацијава8)

На hermosa, CameliaMiller, theowndemon и 8 други им се допаѓа ова.
  17. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.629
    Допаѓања:
    16.004
    Готово, нема леб во државава :|

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.088
    Има брате, ама прашај колку саати се чека дури да дојдиш до него:worried: кутри пензионери, по два саати чекале прееска, јас со 40 минути поминав:D

На Iv531, Bratot и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  19. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.629
    Допаѓања:
    16.004
    Ќути сестро златна не ми кажвај, построен во ред на улица чекав и јас со батињата пензионери, какви не животни приказни слушнав :tmi:

На Iv531 и Rama им се допаѓа ова.
  20. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.088
    Еее јас во културни се паднав да чекам, арни беа, немаше давење со муабети од типот на Екс Ју и тажење по Тито, ама џабе кога на крајот уништија секаков позитивен впечаток кога се пуштија чопоративно да грабаат лебови и да си ги тргачат од раце:rofl: абе душички, барем ќе го насмеат човек.
    Туку, ај во Трета ќе си чатоваме, овде ќе речат утре дека од темава сме направиле чет:D:D

На Bratot и cresa-jagoda им се допаѓа ова.