Па и ја сум атеист и плукам тука по религии и чуда, па пак сметам дека треба се се испоштуе црквата коа се иде у неа. Али ај сеа оти ќе вртиме околу неа, а не у неа, може ко у дискотека да идеме. Ја не знам од која планета сте паднати, али ја коа бев средно прво у кафич кој кафе кој пиво или вино на црно, па од таму у црква симпатијата да го видиш, сите штиклосани и миничосани идеа, садо мазо си играа со восковите. Ја искрено иам идено пар пути, и после од коа видов колку е саат, толку. Коа идете у манастир, не ве покриваат со марами и суќни? На мужите не им даваат долги панталони и маици, небитно и Муслимани да се, Кинези, Марсовци? Друго, пијани у црква... Немој да ме јебеш. Па ја поише ја ви ја поштуем црквата као институција, него ли вие самите. Не дека поарни луѓе сте така, него стварта е у почитта кон Црквата и религијата... Ај ако некој се издрогирал, начукал онака рандом ден, па му дошло на душата да иде во Црква, ок. Али загревање пред Црква, па после и на афтерче, немој да ме јебеш. Али ок, нашине попои ка ќе го фатат редот од сабајле да пеат погачи, една ракија, две ракии на крај не знае да испее молитвата, па за обичната раја да се чудиме... Шо не се способни една слава, најтешките денови у Христијанството, погреб без алкохол да поминат, ејјјј на задушница послуваат трпеза на гробови се пијанчат ко стоки, па музики, вицеви, и после ќе плукаат по секти, бајачи и оџи, ко они нешо боље да се. А па да не праам муабет шо од МПЦ пршути јадеа у најстрог пост, со достава носени, али ок бие си знаете, вие сте си верници. Шо ви пасира, си браните, шо не си плукате. Дан за даном, све по старом. Ајт.
Ајдееее, помина уште еден Велигден со кич слики на Инстаграм и ФБ. Сите во борба кој има повеќе стаено на маса и кој понакитено има и кој поубаво е облечен. Кој е испокаран со цела фамилија, се скарал со маж/жена, битно масата да ми е поставена и да не видат колку сме среќни. Кој замина надвор, кој седеше МК, кој се молеше за парче леб. Живот....
Сероизно ако ви е океј нашмркан во црква.. Ќе се молам да се опраи, ама нека не иде нашмркан дур се опраи, освен ако не го однесат во Бигорски И јас знам таков, се испофали у саботата
Сте начнале тема на која сама се имам фатено како ми паѓа на ум, а искрено не ме засега или барем не треба да ме засега. Порано сум имала и порадикални ставови, ама на крај на ден како ме засега дали некој верва и како практикува религија? Одам во свети објекти кога нема молитва најчесто, то избегнувам оти мислам дека е интимен момент, од туристички/ уметнички аспект одам. И како почит кон луѓето кои практиккуваат таа религија ставам суќна долга ако е манастир, кај треба гла покривам, во џамија чевли вадам, со миени нозе претходно. И ми е чудно кога некој не пристапва исто кон своја религија ама на крај на ден луѓето ги гледам како индивидуи и не знам шо имат во срцето. Едно е надворешно. Друго е внатре. Е сега шо ме "боцка" мене е друга тема. Саботата, за да не се делам бев до црква со друштвото. Низ години со нас идел и муслиман. Со него сме иделе и во џамија. "Такви" сме. Со среќни се радваме, со тажни плачиме. То е надвор од поентата, и седам задумана, гледам како гори свеќа, импресивно. И попот дава shout out до донатори од Холандија, Австралија, Америка. Weird. Okay. И после почнува со иста реторика шо денес ја исплука владиката. И прво ме фати смеа, тешко ми беше да вервам. Луѓе као на газ паднаја. Испроцесирав. Прв пат слушнав политика мешана во религија кажана лабаво уз молитва и толку отров да излегва од лице шо треба да шири љубов. И секој шо шири омраза ми е тешко да вервам дека има чисто срце, ко шо сака да верва. И иако во моментот ми дојде како шок и се изнасмеав и искрено преубо си поминав, ко ќе размислам, моментот ко ќе мразиш некој и судиш само зошто постои и е поинаков, не е ширење љубов. Не е наивно. Не е невино. Подло е. Злобно е. Штетно е. И срам ми е дека толку луѓе на газ паднаја. Бог е љубов. Не зло. Чоекот прај да звучи ко зло. И то е тажно. И за ова денес шо е речено, колку помалку луѓе зборат против ова а се декларирани верници, и колку поќе луѓе го прифаќат - толку помалку почит имам за нив. Оти нема ништо чисто и љубов во ова. Само омраза. Ама поентата останва, или имаш љубов во тебе или немаш. And it shows. Се друго е мачкање очи.
Во меѓувреме: http://religija.mk/sestra-efimija-z...drzuva-i-ohrabruva-konstruktivniot-feminizam/ И ќе го издвојам овај дел од одговорот на прашањето зошто жена не можи да биди свештеник. То е тој конструктивен феминизам.
Сте начнале неисцрпна и непресушна тема, за поповите па кога сме кај нив, ме интересира дали некој знае деновиве кој православен поп зборувал на Телма во емисија, во смисла: оставете ги што сакаат да си прават луѓето, и пол да сменуваат и бракови истополови и не знам ти што. Јас не ја гледав емисијата, други ми кажуваа, а јас се обложив дека шанса нема тоа да го кажал православен поп, дека ваљда бил од друга христијанска гранка, затоа што добро ги знаеме ставовите на православието околу овие теми И сега место не ме фаќа дали грешам со претпоставката или не
И пак нема да легнеш во 9, гарант Или јас сум само шо пека дур се расони, и после гајле неам и пак ќе легнам касно
Добар ден на Вторник, 18.04.2023 година, освен во Маќедоња, каде е 1976 и уште на вакви створови им се дозволува вака да зборат. Кај се овие што беа згрозени од Ена да бекнат? Или тогаш ауууу лошите феминистки ја вреѓаат црквата, а сеа мукла. Само радикален феминизам за суштествава, секој ден се помалку и помалку да бидат слушани и перцепирани за глупостите што ги тропаат. Амин.
Ако некој знај нека ме насочи, освежување ќе е и то пријатно. Пошто јас на Сител налетав на другиов и се наежив. Во една недела два попој сум сведочела како вака зборат, еве сега и владиката. Мислам не сум премногу изненадена, ама толку отворено не сум сретнала и е непријатно.
На објава за силуваното девојче во Тетово (кое заминало во маркет) Некои луѓе го заслужуваат најлошото, да скапат.
Спојлер: . Дечки здраво, послушајте како Ноле го уништи/ја (комплексите на) една проклета жена исто како Адама Ева, а нејзина едина задача на која подвали беше да го поддржува од позадина. Така сега Ноле е наведен да сака и поштува дрвеча и Сунце и животот кој го овозможуваат, а не црквата.И се обраќа за совет од (сатанистички секако) Њу Ејџ и Хинду гуруа а не од него, уствари немора од него има толу прекрасни личности во Православието ама битно да се од Православието, во кое Ноле е роден и му врти сега грб. (да, се смеам оти незнам што би друго) #jelenaobozavadagrlidrvece #prayfornole
Пресмешно....Србинкава Јелена и Индиецов Моханџи, на англиски јазик ја открија тајната на Универзумот, се просветлија и ќе не спојат сите во љубов,мир и благосостојба....Балканот е секако одлично поднебје за експерименти ....оммм