Се прашувам зошто е човек дрзок? Дали можеби од простотилак, домашна култура, (не)образование? Не знам. Имав случка каде што познаничка, (онака едвај здраво), ми искоментира многу дрско за делумно приватна работа, при што ѝ одговорив најкултурно и на тоа беше уште подрска и побезобразна и го продолжи разговорот со сарказам(!?) онака само за да ме испровоцира, а скоро и да не се сме се сретнале, за да дадам причина така да се однесува. Го прекинав разговорот зошто не планирав да слушам човек што нема основна култура, реков пријатно и си отидов. Ама цело време се прашувам, кој е поривот за таков однос, со човек што лично карактерно не го познава и што со таков човек, обично, по бон тон треба да си културен, зошто сте се виделе на улица на разминување. Згора на сѐ, бев со сопругот кој првпат го гледа и не се поздрави ни со него.
Јас имав таков "другар" Неколку пати кога рандом ќе се сретневме ќе ми искоментираше "Ејјј ама си се здебелил" или "Многу коса ти паднало бе, ќелав ќе бидеш" Последниот пат го истрпев а бев со бившата и му пишав на нет дека неќам да го видам веќе. Според мене тоа се луѓе кои патат од ниска вредност и прво гледање те спуштаат за да се издигнат над тебе и да се осеќаат дека они се тие кои во натамошниот разговор те имаат во рака и го диктираат муабетот, знаејќи дека во таа позиција нема да има време да се разговара за него, од што и се плаши највеќе.
ШТО (НЕ) МОЖЕ ДА КУПИТЕ СО ПАРИ? Велат дека она што не може да се купи со пари, може да се купи со мнооогу пари. Јас мислам дека оваа изрека е измислена од среброљупците, кои сакаат да си ја смират нечистата совест релативизирајќи ги вистинските вредности, бидејќи се свесни за начинот како ги направиле своите пари. Но, што мислите вие? Дали со пари може да се купи се? Еве, на пример, со колку тоа пари може да се купи: љубов, среќа, здравје, убавина? Не ви текнува? Добро, добро, не ве мачам повеќе ☺ Еве го списокот на она што може да го купите со пари и на она што не може: * Со пари може да купите СЕКС, но не ЉУБОВ. * Може да купите ЗАБАВА, но не СРЕЌА. * Може да купите ЛЕКОВИ, но не ЗДРАВЈЕ. * Може да купите КОЗМЕТИКА, но не УБАВИНА. * Може да купите СКАПА ОБЛЕКА, но не ОТМЕНОСТ. * Може да купите СКАПА КОЛА, но не МАНИРИ. * Може да купите ЛУЃЕ, но не ПРИЈАТЕЛСТВО. * Може да купите ДИПЛОМА, но не УМ и ЗНАЕЊЕ. * Може да купите ПОЗИЦИЈА, но не ПОЧИТ. * Може да купите ПОТЧИНЕТОСТ, но не ЛОЈАЛНОСТ. * Може да купите добра РЕКЛАМА, но не КАРАКТЕР. * Може да купите КУЌА, но не ДОМ. * Може да купите скап ЧАСОВНИК, но не ВРЕМЕ. * Може да купите ДРЖАВЈАНСТВО, но не ПАТРИОТИЗАМ. * Може да купите ГУЛАБ, но не МИР. Знаете зошто? Бидејќи она што вистински вреди нема цена. Тоа е БЕСЦЕНЕТО и така треба да го чуваме, грижливо, со должна почит. Виолета С. Марсол (Текстот е авторски и не е дозволено да се копира и реобјавува без согласност од В.С.Марсол)
Се сложувам до некаде, ја сфаќам поентата, али мене среќна ме праат парите. Среќна ме прави тоа шо можам да си го купам со парите. Мир ми носи кога знам дека имам пари за да ги платам сметките, кога знам дека имам за потребите на моите деца. Јас никад не сум имала фамилија така да среќна ме прави да си купам куќа затоа шо тоа ќе биде домот за моите деца, таму ќе раснат тие, сигурно нема да бидам среќна повеќе ако ги оставам на улица. Среќна ме праат парите затоа шо другите поинаку ме гледаат, таканаречените пријатели повеќе ме почитуваат односно повеќе ми преќутуваат оти знаат дека иам пари. Како и да е, и да имаш пари и да немаш денеска нема пријателство. Среќна сум шо татко ми кога беше жив имаше пари за да направи се за да изваде бугарско државјанство оти баш ме заболе за патриотизмот. Мене среќна ме праат парите, никад не сум била посреќна во животот, и не ми е срам да кажам. И некој кога вика дека не го праат среќен парите, знам дека лаже.
Парите го олеснуваат животот, го прават да ни биде удобен...полесно е кога ги имаш, отколку обратно, ама нели сѐ во животот е релативно? Така да, потребни ни се пари за еден пристоен живот.... А дали со парите може сѐ апсолутно да се купи? Едно големо, не...
najloso e koga identitetot se gradi vrz nesto sto moze da ti bide odzemeno, ako nekoj me pocituva radi parite ne mi treba takov utre koa ke ostanam bez pari nema da me j* 2%
Што е тоа што ги тера луѓето, кога е сезона на одмори, детално да те препрашуваат кај ќе одиш, со кого ќе одиш, и моето омилено: ако не е тајна колку ќе те кошта смештајот?
Не се согласувам со ова што го велиш... Постои вистинско пријателство, пријател кој ќе те сослуша без осуда, ќе те поддржи и даде совет тогаш кога е најпотребно, ќе помогне и без да му побараш помош, дури и со навреда од твоја страна ќе врати со човечност... Ретки се ваквите пријатели, ко скапоцен камен се, кој ги има богат човек е...верувај,сум искусила и искусиле околу мене
Zab žal mora da se složam so @Adidas888, poprvo nekoj nepoznat covek ke ti pomogne od kolku roda ili "prijatel" ali milo mi e sepak so si imala pozitivno isksutvo so vistinski prijateli, jas ne sum za žal
И мене секоја година тоа ме испрашуваат одредени личности а ако кажеш дека нема никаде да одиш летово... Што????? Како тоа??? Реакција божем (недај боже) човек сум убила
Да, да, знам, фокусирај се есенцијалното, сè останато батали. Имам време за ливче и молив, обично издвојувам и повеќе од 15 мин. за дневникот, не е тоа проблем. Веќе и го имам избрано најважното, она што ме радува - за тоа и правам сè што правам. Ама понекогаш - во последно време скоро секогаш - сето тоа е overwhelming, и не можам да одолеам на reminiscing за старите денови кога немав ни третина од обврските што денес ги имам. Јебига, живот. Знам дека период е во прашање, за 10ина години ваљда ќе ми биде полабаво?
Секако, битно е сè да правиш од правилни причини (тие што те радуваат), иначе која е поентата да правиш било што? И никој не вика дека треба да е лесно. Може да ти биде и тешко и убаво истовремено. Да се мачиш зошто е тешко, и да уживаш зошто она што ќе го доживееш низ процесот и крајните резултатите те прават среќен.
Истото го кажува на некој начин, набројува. Со пари можете да си купите куќа но не и дом, можете да си купите храна но не и апетит, можете да платите доктор но не и добро здравје, да си купите кревет но не и сон, и други работи. Можеби го прочитал текстот ако е од некој познат автор, па додал сам или го смислил сам, не е битно тоаа. Апсолутно така е, убаво кажува на крај имаме проблем што мислиме дека можат да се купат некој работи со пари, постојат работи кој не се купуваат со пари.
Не се разбираме. Зборот ми е ако те боли глава, превземаш нешто околу тоа нели, не си у фазон па ок може и да се ужива у процесот. Јас бар така ги сфаќам тие периоди, како сигнал за промена, и така те сфатив. Ама ти у романтична смисла си го пишала, ок.