Поштено.... Бидејќи сите станаа магистри и доктори на науки, денес немаме водовидџии, плочкари, месари, чевлари.... Сами си ги изумревме занаетчиите, сега ќе кукаме дека ги нема, епа ги нема. И тек допрва ќе ги нема.
Ги има, ама не се во МК Занает е најдобро да знаеш, сите го потценуваат, а таму лежат парите. И тек допрва ќе заработуваат занаетчиите.
21 век, да не знаеш чешмата да си ја поправиш, па уште 50 евра за нешто шо кошта 200 денари на пазарче... И интернет, и ЈуТуб, џабе е се...
Нема врска, нема занаетчии, прво затоа што никогаш и немало толку многу занаетчии, секој по дома сам си поправал, а второ занаетот како работа е ужасна работа. Џабе ми се мене парите, па не 5000, 55000, ако треба секој ден да го минам во одзатнување шољи пуни гомна или чистење септички јами или милион други глупости. Ќе мора или технологијата да се прилагодува да биде полесна за употреба и одржување или само да стане заменлива, затоа што нема врска со парите, никој не сака да ја работи работата затоа што е реално ужасна.
Евреите имале супер стратегија. Сите деца да учат занает, без разлика дали утре некое од нив може да стане фудбалер, архитект, ракетен инженер, или хирург. Учете ги децата да имаат многу вештини, родители.
Водоводџија не е само за чешма. Ние викавме водоводџија, затнавме одвод, и средство и тоа стапот за отнување и цефка вадев, не беше проблемот таму. Само нас не обра 150 евра
Знам, само ја конкретно за овој пример зборам... Ја пред две недели сама си ја опраив чешмата да не ми капе.
Да било едноставно, ќе немало водоводџии. Ваљда твоето не било некој голем дефект. Ние дадовме телевизор скоро за безпари, не беше ни стар. Се прави не дека не. Ама не е така едноставно. Алати треба да имаш соодветни, да знаеш што да купиш за замена. За тој што работи е едноставно, за тој што не, па и не баш. А и немам време, што е најбитно.
Е како нема врска кога пред 10 години низ чаршија во мојот град беа над 10 чевлари, над 10 шивачли итн. Сега едвај тројца без двајца се, тоа не е некако повеќе од очигледно каде е проблемот...? Ако е толку лесно и едноставно, ќе донесеме роботи да ни ги чистат канализациите, да ни ги поправаат чевлите. Ама па од друга страна какво поправање чевли, не ти се исплаќа чизми купени за 10 евра да ги поправаш, други ќе си купиш, поубви... Паразити на 21ви век сме станати...
А ова кој го вика? Сите? Инаку викаш скопјаните биле дигнати и лоши и невнимателни возачи а, као само од Скопје сите тие они се? Не сакате поделби на скопјани и нескопјани ама и вие самите придонесувате за тие поделби, не си приметил? Значи ништо подобри не сте од дигнатите скопјани. Него, шо има толку трагично у зборот провинцијалци еве никад не сфатив? Сељаци секако не е у ред да се кажува ама провинцијалци? Не зборам во потценувачка смисла ако е кажано, туку а го слушнете овој збор по дифолт се навредувате. Ако речат од внатрешноста немате проблем, ама ако ве наречат провинцијалци така лесно се воспалувате безпотребно.
Па тоа е проблемот, тој скопјанец бил, ко пд Бога пратен а дедо му од некое село од било кој дел од Македонија. А според тебе е добро ако не си од Скопје да те викаат провинцијалец? Што се па скопјани повеќе од мене, од тебе или од било кој друг од било кој дел од државата?
Сите забегале. У државава не можам да седам више не можам, кој од кој поретардиран. А и Европа е тргната у к***ц од шо прибираат ојле дојле, у Америка не идам и за леб да патам, Африка и Азија исто не доаѓаат у предвид. Австралија и таму се накотија. Да си идам по ортома најубаво
Ама кажи шо е навредлив толку тој збор? Провинција ти е навредливо? Ништо не се повеќе, не го реков тоа. Зашо самите се кажуваат дека се од внатрешноста?
А што е толку лошо да те викаат провинцијалец? Те прашувам затоа што маж ми не е од Скопје, па не се навредува кога ќе му речат така. Сељак може да биде и некој од Скопје.