@Mrs. right Во речникот е појаснето неговото второ значење. И бидејќи кога се користи тој збор, најчесто тој што го кажува е со намера некого да понижи
@Feminka22 Па реков второ, бидејќи очигледно е првото, дефиниција дека припаѓа на провинција. Ама сега ќе се правиме на Тошо зошто често е користен тој збор?
Не мора да значи. Го потенцирав тоа. Не зборам за потценување и омаловажување. Они секад значи се вреѓаат од тој збор, без исклучок.
А од што би биле културно заостанати? Со маж ми кога и да разговарам на оваа тема, самиот си кажува дека за таквите како него има предрасуди. Демек... Прости и необразовани луѓе. Не се сите такви.
@SummerGirl И во светот е така, едноставно не е збор кој се користи да се изрази позитивна работа. Па дури и вака: "Individuals who are narrow-minded are often labeled provincial, even if they are from the city."
И со помалку генерализации и од нивна страна по можност. Коа сме на темава, еве мене крајно што ме фрустрира е тоа што цело време мрчат Скопје вакво такво онакво, а приморани се нели тука да доаѓаат. Коа веќе си станал скопјанец почитувај го градот и сакај го со сите негови маани.
Има предрасуди дека не е од Скопје? И ти тоа не го сфаќаш како навреда? Баш како што имаше пишано @Polyincognito тоа е исмејување. А иначе што имаше пишано дека и Скопјанец може да е сељак, мешаш два збора, сељак и сељачина, сељаци сме ние што не сме од Скопје, а сељачини се тие со бемвињата од Скопје што мислат Скопје Амстердам е.
Абе Скопје вакво, онакво , такво, а не ве глеам сите да сте најблиску со работа и факултети. Шопинзи , екскурзии, ако не ви чиниме не доаѓајте и така више нема кај да се прдне. Само гомна јадете , ко и за Солун, 99%подбираат опаш и ја прчат на плажа ..
Ќе им се извинам коа ќе си ги излечат комплексите од мало местенце, мислат на некој му е гајле од кај кој е. Сељак е сељак, глеј да не бидеш еден од нив и човек да си.
Приморани се поради менталитетот, оти Германија или Франција не мора се да се прави во Берлин и Парис? Зошто тие не ги делат луѓето на Берлинци или Парижани и провинцијалци.
Сељаци и сељачини е исто @DS10. Селанец е чоек кој живее у село. Другиве се копита без култура, и да и скопјаните твои омразени се сељаци/сељачини.
Тие од провинција го тупат со зборот, у мое опкружење со скопјани, никој нити кажал нити помислил таков збор да каже.
Не ги мразам скопјани ама ич, ама мека не летаат по можност. Ве навреди тоа што мене ме вреѓа зборот провинцијалец, тоа е више за друга тема, не за овде.