Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. Lilit

Lilit Форумски идол

Твоите пари или детето? Што е поважно?
    Можела многу работи, се согласувам, ама реакцијата на мајката и однесувањето се повеќе од незрели. Со таа зрелост дете одгледува.
    Ако сакала да поентира, немало да си го расплаче сама детето. Ќе го купела ранецот, ќе го изнела детето, па со културното, а не селското ќе се повратела и ќе им кажела со фино.
    Она таму се испокарала, па фатила и по женски групи да пишува, кој е проблемот тогаш тука? Она или продавачката?
    Сакам да кажам, некогаш ние сме проблемот од што не знаеме да си го решиме проблемот.
    Она си го расплакала детето, не продавачката. Желба за театар, драма. Имам едно шо си го кажувам мајчичка - Богородичка, ама некои мајчички се токсик емоционални манипулатори на своите деца потоа, а ова е типичен пример на една таква. Почнува од вакви глупости као она за своето дете зошто е нејзино де, а не затоа што е детенце (кое сама го расплакува), после дето расте и му прави нему испади.
    Така да не, не си во право. Продавачката некултурна, ама она сама детето си го расплакала и крај краева, можела да го научи вредна лекција - светот не се прилагодува на нас...тоа е реалноста.
    Заради незрелиот став "За мои пари некој мене така" трпи дете. Зошто ТИ го имаш ставот, а не детето, ама ТИ во ситуацијава си небитна, тукј детето. Ама ТИ решаваш да се караш пред истото тоа дете за кое тврдиш дека се бориш. Начинот е пак ќе кажам - НЕЗРЕЛ.
    Карај си се за Зара панталоните колку сакаш, ама пред детето... мислам дај... да не глумиме.

Last edited: Aug 17, 2023
  2. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

@Lilit де до кај ја отера работата да анализираш од една дадена ситуација , да кажуваш дека таа мајка е незрела и манипулатор .
    Ја познаваш мајката? Или од едно пишано знаеш да делиш епитети ?
    Јас пишав од моја гледна точка .
    Јас би рекла фино лепо со фин тон , дека со ваков однос ова е прв и последен пат за влезам во нивна продавница . Ова не е карање тоа е моја критика .
    За мене овде е завршен разговорот. Дека јас нема да купам ништо ако односот спрема мене како купувач е таков . Детето во тој момент ќе заплаче , се додека не влеземе во друга продавница и добие тоа што сакало. Во случајот ранче за градинка .

3. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Емммм, секако дека животот е суров, шо не го негира фактот дека кокошката на каса не морала да му се испонаша на технички бебе, и можела да му го направи меракот да го услужи детето, а ако и на едно дете и дошло комплекси да лечи, увек има гробишта и со стока на фарма да работиш.
    Да немаш два грама памет и емоционална интелигенција, тоа тешко дека ќе разберам.

А тоа дека се филмаат мајкиве ќраљициве со патетични семе синапово постови по нетов, тоа друга прича е.

4. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Ако уште на 2 години сакаш да го вклучиш детето во целиот процес, треба да си свесен дека може да се деси такво срање зошто пазариш во Македонија каде што многу од луѓето се некултурни без трпение и емпатија.
    Според мене, на 2 години доволно е да му дозволиш/помогнеш на детето да одбере ранец и заедно да отидете на каса и да го платите. На 2 години и тоа е вклучување во процесот.
    Е сеа ме нервира фактот што продавачи често се понашаат према деца како да не им се муштерии.
    Нејсе, на крајот од денот делува како детето појма да нема што се десило и зошто останало без ранец.
    Ако нарочито сте влегле за ранец и детето веќе одбрало кој го сака, ќе си заминете од таму со ранецот без разлика на продавачката. Ќе си го тргнеш егото на страна и ќе ја довршиш работата, за да не го растажуваш сопственото дете.

5. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Приказнава - ако е реална - е доказ дека често пати под добрина се крие само барање внимание. Двегодишно дете појма нема да процени дали социјалните вештини на продавачката се на високо ниво и сѐ што сакало е ранец. Драматизирање за глупост.

6. Lilit

Lilit Форумски идол

Па тогаш погрешен ти е пристапот :)
    Ти си човекот со проблемот кој не може да се носи со своето его и создава траума кај своето дете.
    Не морам да ја познавам мајката за да препознаам од ферманот дека е таква како што пишав.
    Билдате карактер на глупости по цена на своите деца, ама не, друг е крив. Продавачката не се покажала ко што треба, ама ти како родител ќе се покажеш ли? Не би рекла... :)

7. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

@Lilit многу ја тераш на далеку темата. Јас си знам каков родител сум и какви се моите постапки . Ти можеш до утре да образложуваш и да кажуваш дека сум токсична , егоистична, му создавам трауми на сопствено дете од едно пишано мислење .
    Тоа дете од две години нема да се сеќава на вчера слученото.
    Дали ранчето го купивме од Офис плус или од којзнае каде . Ќе добие ранец .
    Јас секојдневно се трудам да воспитам правилно дете . Не едно него три на различни возрасти.
    Ти ќе речеш со ова твоето однесување тешко дека . Мене ме заболе искрено .
    Гледајќи го децава знам дека постапувам правилно и тоа е најбитно. Моите деца знаат да увидат што е правилно што не.
    Поголемите де.
    Среќни деца , задоволни. А тоа дека продавачката се испонашала некултурно е нејзино . Тоа се тие токсични личности ,што проблемите и нервозите ги носат со себе на работа и се истураат на клиентелата . Читај погоре за случајот во пошта . Пошта е монопол. ( Иако сметам дека секој треба да се однесува културно без разлика на работа ,) Офис плус не е . Има други продавници за такво работи .
    Ама ќе знам каде ќе треба да правам круг околу нив .

danichap, GirlLove, Gosh and 2 others like this.
  8. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Кое е најголемо дете во ситуацијава?
    а) детето
    б) мајката
    в) продавачката
    г) интернет експертите и психолозите

Одговорете и пробајте си ја среќата!
    Ранче.

Last edited: Aug 17, 2023
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

Јас не ти реков тебе ништо се додека ти не се постави во ситуацијата од твој агол.
    На крајот на краиштата не мораше ни да реплицираш на моето прво мислење ако не сакаш да дискутираш.
    Ама според пишаново, изгледа премногу очекувам.

Јас комплетно се согласувам со несоодветниот однос на многу лица кога е услуга во прашање. Тоа нема збор. Ме ужаснува реченицата - за тие пари толку. Колку бре? Па колку треба да те платат за една насмевка? Кој си ти?!
    Муабетот ми беше дека мајката си го расплакала детето, а не продавачката и дека се скроз исти.
    Родителите си ги унесреќуваат децата, ама светот е крив. За детето надворешните фигури немаат значење освен ако физички не ги повредат, се само непознати. Детето не заплакало од безобразната продавачка, заплакало од сопствената мајка и тоа кажува се.
    Знам дека е тешко така да се види работата особено кога си родител, ама за жал... така е. Воочувањето на тоа, може само да помогне, а дека некогаш знае да заболи вистината... знае.
    Јас не би си расплакала дете за некоја смрдла. А нема ни да се расправам. Ќе го купам ранчето зошто насмевката и среќата на детето би ми била над се. Од моето его, од мојот став, од се, баш се. А ако веќе ми зовре, на само ќе се вратам, ама нема да дозволам да го трауматизирам. Како тоа очекувам некој добро да се однесува со мене и моето дете, кога прво јас не се однесувам убаво и ми ги гледа хистеричните испади и се плаши зошто е дете?!
    Мислам дека само не ме разбираш, а дека имаме до толку различни ставови.
    Мислам дека тие што глумат паметни и глумат соушл медија полиција со опасни досетки.

crimson, *Amethyst* and elimkd like this.
  10. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

@Lilit Човече, it's not that deep, озбилно, тоа тробува да ти се каже.
    Детето ќе си продолжи да си живее нормално и без трауми, бар не од овој тип.
    Ти ќе си најдеш нова социјална кауза за борба за човекови права.
    И Сонцето ќе продолжи да изгрева и заоѓа.

11. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Buut, созревање е да научиш дека можеш да ги контролираш твоите чувства и реакции на драма, стрес и конфликти и тука е слободата. :sun:

*Amethyst* and MissChievous like this.
  12. bicycle

bicycle Форумски идол

@Lilit разбирам дека си изреволтирана, можеби и мајката избрзала но тоа немало да се случи доколку вработената не се однесувала вака.
    Ранче ќе се купи и од друго место но вработената била неколку пати дрска.
    Без разлика дали се работело за помала или повозрасна личност, вработената е должна да биде услужлива и насмеана со децата.
    Сум имала голем број проблеми и нервози у период кога работев со деца, кај ќе ми беше крајот ако постојано истурав нервоза врз нив?
    Истото важи и за луѓе што работат со клиентела.
    Сакам секогаш да бидам убаво услужена, за да посакам повторно да се вратам таму.
    У случајов и едната и другата страна претерале.

13. Darko90

Darko90 Популарен член

И шо би рекол комшијата Перо, се у животов видов, освен глава од ослич.

14. MissChievous

MissChievous Форумски идол

СДК дека најлесно е да си спектатор и од страна да јадеш огромни жешки смрдливи гомна за други, а притоа самиот ти да ништо посебно у животот немаш напраено. Во случај ако си во илузија дека советуваш, а не јадеш гомна со цинично мудрување, преиспитај се барем за твое добро, затоа што кога-тогаш знај дека сè ќе ти се врати назад како бумеранг. Колку повеќе мудруваш дека некој е глуп, толку појјако ќе ти се докаже дека ти можеш да бидеш уште поглуп. Баш тогаш кога ќе помислиш дека сè знаеш, е тогаш ќе те удри кармата така јако, што ќе сфатиш дека појма си немал ништо, само си го потрошил времето во јадење гомна.

15. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Да можев и два лајка ќе удрев (y) за ова што го напиша.

16. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Мислам дека ако почнат газдиве уште малку да пребаруваат работници и ако почнат со уште психичко и физичко искористување сите ќе си бегаме од МКД или ќе почниме да работиме со странски држави преку компјутерот.

Друг излез нема.

Ејј 170 000 ден. месечна плата видов на еден странски оглас, а верувам дека ги има многу такви.

hermosa, sino.o.oka and carangigia like this.
  17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Е да си ми жива и здрава. Аман веќе, лигавење по продавници, од такви мамички ми се крева косата кога ќе ги видам. Мислиш сите треба да го сакаат детето нивно како да е едиснтвено на свет. Драматизирање до бескрај.

*Amethyst*, Anyshka, elimkd and 3 others like this.
  18. carangigia

carangigia Популарен член

Понекогаш не е важно како ќе започне денот, туку како ќе заврши.:f:

19. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

На двајца куќни пријатели им покрале пари од дома, на едниот и два телефона му зеле. Ужас. Младиот свет наместо да работи, краде.

20. нина122

нина122 Популарен член

По кој пат го отварате уставот аман веќе, секоја трета година, устав да се менувало, јас не знам за друга држава вака регуларно што си го менува уставот на неколку години, како да е пиши, бриши табла..

sino.o.oka likes this.