ЈСП дозволи само кучиња-придружници, не сите кучиња. Обележано е и во некои автобуси дека тие се добредојдени.
Требал, требал да каже. Ете ќе знае за другпат. Може у паника, итна ситуација и не размислил. Нема ценовник и си наплаќаат како сакаат. Охриѓани најмногу секако, ако не искористат не знам кој друг. Ааа така ли беше? Ок тогаш штом така. Тоа е друго.
Тука е дозволено да носиш куче во автобус. Ама си плаќаш карта. Мислам дека и во такси може да носиш куче. Во Мк не даваат да се носат кучиња во автобусите. Јас имам комшија кој е шофер таму. Тој ми го кажа ова.
E kaj ojme so ovoj majndset, sum krijal mislam wtf, nikogas ne mi padnalo na pamet deka treba da se najavuvam deka nosam cim e stokmeno ok, gepekot za sho e? I plus to beshe prekusa lokacijata od doma do veterinarna. Ne ti e vo red ova sho go zboruvas iskreno i ne e logicno tri pati te citiram tri pati me ignoriras i indirektno mi velish krijam od x prichini..
Си кажуе чоекот носел маче у ТРАНСПОРТЕР, му барал тоа лихварот дупло да му плати, нит фискална нит бутур, одма па ќе му изгребало, па ќе му се посрало...Професионални тажачки. Да бе, треба коа се јавуеш да каеш со животно сум, може ли или не...Ок. Али и ја коа ќе ми дојде место кола, доаѓа запрежна, шо смрди на бензин, шишиња играат по подот, тој волот пуши у нутра, седиш на факинг пешкир оти му е исцепано седиштето или још горе, ќе барам не бесплатно да се возам, него ли он мене да ми плати.
Во Германија носат и куче во количка, тука ќе се смеат. Има коментари тука, па и од помлади, демек наместо деца, кучиња шетаат, а не размислуваат дали некој може да има, па може некој и не сака, не можеме ние да им судиме.
Така е секаде во светот. Дури и Убер нема исти цени, туку динамични, во зависност од побарувачката, периодот, патници, услуги, итн. итн. Иста рута никогаш нема иста цена. Само што кај нас тоа не е регулирано со апликации и слично, па во Охрид може да му се ценкаш на таксистот за цената, а во Рим кога ќе отидиш, ќе си платиш 40 евра како попче и нема да ти текни уште еднаш во такси да влезиш. @Stark , твои зборови се тоа дека не си кажал дека си со милениче, и таксистот ти го рекол тоа. И тоа што била кратка дестинација уште по абсурдна ја прави случкава. Мислам, колку е 1км во Прилеп? 60 денари? 70? Значи не дека којзнае колку ти побарал што ти рекол дупло, едно кафе не е тоа, не вреди да се расправаш за толку малку. Повеќе на инает те фатило отколку за парите што ти било. Ама како сакаш врти го, не си во право што си се побунил за цената кога не си кажал претходно. Требало доблесно да си платиш, и ако не ти одговарала услугата да не им влегуваш повеќе во нивно такси.
Да, во Севернава за обични не дозволија иако една организација бараше и за обични кучиња и мачки. Но, имаат одлука за кучиња-придружници. Ама, за такси би било глупо да наплаќаат екстра за миленик во транспортер.
А бре што им е на старо купуем? Кај секој ден доаѓаат, па и по цел ден. Сабајле два пати, сега еве некои други поминаа. Па некогаш и навечер поминуваат.
Тоа што надркано се дерел типот во никој случај не е добар гест. Сто пати сум го носела кучето во такси, никогаш никој дупло не ми наплатил. Секогаш напоменувам јас, еднаш изгледа диспечерката забораи да му каже на човекот, дојде, ми вика зошто не кажавте дека сте со миленик, му викам изгледа не ви пренеле, кажав јас. Ми рече дека негова политика е да не се пренесуваат миленици, ама се јави меѓу колегите и веднаш ми најде замена, односно човек што прифати да дојде и да ме однесе. Тоа е разликата меѓу професионалци и надркани ајвани што само кај нас се дерат зошто немаме уште апликации за сите такси компании. Иначе 1 ѕвезда ќе им лупнат муштериите ОДМА.
Тука носат и мачки, ама во транспортер. Не знам дали за нив се плаќа карта. Носат кучиња и во маркети и бутици, ама во рака.
Dzigerenje, nalbatsko odnesuvanje i kao posle.duplo ce si platis, ne proagja kaj mene. Namesto amireno da reci Stark vaka i vaka stojat rabotite, ovoj pat vaka ama od drug pat da znajsh. Ce si platev zato so sekos i ostavam kusur ako se okej i kulturni. Za nalbatsko odmesuvanje ne toleriram.
Таксистите треба да даваат и фискални сметки. Мислам дека само една такси компанија дава. А не да вадат цени од ракав.
Какви утепани, нечисти коли за такси имаме, они треба да им платат на луѓето да се качат у нив, а не обратно.
Sekos sum skromen i baram bare minimum, barem kultura i rechnik da ima, ko so znam da sum korekten jas fer i muabetdzija znam i da sum pogaden od niv.
Сношти мислев еден човек.... And guess what? Го видов сосем случајно. Седеше на столица, пред дуќанот на другар му.... Секој ден поминуваме токму таму... Столовите празни.... И ете денес... Мисс ју...
Цена со миленик не е поинаква. Ова зошто мал милион пати сум се возела со мачорот во транспортер и со такси. Често и им нагласвам дека сум со животно и ми велат дека нема врска. Така да дотичниот таксист сакал само пари да извлечи.
Полека со Америчкиве филмој за со кучиња во автобуси и такси. Македонија е ова.. За жал. И јас би сакала сегде да може да си ги носиме милениците. И во такси, автобус, мол, во кафиќ.. Ама тоа е. Многу работи морат да се решат во државава... Најбитните работи уште не се решени.....
Јас ја имам возено мачката во ЈСП, во транспортер торба. Има и такси компании кои примаат миленици. Е сега за возење надвор од ск во друг град е друга прича.