Ја би на плажа месец, два. На прашањето дали на работникот во текот на една година му е потребно само 20 дена годишен одмор или како е законски таму. Не, на работникот му треба секој еб*н месец минимум 1 недела одмор, при вакви ненормални услови за работа и при живеење во ваква такозвана држава. Иначе, да, денес работам, и не ми е ми дојдено до тие 3000 што ќе ги земам. Сите негде ќе одат а ние затворени како во логор со клима, на вештачко светло. Во оваа држава ако можи така да се наречи, работникот, за во приватниот сектор кажувам, е изманипулиран и искористен, разликата е во тоа што некаде еве како кај мене е добро платен, а негде не. Јас не знам што се буни јавна администрација, ко можат тие да си спојат денови, покрај тоа и што некои ништо не работат. А за функционериве, шо ќе си зголемат плата, немам веќе коментар. Сите не избркавте. Секоја чест на исклучоци.
Pred 10 godini vo Makedonija rabotev cel mesec za 5000, prijavena na pola rabotno vreme, posle silom prilika me prijavija na celo rabotno vreme, ama razlikata im ja vrakjav na raka, minimalecot togas bese 8050. Im vrakav 3050 na raka. Rabotev i praznik i delnik i Bozik i Veligden i dvokratno i stokratno. Luti pepel bea koga si otidov a im dadov otkazen rok od 2 nedeli, poslednata plata nesakaa da mi ja dadat, ne sum im kazala na vreme deka davam otkaz, se zakanuvaa so advokati, tuzbi, muzbi. Na moja radost biznisot im propadna nedolgo posle toa.
Отварам социјални мрежи да видам новости, велам сигурно некои веќе почнале со скарата. Што да видам, сопругот на една школска на маж ми, починал утрово. Скролам надолу, една познаничка починала. Млади луѓе 35 до 40 години максимум. Господе што е ова? Да одеше со ред барем
Не знам што ми текна, порано на улица Македонија (поранешна Маршал Тито, кога јас растев) на местото кај што сега е црквана, на ќошот кај Палата имаше едно црвено шанкче. Ми се чини дека исто такво уште има и на кеј во Охрид. На лето - такво отворено, музиче имаше од таму, додека на улицава живо пиле немаше, освен ние децата. Шанкчето ме потсети на лето. На летен чил - жештина, ама и посебна слобода. Летна слобода. И ме потсети на музика од 90-тите. И спроти шанчево, апла кај што е сеа црквата, имаше тревник со пар дрвца, на него игравме понекад фудбал. Или се прскавме со црево, ако имаа оставено. А до тревникот, имаше бетонски сепаре клупи, тука грицкавме семки и лижевме сладолед. А кај што беше "Гнездо", тука купувавме сладолед на стапче од еден чичо со фрижидер. Освен ако не сме отишле до Ескимо или Малага, за на топче. Исто, порано војници имаше во Арм, и кога игравме фудбал на плочникот - денес е скратен поради куќата на мајка Тереза - доаѓаше комбенце наутро и попладне, носеа појадок и ручек за војниците. И нè прекинуваа во фудбалот. Или во народната. А на местото од куќата на мајка Тереза имаше паркче и тука конкретно имавме дупки за играње со џамлии. А до паркчево кај што е "амфитетарот" од куќава, имаше споменик и околу споменикот правоаголници во бетонот - е тие ние беа за играње серва. А позади "амфитеатарот" уште постојат боровите и големите оранжерии - има една бандера, таа ни беше за брканица. А на оранжериите седевме и муабетевме, и игравме расипан телефон. Ти ибам шанкчето, што ми текна на него...
Значи најјаки ми се оние што у дискусија на форум, на поставено прашање ќе пишат "не ти одговарам оти си дрска/безобразна", наместо да си го одбранат аргументот онака цврсто, ама сакаат да ги сфатиш сериозно. Абе нормален човек инат ќе го фати и цел реферат ќе напише да се докаже и објасни ама не, нив ги мрзи јер дрзок си бил. Ај признајте си дека појма немате ни сами што мислите и знаете
Без сарказам, ме интересира зошто? Младите, барем тие помлади од мене, нема некој без тетоважа. Ќе нема кој да работи по канцеларии. Ама можи не е то така лошо.
Прв пат после не знам колку време, решив веѓиве сама да ги праам. И ги направив да, една пократка, друга послаба Ако сретнете некоја со две сосема различни веѓи, јас сум да знаете
Па мене лично, не ми изгледа вкусно. Не реков дека е лошо, не ми е вкусно. Правам пример муабет со менаџерот и јас со тетоважите на рацете. Ајде, да сега, не ги суди луѓето по тетоважите. Јас не реков дека некој е ЛОШ само не ми е вкусно. Гледам младиве, ако еден нешто направи одма по него другиот. Можеби ќе сменам мислење,понатаму. Само кажав мислење, не значи дека е точно.