Ете убаво ти објаснија, проблемот барај го во тебе, не во сељанчаната. Добра ноќ. Може и нема да ја мачеле баш во 2h да не биле сељанчаната. #прашањакоимемачат
Ме мачи само желбата што ми се спие, а не можам од галамава. Има стари луѓе, луѓе шо одат на работа и луѓе што сакаат да одморат по напорен ден, и не им е дојдено до ваква бука. Почит да се немало, ама ич. Секоја вечер исто. Срам да ми е. Добра ноќ.
За то дали сме сиромашни како народ: да Сиромашни сме пошто ретко кој можи без претходна заштеда или да е со цимер/партнер да си дозволи да се оддели под кирија. Сиромашни сме пошто ретко кој можи лесно да си дозволи свое живеалиште. Живеење одделно, чак и под ќирија, не е луксуз. Одење на одмор многу лесно се стига со тргање пари през цела година ако целта е 7 дена да одиш негде. Пак, не е луксуз да одиш на одмор и не треба да е. Цело време зборате дека се е луксуз, ко да треба како народ само да преживуваме и да сме среќни дека денес сме купиле нешто или дека годинава и на одмор можи ќе одиме. Сиромашен народ сме иако некогаш можиме да си дозволиме ситници. Е сега за образованието. Оценките се мерило само на научено знаење. Не се мерило дали детето ќе е успешно и греота е толкав замислен товар да клаваме врз него, како ќе се снајди после образовниот систем и колку можи да се крепи на логично и креативно мислење оценка не можи да определи и не треба да определи. Посекако после во реалниот свет само ќе видиме како ќе се снајди и зошто би ставиле оценка на то? Башка шо треба да сакаме детето да сака да знај. Да го учиме да сака да знај и да е љубопитно. Безразлика дали сега ќе добие 3, наредно 5. Оценката, према мене, треба да е само статистика. Ама тое. Оти образовниот систем сака само повторување на наученото и во теорија - примена. И се ова е површно. Еднаш и цела тема отворив, шо требало да не учат во училиште ама не не научиле. Пошто многу работи кои ни требаат и ни се дел од возрасното секојдневие не не научиле. И то ако сум имала 5ки средно не е мерило дека сега јас се снаоѓам како возрасен во светов. Оти со 5ка, јас сум била само добар папагал. Добри оценки во средно се за да не плаќаш многу пари на факултет. Ништо поќе. Уште за то шо се прашвавте за успешни луѓе без образование. Имам околу мене без факултет. Нормално дека не без средно пошто задолжително е. Ама другар ми еве од ко е успешен во то шо го прај ќе запишва факултет, во негови зборови: "за да си го задоволам егото". Не дека реално му треба. Јас нормално, го поддржав и ко неќеше да учи. И сега кога сака иако сега едина корист му е егото. Искуство е поинакво и вреди да се вложи во нови искуства.
СДК дека мене па поразително ми е што возрасни луѓе не сакаат да учат ништо ново. Замисли, завршуваш официјално со школо (ете и факс нека е) и толку, веќе ништо не те интересира, едино можеби само за работата што ја работиш, зошто на некој начин мораш. Сè да ти е бескорисно, глупаво, досадно. Ew.
Бидејќи гледам дека се развила дискусија на оваа тема за образованието, ај и јас да кажам нешто.. Поголем дел од колегите ми се со академии како Сеавус, Семос, и останати, многу малку сме ние што имаме технички факултет позади нас.. Они се оспособени за работата повеќе од нас бидејќи биле на академија и само тоа го учеле, не учеле математики, физики, немаат основни познавања.. Ама, според мене, од таквите никогаш нема да биде добар инженер, нема основни познавања, не знае како му работи процесорот, не знае рутер како функционира, свич не знае што е, и тоа го тврдам со сигурност, можеби се снаодливи, им се посреќило, ама никогаш нема да ја имаат онаа инженерска основа, секогаш ќе бидат ни таму, ни ваму, и секако дека е важно школото, најважно, нема добар инженер/доктор без учење, многу учење..
....Ama, koja promena bi bila zivotot vo brak...pola aplikacii avtomatski ne gi koristis vekje, barem kaj mene taka bi bilo.
И ова кога споредувате успешност на луѓе со факултет и без, најчесто давате пример за луѓе со завршен курс или академија за програмери, информатичари како сакате кажете ги. А што правиме со другите професии? Како се станува професор без факултет? Како се станува архитект без факултет? Како се станува лекар без факултет? Како се станува био-хемичар без факултет? А за сѐ ова ти требаат оцени па и повеќе од оцени. Кој се запишал на медицина на факултет само со петки во средно, во последно време има толку конкуренција што дури ако немаш освоени места на натпревари дури и петките се малку. Плус тоа што децата се трудат за петки не е само за оцената, оставете тоа со врски, тоа се посебни случаи, секаде има врски, ама ако гледаме нормално на ситуацијата со тој труд децата прво градат дисциплина, амбициозност, компетитивност за понатамошен успех.
Za poslednite 10 dena NON STOP od sabajle do vecer iznesel zvučnicite vo dvorot puštil muzika do daska! I non stop istite pesni vrtat Orce Stefkovski, Nikola Badev, Aleksandar Sarievski... Patriotski pesni! Ne mu teknuva deka narod ode na rabota vo smeni, deka ima bolni, decinja mali, ili deka e dosaden! I od vreme na vreme se provikne kako budala na cel glas:"EEEEEHEJJ". Patrioto golem! Ps site u kukata mu se so bugarski pasoši i odat rabotat vo Slovenija! Sreka ke si odat uste dva tri dena.
Мене искрено ми сметаат и сирени од полиција, итна помош итн во доцните часови кога сепак и нема толку гужва на улиците, а често ги употребуваат во населени места.