Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.515
    Допаѓања:
    43.533
    Па и ја сум атеист и плукам тука по религии и чуда, па пак сметам дека треба се се испоштуе црквата коа се иде у неа. Али ај сеа оти ќе вртиме околу неа, а не у неа, може ко у дискотека да идеме.

Ја не знам од која планета сте паднати, али ја коа бев средно прво у кафич кој кафе кој пиво или вино на црно, па од таму у црква симпатијата да го видиш, сите штиклосани и миничосани идеа, садо мазо си играа со восковите. Ја искрено иам идено пар пути, и после од коа видов колку е саат, толку.

Коа идете у манастир, не ве покриваат со марами и суќни? На мужите не им даваат долги панталони и маици, небитно и Муслимани да се, Кинези, Марсовци?

Друго, пијани у црква... Немој да ме јебеш. Па ја поише ја ви ја поштуем црквата као институција, него ли вие самите. Не дека поарни луѓе сте така, него стварта е у почитта кон Црквата и религијата...

Ај ако некој се издрогирал, начукал онака рандом ден, па му дошло на душата да иде во Црква, ок. Али загревање пред Црква, па после и на афтерче, немој да ме јебеш.

Али ок, нашине попои ка ќе го фатат редот од сабајле да пеат погачи, една ракија, две ракии на крај не знае да испее молитвата, па за обичната раја да се чудиме...
    Шо не се способни една слава, најтешките денови у Христијанството, погреб без алкохол да поминат, ејјјј на задушница послуваат трпеза на гробови се пијанчат ко стоки, па музики, вицеви, и после ќе плукаат по секти, бајачи и оџи, ко они нешо боље да се.

А па да не праам муабет шо од МПЦ пршути јадеа у најстрог пост, со достава носени, али ок бие си знаете, вие сте си верници. Шо ви пасира, си браните, шо не си плукате.

Дан за даном, све по старом.
    Ајт.

На violetblue, CoverGirl10, LovelyGirl3 и 11 други им се допаѓа ова.
  2. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.418
    Допаѓања:
    16.832
    Ајдееее, помина уште еден Велигден со кич слики на Инстаграм и ФБ.
    Сите во борба кој има повеќе стаено на маса и кој понакитено има и кој поубаво е облечен.
    Кој е испокаран со цела фамилија, се скарал со маж/жена, битно масата да ми е поставена и да не видат колку сме среќни.

Кој замина надвор, кој седеше МК, кој се молеше за парче леб.

Живот....

Последна измена: 17 април 2023
    На sino.o.oka, elimkd, KiT и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.396
    Сероизно ако ви е океј нашмркан во црква..
    Ќе се молам да се опраи, ама нека не иде нашмркан дур се опраи, освен ако не го однесат во Бигорски
    И јас знам таков, се испофали у саботата :envy:

На doll.a му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TheFiend

TheFiend Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2023
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    412
    Fuj narkomani vo crkva(wtf)

На Shalitra му/ѝ се допаѓа ова.
  5. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.201
    Допаѓања:
    175.864
    Сте начнале тема на која сама се имам фатено како ми паѓа на ум, а искрено не ме засега или барем не треба да ме засега. :D Порано сум имала и порадикални ставови, ама на крај на ден како ме засега дали некој верва и како практикува религија? Одам во свети објекти кога нема молитва најчесто, то избегнувам оти мислам дека е интимен момент, од туристички/ уметнички аспект одам. И како почит кон луѓето кои практиккуваат таа религија ставам суќна долга ако е манастир, кај треба гла покривам, во џамија чевли вадам, со миени нозе претходно. И ми е чудно кога некој не пристапва исто кон своја религија ама на крај на ден луѓето ги гледам како индивидуи и не знам шо имат во срцето. Едно е надворешно. Друго е внатре.

Е сега шо ме "боцка" мене е друга тема. Саботата, за да не се делам бев до црква со друштвото. Низ години со нас идел и муслиман. Со него сме иделе и во џамија. "Такви" сме. Со среќни се радваме, со тажни плачиме. То е надвор од поентата, и седам задумана, гледам како гори свеќа, импресивно. И попот дава shout out до донатори од Холандија, Австралија, Америка. Weird. Okay. И после почнува со иста реторика шо денес ја исплука владиката.
    20230417_235059.jpg
    И прво ме фати смеа, тешко ми беше да вервам. Луѓе као на газ паднаја. Испроцесирав. Прв пат слушнав политика мешана во религија кажана лабаво уз молитва и толку отров да излегва од лице шо треба да шири љубов. И секој шо шири омраза ми е тешко да вервам дека има чисто срце, ко шо сака да верва. И иако во моментот ми дојде како шок и се изнасмеав и искрено преубо си поминав, ко ќе размислам, моментот ко ќе мразиш некој и судиш само зошто постои и е поинаков, не е ширење љубов. Не е наивно. Не е невино. Подло е. Злобно е. Штетно е. И срам ми е дека толку луѓе на газ паднаја. Бог е љубов. Не зло. Чоекот прај да звучи ко зло. И то е тажно.

И за ова денес шо е речено, колку помалку луѓе зборат против ова а се декларирани верници, и колку поќе луѓе го прифаќат - толку помалку почит имам за нив. Оти нема ништо чисто и љубов во ова. Само омраза. Ама поентата останва, или имаш љубов во тебе или немаш. And it shows. Се друго е мачкање очи.

На Angie1432, sweet-cherry, MissChievous и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.242
    Допаѓања:
    15.501
    Испеглана униформа, средена ташна и спремна за работа :D

На GirlRose, cresa-jagoda, carangigia и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.617
    Допаѓања:
    43.294
    Во меѓувреме:
    http://religija.mk/sestra-efimija-z...drzuva-i-ohrabruva-konstruktivniot-feminizam/

И ќе го издвојам овај дел од одговорот на прашањето зошто жена не можи да биди свештеник.
    То е тој конструктивен феминизам.

На sweet-cherry, theowndemon и KateKane им се допаѓа ова.
  8. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.533
    Допаѓања:
    55.282
    Сте начнале неисцрпна и непресушна тема, за поповите:D па кога сме кај нив, ме интересира дали некој знае деновиве кој православен поп зборувал на Телма во емисија, во смисла: оставете ги што сакаат да си прават луѓето, и пол да сменуваат и бракови истополови и не знам ти што. Јас не ја гледав емисијата, други ми кажуваа, а јас се обложив дека шанса нема тоа да го кажал православен поп, дека ваљда бил од друга христијанска гранка, затоа што добро ги знаеме ставовите на православието околу овие теми:D
    И сега место не ме фаќа дали грешам со претпоставката или не:D

9. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.396
    Првиот работен ден после споен викенд е :drunk: како трактор да ме згазил

На christinnn и dea.18 им се допаѓа ова.
  10. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Ја баш едвај чекав. Може пошто ми е 2 недела на работа :D

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.396
    Јас едвај чекам да му влезам на креветон после…

На christinnn му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Тоа плус, сабајле прво што помислив беше.. вечер си легнувам во 21h

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.396
    И пак нема да легнеш во 9, гарант :rofl:
    Или јас сум само шо пека дур се расони, и после гајле неам и пак ќе легнам касно

На Noranora му/ѝ се допаѓа ова.
  14. TheFiend

TheFiend Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2023
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    412
  15. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.592
    Допаѓања:
    63.056
    Добар ден на Вторник, 18.04.2023 година, освен во Маќедоња, каде е 1976 и уште на вакви створови им се дозволува вака да зборат.

Кај се овие што беа згрозени од Ена да бекнат? Или тогаш ауууу лошите феминистки ја вреѓаат црквата, а сеа мукла.

Само радикален феминизам за суштествава, секој ден се помалку и помалку да бидат слушани и перцепирани за глупостите што ги тропаат. Амин.

На Ugly Duckling, crimson, sweet-cherry и 2 други им се допаѓа ова.
  16. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.201
    Допаѓања:
    175.864
    Ако некој знај нека ме насочи, освежување ќе е и то пријатно. Пошто јас на Сител налетав на другиов и се наежив. Во една недела два попој сум сведочела како вака зборат, еве сега и владиката. Мислам не сум премногу изненадена, ама толку отворено не сум сретнала и е непријатно.

17. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.362
    Речиси 20 години се будам со истата помисла

На L.i.n.a.a, Noranora и Feminka22 им се допаѓа ова.
  18. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    10.524
    На објава за силуваното девојче во Тетово (кое заминало во маркет) Screenshot_20230418_141605_Facebook.jpg

Некои луѓе го заслужуваат најлошото, да скапат.

На GirlLove, Amellie13, Mazegin и 8 други им се допаѓа ова.
  19. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.796
    Дечки здраво, послушајте како Ноле го уништи/ја (комплексите на) една проклета жена исто како Адама Ева, а нејзина едина задача на која подвали беше да го поддржува од позадина. Така сега Ноле е наведен да сака и поштува дрвеча и Сунце и животот кој го овозможуваат, а не црквата.И се обраќа за совет од (сатанистички секако) Њу Ејџ и Хинду гуруа а не од него, уствари немора од него има толу прекрасни личности во Православието:D ама битно да се од Православието, во кое Ноле е роден и му врти сега грб.

:D(да, се смеам оти незнам што би друго)

#jelenaobozavadagrlidrvece #prayfornole

Последна измена: 18 април 2023
    На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  20. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    2.815
    Пресмешно....Србинкава Јелена и Индиецов Моханџи, на англиски јазик ја открија тајната на Универзумот, се просветлија и ќе не спојат сите во љубов,мир и благосостојба....Балканот е секако одлично поднебје за експерименти :D....оммм

На sweet dreams ** и Wideperpetual им се допаѓа ова.