Двапати пишувам коментар на фејсбук на види вака страната кои се однесуваат на зачувување на мак. јазик, култура, идентитет и двапати добивам негирање... Од некои ликови кои очигледно работат на нивно уништување, Бугарофили, Гркофили или што и да се... Аман веќе, зошто ваков потсмев добиваме од соседите, очигледно не нѐ сметаат за држава... Само сакам слободно да си кажам што сум, мое мислење да дадам... А сум Македонка
Има бугарски ботови и тие буквално одат од портал на портал и под вестите пишуваат дека сме Бугари, дека јазикот е бугарски итн. Има една Екатерина Ваташка, види ја на Фејсбук која е и што пишува. Се на профилот е негирање на Македонија.
Длабоко искомплексирани и фрустрирани личности. Реално во таква ситуација,за да не ме допираат нивните зборови,јас нив почнувам да ги жалам ,си викам греотка,мака си имаат некоја, што убаво што јас немам таква мака за да постојано имам потреба да се празнам на некој за да моментално мене ми биде полесно,и така во круг секој ден,тежок е таков товар да носиш.
@Tanjamm овој вториот Гркофил беше... Ама културно сум го откачила.... Му пишав штом разбрал и прочитал што сум пишала, го зборува и мак јазик, значи постои мак. јазик. Ете така, го замолив да не ме цитира повеќе со секое добро и убав ден за крај.... без навреди, нели треба да се почитуваме со соседите?
Како очекуваат ние да ги почитуваме, кога тие нас не не почитуваат. Инаку се согласувам со тебе, за она културното одјебување. Ама не можеме со коментари на фб да си се браниме. Ни требаат посилни алки
Ете, вратил со лајк и го снема едноставно. Тоа се луѓе платени да вршат пропаганда и тивка асимилација, да провоцираат, согледа кај мене тоа нема да успее и го снема. Овие ги користат сите можни средства на пропаганда, наше е да го браниме нашето. Мора секој Македонец да поседува национално чувство.
Taka e, najdobro sekogas si bidi na oprez i ne otkrivaj 100% ništo na nikoj. (Koga si kulturna i ozbilna ima mn pametni raboti u tebe)
Зошто вакво мислење и став имате? Точно дека преовладуваат расипаните луѓе во светот, ама иако се мн малку и од другите има. Очигледно, не сте искусиле, некој кога ви е најтешко да ви подаде рака, сослуша, утеши... Се надевам дека животот ќе ви го покаже спротивното во најблиска можна иднина @TMNT @Adidas888
Takov stav i mislenje jas imam poradi loši iskustva vo minatoto i neopravdana doverba koja sum ja imal vo bliski luge. Dobro e što imas ti dobri luge okolu tebe, čuvaj gi. Se nadevam i jas
Така е, секогаш треба да се работи на менување на нештата што ни сметаат. Само повеќето промени не се дешаваат за пола саат ко со аналгин. Така да, додека работиш на остварување на целта, 1. издржуваш тешки периоди, не се откажуваш; 2. и покрај потешкотии, наоѓаш нешта што те прават среќен.
I ja nemam iskreni prijateli ali znam deka postoi iskreno prijatelstvo posho poagjam od sebe kakov sum i kakvi nameri imam, sigurno ne sum edinstven takov
Јас не сум цитирана ама искрено им ја разбирам поентата на двајцата членови погоре. Кога бев на дното да имав пријатели. И сега некој ќе рече е па ете во најлошото пријателот се познава. Ама кога одеднаш преку ноќ ми тргна ептен добро. И за некој месец бев препородена, истите тие луѓе не сакаа очи да ми видат. Зошто? Сум го средила животот а нивниот се распаѓал. Моментално ми е многу подобро од пред една година. Ај погоди колку пријатели имам? Речиси нула (имам кафе познаници). Нема пријатели и луѓе кои се вистински среќни за тебе, или се екстремно ретки. Ако си искусиле имаш многу голема среќа, бидејќи огромно мнозинство е опкружено со користољубиви луѓе, со луѓе кои се ситат кога ти е тешко а завидуваат кога е подобро.
*(не генерално сите, зборувам за овие ретки „бисери“ од исклучоци што така добро знаат невино на емоции да фатат други луѓе) Кога ставот: „што ќе мисли личноста за мене, срам ми е да речам ХY, да не ме одбие, да не ми рече нешто“ е всушност прикриено: „страв ми е ако не направи/изреагира/рече онака како што ЈАС очекував и испланирав и ЈАС сакав за ЈАС да сум среќен/среќна и да биде по мое“. Добра манипулација. Себично е. Крај на дискусија.
Нешто ми искочи дека специјализантите уште имаат неплатени дежурства и иако самиот тој факт е трагичен, си размислувам дека 24 часовни смени во здравството воопшто не треба ни да постојат и треба да бидат нелегални освен во исклучителни ситуации. Како што лекар што е под дејство на алкохол е небезбедно да те лечи и да му го ставиш животот во раце, не е поразлично мозок што немал сон повеќе од еден ден. Само што едното е збарането, другото е наложено со закон. Колку помалку одмор, толку повеќе грешки е нешто што е очигледно и се потенцира секаде, ама иронично сѐ уште се игнорира во професии што директно го афектираат човечкиот живот.
А уште толку од нив не земаат регуларно плата. Имаат нерегулиран и здравствено (збориме за приватните). Мал персонал и нема нови вработувања. Жал ми е стварно, ама исто ме интересира кое дно ќе го пробуши здравството во наредните 5години ако мислат вака да тераат.
Се прашувам зошто сите ние, а пред се специјализантите не протестираат и штрајкуваат? Само приватните специјализанти и сите здравствени работници кои работат на договор на дело да прекинат со работа ќе настани колапс. Исто така, во кој свет е во ред специјализант да зема плата до и околу 500€?! Воедно да трпи психичка тортура од сите надредени, особено приватните специјализанти кои се третираат како граѓани од последен ред, а всушност тие се оние кои даваат по илјадници евра, за евентуално да можи ЈЗУ да праќаат државни специјализации. Разбирам дека секој млад лекар и/или специјализант сака да стекне шо повеќе искуство, но сметам дека тоа не треба да биди по секоја цена, за ужасни плати и услови. Навистина не е во ред било кој лекар да прифати да работи за минималец, макар и 25-26000 ден, без здравствено осигирување и стаж.