Реално ретко кој газда ќе вработи некој у склад со место и ќе го обучи за истотот. Повеќето експлоатираат млади деца, на кој им е до заебанција, оговарење, смешкање и све остало. Ај тоа се ок, работиник, имало дешавки коа ни менито не си го знаат, глупости носат, па звонат на газда, на просто прашање не ни знаат да одговорат. Толку им е пропаѓаат.
За темата запросување. Мене како чин мислам дека 1) не треба да е изненадување и 2) да е само формалност како романтичен гест. Шо мислам под ова е ✨разговор✨. Ова е животна одлука. Не можи само едниот да одлучи дека е време. Мора да се збора и двата да одлучат. Да одлучат за живеалиште, распределба за финансии, деца. Не е само оп прстен, ред солзи и свадба. Поголем, посериозен чекор е од запросвање. После запросвањето можи да е чин шо ќе се случи од ко ќе двете страни одлучија дека е време за брак. Како романтичен гест. Кој смета дека е време ја начнува темата. Не сфаќам боцкање и не директно зборање за нешто толку сериозно како нашата иднина. Зависно дали и колку е некој (не)спремен можи да е и deal breaker - како примерите кои ги спомнавте со врски од 10+ години. А некој можи и е ок да продолжи ко до сега - па ќе продолжи.
Е ова. Као, јас имам животна мисија да бидам сопруга, па едвај чекам некој да ме запроси? Па уште после 2 месеци врска на пример? Мислам дај, јас 2 месеци бирам чевли, за толку брзо некој да ме ,,запроси,, ќе се чудам шо проблем има. Значи возрасни луѓе, возрасно размислување, возрасни одлуки.
Тоа боцкањето е многу мизерно. Совет што го добила од другарка “ Однеси го во златара” како дај му идеја да му светне сијалицата. Познавам пар што одеа 13 години и сега се зедоа, но типот редовно си има Тиндер, како таа знае и тоа и е во ред. Ако се лажеме, бидејќи остана бремена се зедоа мораше така. Како таа веќе знаела и покрај тоа го прифатила каков е. А познавам пар кој ред солзи на тастатура ќе напише дечкото и таа се заљубува уште повеќе,слики чуда и многу efforts прави за него а тој не мрднува со прст. Ништо од ова, нула. На крајот може да заклучиме дека свесно правиме животни грешки со надеж(која последна умира)ќе се промени.
Нели. Никогаш не сфаќав запросвање без муабет претходно. Буквално на едниот "му е време" или е "презаљубен". Одбира романтична јавна локација. Ја става другата страна во позиција да прифати дел ради јавноста, дел ради еуфоријата од ситуацијата, дел оти е "презаљубена". Не можам да замислам реалност каде ќе ме запроси некој и ќе речам "да" ако претходно не расчистиме како ја гледаме иднината и дали двата то го сакаме. Утре дечко ми да ми клекни - "не" ќе му речам. Не дека од Февруар сме заедно туку оти никогаш темата не се отвори и не знам каква му е замислата за иднината со мене и воедно мене ми е рано. Како возрасни и побрзо се движиме со темите оти и веќе знајме шо сакаме и шо неќиме. Младите врски се дефинитивно поразлични ама то не значи дека разговорот треба да се скокни. Само некои теми идат покасно. Еве да ми речи дете дека неќи - deal breaker би било за мене и среќа ќе си барам кај некој шо би ми всадил фетус. Ама прво да ме запроси и јас да речам "ај вади кондом" и тогаш да речи дека не е сигурен дека воопшто сака дете - шо к*р?
Тоа е знак дека треба да бара друг. На тој не му е до брак. Да идеш со некој 12 години и да не се земете, значи дека нешто не е во ред. Јас не ги сфаќам долгите врски. На мене ќе ми биде досадно да имам толку долга врска. Знам за врски со сличен случај... Има време за земање, другата година, работа да најдам, и разни други изговори. А времето си тече.
Од секогаш ме фасцинирало на форумов како од прост пример у две реченици, се патува и во паралелни универзуми, само да се испадне у право, иако нема благе везе со темата... Али ај.
Сакале ми се лутеле или не морам да ви го кажам ова: Скопјани се многу дигнати. Сега гледам на канал 5 еден вика: ,,Дошле во Скопје од провинција и сакаат да возат во голем град". Па ја колку што знам ја, од Скопјани полоши возачи нема. Да ги ставиш пред кружен ток не знаат што да прават. Секој викенд ко ќе одат за Охрид, Кичево магистралата хаос ја прават. Ни жмигавци ни ништо. Уште ако возиш поспоро ти свират, мавтаат, пцујат (особено тие со бевмвиња).
Прашај ги само од каде потекнуваат нивните баби и дедовци и две колена уназад после нив и се ќе е јасно. Мислам дека само во ова балканштинава наша се делат луѓето на "граѓани" и "провинцијалци". Пред се треба да си човек. Не знам, пример, дали парижани се замараат уопште со ова. Ако веќе Скопје го споредуваме со Париз Жално звучи, знам. Нит колата, нит темните очила не те прават "граѓанин" или "провинцијалец", туку однесувањето, манирите и емоционалната интелигенција.
Полудеа луѓето од балканот бе. 11 годишното девојче од Грција шо исчезна, го пронашле мртво, била убиена од чичко и/ вујко и. Катастрофа народ сме.
Ќе мора нов мобилен да си купам, моторолава не вади убави слики а сакав да ви доловам дека градов е во знакот на фудбалот. Полно е со навивачи, со туристи, со студенти од секаде. Во петок после работа ќе излезам и ќе сликам низ град. Еве уз пат 2 слики.
Знаеш што е најтрагично у сето ова освен убиството? Убиецот веќе еднаш бил осуден 9 години за силување, но бил ослободен под услов да се пријавува 2 пати месечно у полиција..
Јебем ти фудбалот јебем ти, се слушаат до кај мене како се дерат од стадионот, во воз неможеш да влезеш од нив.