Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Bratot

Bratot Форумски идол

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    5.079
    Допаѓања:
    17.365
    Не е до сељачаната, некои мисли те мачат шо неможиш да заспијаш, така да спреми се за напорен ден. (fingers)

2. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.796
    Ете убаво ти објаснија, проблемот барај го во тебе, не во сељанчаната. Добра ноќ.

Може и нема да ја мачеле баш во 2h да не биле сељанчаната.:?:
    #прашањакоимемачат

На *Amethyst*, Осе, see.emily.play и 2 други им се допаѓа ова.
  3. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Ме мачи само желбата што ми се спие, а не можам од галамава.
    Има стари луѓе, луѓе шо одат на работа и луѓе што сакаат да одморат по напорен ден, и не им е дојдено до ваква бука.
    Почит да се немало, ама ич.
    Секоја вечер исто.

Срам да ми е.:D
    Добра ноќ.

На MeowMeow, *Amethyst*, Осе и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.239
    Допаѓања:
    15.462
    Цело време на прва смена спијам 3-4саати, неделава спиев 5-5ипол и поуморна не сум се осеќала:sweat:

5. Космонаут

Космонаут Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2023
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    780
    Животот е како кула од карти, мал ветер и ете ти, ти паднала пола кула.

На Dentina, Осе, Malesia и 2 други им се допаѓа ова.
  6. BeMyFriend

BeMyFriend Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2023
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    1.552
    Што носи еден миг не носи ни цела вечност :)

На elimkd, cresa-jagoda, Космонаут и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.197
    Допаѓања:
    175.827
    За то дали сме сиромашни како народ: :*:да:*: Сиромашни сме пошто ретко кој можи без претходна заштеда или да е со цимер/партнер да си дозволи да се оддели под кирија. Сиромашни сме пошто ретко кој можи лесно да си дозволи свое живеалиште. Живеење одделно, чак и под ќирија, не е луксуз. Одење на одмор многу лесно се стига со тргање пари през цела година ако целта е 7 дена да одиш негде. Пак, не е луксуз да одиш на одмор и не треба да е. Цело време зборате дека се е луксуз, ко да треба како народ само да преживуваме и да сме среќни дека денес сме купиле нешто или дека годинава и на одмор можи ќе одиме. Сиромашен народ сме иако некогаш можиме да си дозволиме ситници.

Е сега за образованието. Оценките се мерило само на научено знаење. Не се мерило дали детето ќе е успешно и греота е толкав замислен товар да клаваме врз него, како ќе се снајди после образовниот систем и колку можи да се крепи на логично и креативно мислење оценка не можи да определи и не треба да определи. Посекако после во реалниот свет само ќе видиме како ќе се снајди и зошто би ставиле оценка на то? Башка шо треба да сакаме детето да сака да знај. Да го учиме да сака да знај и да е љубопитно. Безразлика дали сега ќе добие 3, наредно 5. Оценката, према мене, треба да е само статистика. Ама тое. Оти образовниот систем сака само повторување на наученото и во теорија - примена. И се ова е површно. Еднаш и цела тема отворив, шо требало да не учат во училиште ама не не научиле. Пошто многу работи кои ни требаат и ни се дел од возрасното секојдневие не не научиле. И то ако сум имала 5ки средно не е мерило дека сега јас се снаоѓам како возрасен во светов. Оти со 5ка, јас сум била само добар папагал. Добри оценки во средно се за да не плаќаш многу пари на факултет. :D Ништо поќе.

Уште за то шо се прашвавте за успешни луѓе без образование. Имам околу мене без факултет. Нормално дека не без средно пошто :*:задолжително:*: е. Ама другар ми еве од ко е успешен во то шо го прај ќе запишва факултет, во негови зборови: "за да си го задоволам егото". Не дека реално му треба. Јас нормално, го поддржав и ко неќеше да учи. И сега кога сака иако сега едина корист му е егото. Искуство е поинакво и вреди да се вложи во нови искуства.

Последна измена: 25 август 2023
    На Осе, see.emily.play, La-loca и 9 други им се допаѓа ова.
  8. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.454
    Допаѓања:
    25.114
    СДК дека мене па поразително ми е што возрасни луѓе не сакаат да учат ништо ново. Замисли, завршуваш официјално со школо (ете и факс нека е) и толку, веќе ништо не те интересира, едино можеби само за работата што ја работиш, зошто на некој начин мораш. Сè да ти е бескорисно, глупаво, досадно. Ew.

На *Amethyst*, Осе, Angie1432 и 8 други им се допаѓа ова.
  9. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.796
    Ew indeed.
    Не знам кој е човеков, ама браво за него. :D
    a982f70b7df4413c6de85a771f48d2eb.jpg

На Skyler, MissChievous, Cutiepie1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    13.606
    Бидејќи гледам дека се развила дискусија на оваа тема за образованието, ај и јас да кажам нешто.. Поголем дел од колегите ми се со академии како Сеавус, Семос, и останати, многу малку сме ние што имаме технички факултет позади нас.. Они се оспособени за работата повеќе од нас бидејќи биле на академија и само тоа го учеле, не учеле математики, физики, немаат основни познавања.. Ама, според мене, од таквите никогаш нема да биде добар инженер, нема основни познавања, не знае како му работи процесорот, не знае рутер како функционира, свич не знае што е, и тоа го тврдам со сигурност, можеби се снаодливи, им се посреќило, ама никогаш нема да ја имаат онаа инженерска основа, секогаш ќе бидат ни таму, ни ваму, и секако дека е важно школото, најважно, нема добар инженер/доктор без учење, многу учење..

На Осе, Anie93, Waverly Raven и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.464
    Допаѓања:
    4.390
    ....Ama, koja promena bi bila zivotot vo brak...pola aplikacii avtomatski ne gi koristis vekje, barem kaj mene taka bi bilo. :whew::?:(waiting)

12. Космонаут

Космонаут Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2023
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    780
    И ова кога споредувате успешност на луѓе со факултет и без, најчесто давате пример за луѓе со завршен курс или академија за програмери, информатичари како сакате кажете ги. А што правиме со другите професии? Како се станува професор без факултет? Како се станува архитект без факултет? Како се станува лекар без факултет? Како се станува био-хемичар без факултет? А за сѐ ова ти требаат оцени па и повеќе од оцени. Кој се запишал на медицина на факултет само со петки во средно, во последно време има толку конкуренција што дури ако немаш освоени места на натпревари дури и петките се малку.
    Плус тоа што децата се трудат за петки не е само за оцената, оставете тоа со врски, тоа се посебни случаи, секаде има врски, ама ако гледаме нормално на ситуацијата со тој труд децата прво градат дисциплина, амбициозност, компетитивност за понатамошен успех.

На Anie93, Skyler, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Spicy Senorita

Spicy Senorita Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2022
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    2.606
    Јас не знам како со луѓе кои се пренапорни, не знаат дека не значи не и ти ја цицаат енергијата.

На Осе, Sophitas, Skyler и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Corika

Corika Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    2.522
    Dodeka trepnam ojde i Avgust... uste 4 meseca nova godina kolku brzo leti vremeto :o

На Gosh, Осе, Mrs. right и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Cycloastra

Cycloastra Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2023
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    343
    Време лета... само треба да има пилот во авионот :D.

На Dentina и Corika им се допаѓа ова.
  16. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    Za poslednite 10 dena NON STOP od sabajle do vecer iznesel zvučnicite vo dvorot puštil muzika do daska! I non stop istite pesni vrtat Orce Stefkovski, Nikola Badev, Aleksandar Sarievski... Patriotski pesni! Ne mu teknuva deka narod ode na rabota vo smeni, deka ima bolni, decinja mali, ili deka e dosaden! I od vreme na vreme se provikne kako budala na cel glas:"EEEEEHEJJ". Patrioto golem! Ps site u kukata mu se so bugarski pasoši i odat rabotat vo Slovenija! Sreka ke si odat uste dva tri dena.

На Gosh и Anyshka им се допаѓа ова.
  17. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.724
    Допаѓања:
    40.109
    Што има смешно во тоа да кршеш јајца од главата на твоето дете? Глупи американци:swear::swear:

На MeowMeow, Gosh, Осе и 7 други им се допаѓа ова.
  18. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    13.606
    Нема нешто поубаво од тоа да си ја сакаш професијата и да те исполнува..

На *Amethyst*, cresa-jagoda, IvvaNeo и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.712
    Допаѓања:
    14.048
    Мене искрено ми сметаат и сирени од полиција, итна помош итн во доцните часови кога сепак и нема толку гужва на улиците, а често ги употребуваат во населени места.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    За полиција и болничко немам ништо против, ама оние останативе, болест

На Осе, cresa-jagoda и Mrs. right им се допаѓа ова.