Najjaki mi se gazdive na kafichi i restorani sekoja godina ovoj period: - “Toj i toj lokal” go proshiruva svojot tim i bara konobar/ka ili shanker/ka.. ili poradi “zgolemen” obem na rabota.. Znaeme deka site begaat za Hrvatska, nema potreba od vakvi gluposti, mislam.. Pishete kulturno: barame personal za rabota.. Neam nisho protiv, samo sakam da kazham, bidete realni..
Џабе ако се работоспособни ако не можат формално да се вработат, дај луѓе малце кликерот упалете го. Здравствено, социјално, банкарска сметка, лична карта, се тоа зависи од тоа дали сте евидентирани или не. Последно се евидентираа 200+ луѓе пред некој месец заради притисокот од невладините.
Ве молам, од денес ако нешто ви засмета кај мене, не сум нас крива, него ли системот. Или тоа само за одредни групи важеше... Нејсе, небитно. Ајт.
Пак ме вадиш од контекст, муабетот за разбирањето беше кон децата/дечиштата што немале родители туку идиоти-старатели, ама ај. Како ти одговара, така си тераш. Биди ми поздравена, ја затвараме дискусијава.
На нив за се државата им е виновна. @Gosh убаво пиша. Да не го пишувам истото. Има и такви што работат. Ама на другите им е убаво да живеат на туѓ грб. Просат за да купат храна. И знаеш што? Им викаш - Ќе ти купам храна, а они ти викаат - Не. Дај ми пари. А ако им купиш храна ќе ја најдеш фрлена на земја.
Мало сутра дека ќе имам емпатија за некој што сака да ми наштети. Лична одговорност е тоа што прават деца на секој чекор, на минусни температури сред плоштад. Они немаат емпатија према себе и сопствените деца, зошто очекувате некој друг да има према нив? Секој треба да тргне сам од себе па така и они.
Лесно е да се коментира од позиција на веќе привилегиран човек од само раѓање. Тие деца никогаш не ни виделе подобро и тоа што го научиле ќе го пренесуваат на своите генерации. Затоа што инаку не ни знаат.
Лицата без државјанство - фантоми за институциите | Медиум (medium.edu.mk) Првпат отиде на лекар и последен – Почина Мемет (20), момче фантом, кое поради немање лична карта не можел да се лечи – Реален Медиум за Реални Луѓе – Македонски Медиа Сервис (mms.mk) Активистот Суад Мисини штрајкува со жед пред Собранието – бара целосно решение за лицата без документи - (alfa.mk) И едно од потрагичните - дека постоел, сведочат само петките кои ги имал во свидетелство и признанијата кои ги добил. ПОЧИНА 19-ГОДИШНОТО МОМЧЕ ШТО ДРЖАВАТА ГО ОСТАВИ БЕЗ ИЗВОД И ЗДРАВСТВЕНА КНИШКА, ЕДИНСТВЕН ДОКАЗ ДЕКА ПОСТОЕЛ СЕ ПЕТКИТЕ ВО СВИДЕТЕЛСТВАТА - Сакам Да Кажам (sdk.mk) Ама прочитај ги линковите, особено во последниот детално е објаснето зошто е фантом. Јас немам таман ништо што да добијам од ова па да ми одговара или не. На погрешно место ти се упатени заклучоците. Штом ги напиша сите тие работи значи не си запознаена. Чаре треба да бараш од државата, не од поединци па дури и организации кои среќа што постојат па се обидуваат да им помогнат на овие луѓе. Луѓе, родени во истата држава со тебе и нема каде да бидат депортирани, туку државата нема начин како да им обезбеди документи заради законите. Во претходниот риплај пиша дека не сакале да работат? Никој не вработува легално непостоечко лице, а дури и да работи на црно, пак ќе нема никакво осигурување ниту пак здравствено или пензиско. Не е толку едноставно како што пишуваш и не е дека не се обиделе. Организациите, колку се лоши, толку прават и добри работи. Ако нема организации, нема да има и луѓе кои се борат за нивните права бидејќи, како што прочита погоре, никому не му е гајле. Еве едно од тие. А голем дел мислат и дека тие луѓе не работат или пак не сакаат да работат, што очигледно не е така.
Никаде не пишав дека народот е виновен, за тоа си во право и се согласувам со тебе. Ама како што има права, така има и обврски. Дека треба да мислиме само за себе е многу себично. Сите припаѓаме на ова општество. Ако престанеме да следиме, се случува ова што го гледаме. Наместо да се поддржуваме едни со други во борбата против оние кои навистина треба (властите и државата), ние себично си мислиме само на себе. Па еден протест ќе се одржи и наместо да ги поддржат, тие гневно кон нив, а тоа и те како им одговара на властите. Ќе видат дека е таква реакцијата и нема уво да ги боли. Овие после одредено време ќе се откажат, а властите среќни и задоволни ќе продолжат како што било. Погледни ја Европа. Во цела Европа штрајкуваа(т) земјоделците и во сите места излегоа сите луѓе да ги поддржат. Толку е шокантно и незамисливо такво нешто за македонците и сите го поздравуваат, а ќе излезе некој да протестира во Македонија и веднаш сите хејтаат. Каков е тој мајндсет туѓото такво исто да се величи, а своето да се плука? Денес ти нема да мислиш за сите, ама утре и за тебе нема да има кој да помисли.
Не знам зошто но, во последно време не сакам да склопувам нови пријателства. Многу ми е убаво сама и во тишина. Со најдобрата другарка не сум се видела со години. Откако стапи во врска со момчето што ми се допаѓаше уште сака јас да и бидам другарка...не знам како да се откачам...ми е срам да кажувам дека сум имала таква другарка односно дека таква ме знае и познава и дека сака да се дружи до мене. Уверена е дека сум и другарка под мерка. Сака и дечко добар и другарка добра. А, работат заедно. Човек кога си има зор-работат заедно соработуваат. Ги имаат видувано заедно. И тој многу и оди по г**от. Како така ме следува и мене најдобра другарка? По кој основ само една другарка сум имала??? Љубоморна е на секој мој успех и на секое добро што е ми се случи. Љубоморна е на близината што ја создавам со луѓето и пријатната атмосфера.
Не можев се да читам, само последното. Кај се/биле организациите да му објаснат како се решава ,,проблемот,,. Мислам дете од неразведени мајка, скоро па сегде се впишува со татко - неразведениот сопруг, и за сите е така, нема расна, верска, и незнам каква дискриминација. Мислам, кој излегол на крај со администрација -свака част, често е тоа дел од Кафка системот и стално фамозниот формулар ти фали. И не знам каква врска има ова со другата тема- ете, ова дете, одело на училиште, не просело, не фрлало со камења. Да, некој му излегол во пресрет, надвор од законот. Сакате да кажете дека сите деца што не одат на училиште и фрлаат со камења, сите немаат извод или што е проблемот. Инаку, сите ги поддржале земјоделците на протестите во Европа- па и не баш. Чак што више, обратното е...ама тоа е друга приказна. Врло веома интересна приказна...
Ме потсети на една случка пред може повеќе од 4 години. Возрасен човек проси, муслиман. Јас поминувам со врел тост во кеса, вели ми се јаде. Велам еве. Замисли, ме праша дали е со шунка. И нормално дека беше, класичен тост (шунка и кашкавал). Го зеде, па така држејќи го рече дека нема да го јаде и мислам дека посегна по корпата за отпадоци (не можам да тврдам со сигурност зашто си продолжив по патот). И сега кажи, грев ли е што е со шунка? Има секакви ситуации. Не е секогаш и до децата, еве и од возрасните лош пример.
Така ќе направам... Ќе си барам некој што не е толку популарен та не го облекуваат дузина девојки околу него...неа ја сака...не мене...