Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.361
    Или мало огледалце. :D

На ArabellaStarfall му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.447
    Допаѓања:
    27.688
    Скинат чорап со поголема дупка, може да биде и зимска облека за пенис.

На Dentina, senjorita-v, st-el и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.361
    Па може некој има мал, не е проблем и мало дупче, да не му замрзне. :rofl:

На senjorita-v и Adidas888 им се допаѓа ова.
  4. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.245
    Допаѓања:
    7.901
    И скината хулахопка за вапцање јајца.
    И скинат градник, жиците како штрафцигер ќе ги користиш, или ќе ги нанижиш сите со помош на скинатата хулахопка и ете ти сушара за алишта. Јебига мора со корпи да биде. Дури и со потпунките можеш перници да полниш.

Се има втор живот, осим човекот.

На Dentina му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.361
    И човекот има...
    Ако им дозволи на некои, ќе го "јаваат' како магаре.

6. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.245
    Допаѓања:
    7.901
    Затоа ќе ги кинеш кај малото прсте, не кај палецот. Ќе бираш маж врз основа на кој прст го кинеш чорапот.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.361
    Мерки мора да се земат. :D

На senjorita-v и ArabellaStarfall им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.411
    Допаѓања:
    190.597
    Ама тебе некои тези ти се грешни
    Индустријата цвета, оти така е дизајниран системот. Три пати понеквалитетно парче облека денес, го плаќаш три пати поскапо, отколку пред 3 години. Три пати понеквалитетни уреди кои се дизајнирани да се расипуваат 2 дена после истекот на гаранцијата. Три пати понеквалитетни салфетки за во кујна, разреден зејтин, 80грамско чоколадо е новото стограмско...продолжи ја низата...

На eliesaab, Annath, MeowMeow и 2 други им се допаѓа ова.
  9. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.245
    Допаѓања:
    7.901
    Па пак сме ние криви, обичните смртници. Кога има поголема побарувачка, има поголема инфлација. Престани да трошиш на све и свашта, нема да плаќаш толку скапо за све и свашта и нема да се губи на квалитет.

Колку порано чинела белата техника? Можеле сите да си дозволат се? Машина за садови колку домаќинства имале тогаш и денес? Убав голем телевизор колку домаќинства имале тогаш и сега? И денес има трајна бела техника, ама народот купува ефтина. Кога се користат ефтини материјали, ти наплаќа ефтино, кој квалитет го очекуваш, уште повеќе трајност. Ако веќе гледаме порано, кои функции ги имал фрижидерот и машината за парење? Телевизорот? Колку е напредната технологијата од тогаш? Стави на стар Горење фрижидер, смарт програма и брои на прсти кога ќе се расипе. На дигитрон што ќе се расипе, освен да смениш батерија. Телефоните зошто се расипуваат, и батерија за светење и календар, интернет и камера и куп апликации, па нормално ќе цркне побрзо неголи Нокиа 3310 со именик и снејк.

И пак, го плаќаш поскапо ради инфлација. Тебе лажно ти се билда платата, производителите, на сметка на работиците чија плата се покачила, ги крева цените или крати на грамажа и уствари ти имаш фиктивно покачување. Така што ете ти го објаснувањето.

Порано облеката била поквалитетна, затоа што народот не купувал како сега, се купувало ако има потреба, не од бес и аздис. Ќе купиш розев фустан, не ти одговара на штиклите што ги имаш. Па ќе купиш и штикли и ланче и саат и кармин. И кога ќе ја зголемиш побарувачката, даваш знак на производителите дека е време цената да се качи, а со тек на време и да ја задржи цената или покачи, но да го намали квалитетот.

Не не дупи нас никој, сами се дупиме цело време. Купувај основно, не се луксузирај, ќе видиш дали Милка ќе остане на 80 гр, или ќе дојде до 150 гр за истата цена. Додуша чоколадото може уште толку да се покачи, поради недостиг на какао, али тоа друга тема, не дека оваа веќе не фати 30 кривини.

10. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.455
    Допаѓања:
    90.910
    Поради две причини.
    Првата е поради перфекционизам и потреба за контролирање.
    Доминантен родител полесно ќе држи под контрола едно дете и ќе доминира, наместо второ, трето ..,петто дете.
    Колку што се помалку полесно ќе се контролираат.
    Втората е друштвото каде се повеќе владее екстремен индивидуализам каде детето се смета за терет.
    Ќе ти речат детето кошта.
    зошто мора да се живее хедонизмот.

11. Sophitas

Sophitas Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    1.311

Аи аи аииииии:worried: што прочитав лелеее...Ако сакам да се дотерам било бес и аздис????Да не правам и грев?;(
    Леле не се луксузирам ако сакам убаво и стилски да се облечам...Како не претстави ко тешка сиромаштија,ќе купам пар пантолони само ако старите ми се скинат,или извини не може више да се крпат...Што ќе ми се нови..!!?Тоа да ти било бес...За леб ќе нема...Боже,Боже....:xЧитам и не сакам да поверувам..Бетер од женски домакински...

12. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.585
    Допаѓања:
    14.601
    Од кај инспирација за овој дел од дискусијава твоја? Темата „Што последно си купивте (лични слики)“ maybe? :wasntme:

А како тргнало, луксуз и што живееме, дишеме и постоиме ќе биде. :( Веќе и е...

Конзумеризмот одамна си постои и многу луѓе свесно или несвесно се во канџите на истиот, точно е, но и ти сепак претерано ја преувеличи ситуацијата. Ја се надевам дека потполно беше саркастична и се шалеше во врска со некои работи кои ги кажа. :)

13. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.208
    Допаѓања:
    175.964
    Баба ми е една од 6-7 деца. Дедо ми исто. Од другата страна другиот дедо исто. Баба ми друга не.

Е сега шо е разликата порано и денес. Спомнавте одење на нива и користење на работна рака ко ќе нарасни то дете. И то е точно како една причина за многудетното семејство порано. Втора причина е висока смртност и пак не останувале многу деца.

Ама исто сега имаме индивидуализам, тогаш имаше колектив. Јас и да имав 5 деца и ако денес бев на нива, снаата ќе ги гледаше, внуците, бабите. Пошто сме "село" и голем колектив. Често се вели за лесно растење дете е потребно "село" и баш се мисли на ова. Да имаш на кој да се потприш и да си достапен некој да се потпри на тебе. За разлика од сега каде сме индивидуи и си цениме своето време и место. Од таму, не ми е мене ни финансиски ни временски возможно, не само исплатливо, да имам поќе од 1-2 деца и тоа покасно, кога ќе сметам дека имам цврста основа за истото. Друга причина би бил модерниот дејтинг и индивидуално стекната зрелост.

Сте спомнале и сиромашни семејства. Јас сум согласна дека не треба дете да се донеси во сиромаштија. Животот носи се, ама одлуките кои ги носиме кога решаваме да имаме дете мора да се паметни. Ама ова пак се врзува со индивидуализам вс колектив. И порано биле сиромашни ама имале колектив и се крепеле меѓусебно. Ама исто така порано финансиски помалку работи им требале пример на село за да преживеат, него денес во модерно време в град.

Така да има премногу фактори зошто денес луѓето имаат деца покасно. Према мене треба да е индивидуална желба и можност на тие кои сакаат, или не сакаат дете зошто и то е легитимно.

И сега цел круг до првото мислење. Мислам дека имање деца покасно, особено 40+ е нов концепт. И како нов концепт не е нормализиран. Не е дека жена на жена змија, туку поќето не сфаќаат дека е возможно, дел ради биологија (ама чим раѓаат не ја сфаќам забуната), дел зошто сметаат дека е полесно да си млад родител. Шо искрено и јас мислам дека би било полесно да имам дете на 25 него 35/40+ ама пак се сведва на избор и не сфаќам како тој туѓ избор би ме афектирал мене. Мене ме афектираат само моите избори.

И така.

На senjorita-v, Трагедијаупмм, Tinaaa и 4 други им се допаѓа ова.
  14. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.245
    Допаѓања:
    7.901
    Не знам, можеби бев саркастична, ќе оставам на некои да се прашуваат, за да не ја сфатат поентата и да си ги истурат фрустрациите што ги носи новиот ден (не за тебе, пример постот над тебе:))

Да, темата е типичен пример за конзумеризам. Да се разбереме, не е мој домен да го контролирам туѓиот џеб. Туку еклатантен пример дека премногу се троши. Само нека погледне секој во домот и во плакарот ќе најде барем едно парче што било купено, а никогаш носено. Или еднаш купено и оставено на милоста на времето:) А ни требало? многу веројатно дека не. Некој дури и го опишал Дидерот ефектот, што подобро би се објаснил со ова:
    https://www.forbes.com/sites/joshua...-the-diderot-effect-to-overcome-overspending/
    Достапноста на онлајн платформите уште толку го засилува неговото значење.

Затоа доаѓаме и до основата на некои од првите мислења. Луксуз се децата, кога самиот го правиш луксуз. Несвесно, но ете ја позадината.

На Srckata28 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.361
    A бе порано, порано, порано...
    Па порано бабите се бањале во корито, немале купатило, дали сега и ние треба да се бањаме во корито?
    Дали ти се бањаш во корито?
    Па дај да се вратиме во тоа време.

На Adidas888, Gosh, senjorita-v и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.408
    Допаѓања:
    37.593
    Дека свекрвите си мислат дека бебињата за нив се раѓаат. Као стари се, во пензија веќе, или не знам ти кој комплекс го влечат и лечат, и као бебето нивно е, а не од мајката.
    Си земаат за слобода да ја засенат мајката, намерно покажуваат повеќе радост од неа, кога бебето плаче и го земаат од рака на мајката да го смират.
    Ние, новата генерација, го сечеме тоа од корен, значи тука завршува. Бебето е од мајката! Останете на страна, фала.

На eliesaab, Трагедијаупмм, GirlLove и 2 други им се допаѓа ова.
  17. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.451
    Допаѓања:
    16.917
    Прво, за да имаш дете, ти требаат пари.
    Дали две плати се доволни, колку е просечната? 25 000?дали се доволни 50.000 за да живееш во МКД, да гледаш фамилија?
    Стартно имаш 20 000 еве за сметки и исхрана.
    Каде е бензин, прегледи по доктори, не дај Боже операции и сл?
    Второ, нормално, природно и убаво е да имаме деца. Јас сакам. Да имам синооко дете :wasntme:
    .. :$
    Покасно би се одлучила, пошо ми валјда не е денот дојден, да опрам првин работа со стабилен дечко, отом потом. Ништо, не бива на, сила.

Трето, другарки што ми се мажени, на 22, погодено до маж, куќа, дете, боја на мебел, боја на ѕидови, коли, веспи.. Кукаат бре... Да знаев не се мажев рано, да знаев не го земав овој, убаво ти е, уживај си, шетај си кај сакаш.
    После па, др муабети, ајде па ти што стори, немажена ќе останиш, деца треба да раѓаш, бери ум.
    Ќе те видам коа ќе имаш деца, дали вака ќе се расшетуваш и ќе си купуваш се што сакаш.

Мислам сето е индивидуално.

На eliesaab и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  18. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.459
    Допаѓања:
    25.166
    Тоа укажува само колку луѓето просто сакаат да се жалат.
    Ништо не е идеално и совршено, секогаш ќе се има проблеми, тоа е животот. Ама каков ти е пристапот и мајндсетот кон нештата, такво ќе ти биде секојдневието, и крајно, животот.
    А на крајот од денот, сè е leap of faith (морав да искористам фраза на англиски за да доловам поента), апсолутно не можеш да знаеш како ЌЕ ти биде и што МОЖЕ да биде.

На Annath, Трагедијаупмм и GirlLove им се допаѓа ова.
  19. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.605
    Допаѓања:
    63.314
    Оти така им се сака.

На Gosh, senjorita-v, Srckata28 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.208
    Допаѓања:
    175.964
    Преѓе не се доискажав уште за кознумеризам пошто girlie глуми trad wife утрово. :D

Прво и најосновно, и исто да вредеа парите, помалку ќе требаа порано за да преживејш него денес. Зошто? Прво положбата на живеење. Ко ќе живејш во село и живејш од, не знам, земјоделие, то ти носи храна. Ако живејш во град многу е потешко да добиеш храна сам и мора да ја набавиш. За да ја набавиш ти требат пари. Јас се враќам и на "порано" во времето на баба ми и се шо споделила со мене за нејзиното време. Едноставно си знаела нивата, дел останвало за нив, дел продавале. То шо продавале им се наоѓало да купат то шо немаат, ама и без тоа би преживеале. Сиромашни биле ама имаше основа да преживеат. Другите пари оделе во имотот и нели да платиш мајстор. Дури и за земјоделие си разменвале семе. Иако од после можеле и да купат. Денес ако некој е сиромав и нема пари тоа можи да значи дека нема покрив на глава и/ли дека основни потреби за преживување не се задоволени, како храна. Шо ме носи до "модерните трошоци" - постоењето на струја. Со себе повлеква сметки за струја (шо сме свесни дека се поскапи од порано), сметки за телефон, телевизор и сл. Основицата на модерен живот не е само да изнајмиш или купиш прескап стан (ОТИ НЕ ОСТАНА ПОИНАКОВ) туку и да подмириш месечни трошоци за струја и се шо вклучва струја. Па после исхрана, оти се нема луксузот да свртам зад куќа в бавча и да земам шо ми треба за да преживеам. А без храна не се преживува. Да додајме дека модерно сега живејме брз начин на живот шо е трошок само по себе ама и влијае на ментално здравје шо прај лош квалитет на живот и евентуално нахнаден трошок за терапија. Шо сакам да кажам е, нема смисла да се споредува како било порано (кога и да е то порано) кога условите во кои живееме се фундаментално различни.

И сега за конзумеризмот. Многу се лутат ова ко ќе велам, ама чоекот еволуциски е мамач. Мами од самиот почеток. Не беше доволно силен. Ама беше доволно паметен да ја искористи околината за да преживеј и да стигни кај шо е. Лав ги има забите за да лови. На човекот му требаше орудие. Како еден пример. Со ова сакам да кажам дека човекот секогаш тежнее кон полесното. Така да полесно ми е за пониска цена да прам полош материјал алишта и да се менва пошто ќе измислиме естетици и трендој и ова за мене значи брзи пари. А тебе ти е полесно да најдиш нешто ефтино и убо шо ти носи инстант среќа. Многу полесно од то да одиме во продавница шо е second hand и потешко би нашле парчиња кои се комбинираат. Многу полесно од то да висиме на фб маркет или пазар3 и да чекаме мебел кој ќе е поволен, стар ама и во исто време да се вклопи со естетикот на домот. Дали е ова ок? Не. Дали веројатно сите тука поќе купваме нови парчиња него шо купваме од second hand? Веројатно. Ама пак, порано да беа условите кои се денес - немаше да е поразлично. Едноставно различни времиња повлекуваат различни проблеми на кои се фокусираат ама на крај на ден ако ги имаат истите олеснителни околности - ќе ги искористат. Погоре спомнав и брз начин на живот шо е околност која отежнува, па паралелно повлекува други олеснителни околности како нарачка на храна место готвење дома (замор, недостаток на време) како еден пример. Шо пак се сведва на она шо пишав погоре, различни времиња не можи да се споредат зошто се премногу различни. Тоа шо било норма некогаш, не е сега. Веројатно нема да е ни во иднина.

Шо ни останва сега е да видиме каде можиме да си олесниме, а каде не мораме. Пошто конзумеризмот не е невин. Една од главните критики е ефектот на планетата и екологијата и како глобално сите веќе не афектира, а во иднина ефектите ќе се полоши. Втората критика е дека конзумеризам и брзата мода се "модерно робство". Колку поќе се произведуваат нови работи и колку побрзо ги заменуваме (а, да бидиме искрени, ни блиску до доволно не се рециклира), и особено ова е значително од воведување на пластика, толку повеќе имаме депонии кои влијаат на планетата. Спомнав брза мода. Сама по себе го има проблемот на "модерно робство" ама дур сум уште на екологија да спомнам ова прво. Огромен процент стари алишта се донираат. Но, клучно е тие алишта да се здрави и носливи. Америка како "главна" во извозвање донации во Африка, носи парталчиња, не алишта, таму и со тоа следователно се преместуваат депониите таму пошто просечен чоек мисли дека прај добро нешто, а уствари не го носи нештото оти е неносливо и смета дека некој кој нема треба да е среќен дека бар ова го има. Некои работи едноставно се фрлаат. Во идеален свет не се ни купуваат ама тука сме кај шо сме. А за модерно робство. Најчесто сиромашни држави каде луѓето работат во фабрики за минимална плата во таа држава. Пошто на друго место тие плати се можеби два дена работа. Не 30 дена работа. Пак е робство само маскирано и "доброволно". Не би рекла доброволно зошто сакаат да работат, туку за жал, им треба за егзистенција и немаат можност за друго.

Мислам дека темиве кои се начнале се страшно длабоки. Често прам работи несвесно, или од навика, или едноставно оти ми се полесни. И повремено ми треба вака да се вратам наназад да се потсетам оти морам да сменам нешто за себе. Не дека ако јас како поединец сменам нешто во големата сликата ќе е значајно. Нема да е. Ама страшно вервам дека ако пораката се шири и поќе луѓе прат мали промени евентуално иди до некој полезен ефект.

Последна измена: 29 мај 2024
    На senjorita-v, KateKane, Feminka22 и 2 други им се допаѓа ова.