@Zumbulche, сега гледај како се "чешлаат" моите и твоите профили, каде има англицизми искористено, ако имаме негде. И одма, ааа ти така велиш, а гледај што си пишала тука. Значи, некој нема што да прај и неповикан 'чешла' профили. И после се лутиме... Не значи дека ако некој искористил збор - два одма тааак. Али тоа е. Јас зборувам пример општо што слушам куп луѓе што зборат околу мене и овде пишуваат. Ни на крај памет ми е да барам кој каде пишувал англизми. Не "чешлам" профили. Само кажувам дека преголем користење на туѓи зборови ни го уништува јазикот. И ето.
Стрелец, јарец, лав... Иначе во време кога сите сме на социјални мрежи, каде што воглавно се збори на англиски јазик, дека ќе тупам глава на неформални места да барам соодветен превод на англиски збор...
Кажете ми дека ви е досадно без да ми кажете дека ви е досадно. Групата „сè ни смета секој ден“ против групата „алергични сме на дежурни мрчатори“. Умни и 2-те. Седете, 5ки на рачињата. Ви се допаѓа или не, факт е дека има разлика помеѓу умерена и претерана употреба на странски зборови. Првата е во ред бидејќи мора да одржуваме контакти и со странци, втората не е во ред бидејќи го деградираме нашиот јазик.
Што ви е бе? Јарец вака, јарец онака, да не сака некој да се мењаме? Давам подзнак Вага за подзнак Јарец со моја доплата.
Не се криви тие што чешлаат, ти укажуваат, сама користиш англицизми а пишуваш зошто некој друг така се изразувал.