Аман веќе со тие англицизми. Колку сакаме само да бидеме кул. Ние државата ја продадовме, та јазикот.
Добар ден народе . Сакам да кажам , дека од скоро сум вработена во една фирма ( нема да давам подетални информации за фирмата ) . Голема пофалба и плус за оваа фирма е што никој не е над никого . Обичниот работник е ословуван со " колега/колешке " од сите кои му се надредени на обичниот работник . Секако , и надредените се ословувани со " колега/колешке " од обичниот работник . И никој не се буни . Би рекла дека ова е една од ретките фирми , каде има колку-толку меѓусебна соработка , почит и толеранција меѓу луѓето . Ми се допаѓа и тоа што нема толеранција за оние кои вршат било каква експлоатација врз обичниот работник , почнувајќи од сексуална па се натаму .
Samo vo Balkanskite zemji prijava na nasilstvo go tretirat kako podsmev...samo na Balkanot prijaveniot doznava deka e prijaven namesto da zastitat zrtvata... Mnogu me potrese ovaa denes vo Bosna... da snimas live kako ubivas zena pred deteto zaradi toa sto te prijavila vo policija....
Истооо И секогаш утрото ми започнува со промени на косата, и тука завршуваат моите желби за средување живот, за толку сум само храбра, среќа што често не ми поминуваат такви мисли во глава, оти без коса ќе шетав до сега
И психологијата на менување на косата е долга тема, некогаш само толку контрола имаме врз ситуацијата, или пак само толку сила за промени. Се надевам нема ради мене да трпи косата утре хахахах
Господ ми е сведок дека се трудев, и сакав, и љубев, и се, безусловно... Ама понекогаш точка значи точка на приказната. Можеби вечерва ќе се рушам, ќе плачам, ќе се рушам ама знам дека утре нема да се каам, за ништо. Ниту за трудот, ниту за пружената љубов, ниту за кажаните зборови... Носам големи и тешки одлуки периодов. Само Бог знае дали се исправни, и само он може да биде до мене и сила да ми дава да продолжам.. Само нему му се молам
Главата горе девојче утре е нов ден, кога ќе ти се плачи падни на колена и исплачи се, легни во кревет отспиј, моли му се на Бог да ти дава сила да издржиш. Утре ќе изгрее сонце, те чекаат бескрај изгрејсонца, без разлика дали ќе ги дочекуваш сама или со некој до тебе. И да, секој крај е нов почеток, секоја болка не прави посилни
Сакам да кажам дека вчера воскреснавме една тема со другарка ми. Можда зборана ми е тука. Можда не. Ама самопочит и самодоверба често ги кажваме како едно оти често има одредена корелација меѓу нив. Ама фактот е дека се одделни. И да нема некој висока самодоверба за било кој аспект од своето постоење, доста важно е да има доволно самопочит да не прај нешто шо понатаму ќе ја повреди самодовербата. Работата е, ако имаме ниска самодоверба, често то носи и до ниска самопочит пошто "не заслужваме" поќе. Ама како работиме на то дека "иако се осеќам вака, (недоволна, грда, додај шо било како несигурност) знам дека имам достоинство и заслужвам поќе" почнува да расти самодовербата (пошто покрај се сум доволна и не сум грда итн). И така.
Никогаш нема да сфатам кој е тој длабок комплекс кај жениве да паничат кога некоја друга на свадба имала ист фустан. Ако толку ти е битно да си уникатна, плати си и сошиј си уникатен, робата во Македонија е таа, веројатноста некој друг да има ист е голема. Иако не гледам зошто би му било некому толку битно, освен длабока несигурност и комплекс. Баш тебе ќе те гледаат на свадбата на некој ојле дојле, до тебе им е дојдено на луѓето специјално.
Дефинитивно, слушајте ги другите и проверувајте ги како се. Ако некој ви се довери за неговата состојба, знајте му треба поддршка, дајте му. Не знам што е толку тешко да му дадете некому ПОДДРШКА и да го фатите за рака и да му речете ТУКА СУМ, или ако постојано ве бара, се осеќа несигурно, да бидете оној кој секогаш ќе му рече ЗА ТЕБЕ СУМ ТУКА СЕКОГАШ. Тешко, ли е?
Не е. Само има морони кои се ставаат самите себе на пиедестал, па им е тешко да пружат поддршка, онаа истата за која некогаш (ќе) молат...