Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.778
    Допаѓања:
    38.661
    Ќе гледам. Приморана сум. Тројца мажи имам дома :D

На DS10 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Јас таа

Јас таа Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2024
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    742
    Ииии официјално сезона на фудбал :inlove:

Гледам и следам секоја можна утакмица со ладно пиво. Во 2021 бев за Италија од почеток до крај. "Најјака" уткамица ми беше Италија-Шпанија и Италија-Англија бидејќи бев во Италија и ја чувствував атмосферта во барови за време на двете утакмици. :inlove: Абе сите среќни, бабички и дедиња од по 80 години облечени во дресови целите украсени со знаменца и бастунчиња со боите на Италија.

Љ у б о в! :$

Оваа година сум пак за Италија, второ место мислам дека ќе биде Франција и трето Германија/Шпанија. Ама ќе се вратам за еден месец да видам.:wasntme:

Тим А:
    -Германија
    -Шкотска
    Тим Б:
    -Шпанија
    -Италија
    Тим Ц:
    -Данска
    -Англија
    Тим Д:
    -Холандија
    -Франција
    Тим Е:
    -Белгија
    -Украина (предност)
    Тим Ф:
    - Грузија
    - Португалија
    Најдобри трети:
    -Хрватска
    -Унгарија
    -Австрија
    -Чешка

На SummerGirl и Vikktorr им се допаѓа ова.
  3. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.140
    Допаѓања:
    3.273
    Го завршив европското, пред некој ден, во атлетика и гледам Дијамантска лига. Фала за инфото. За кого ќе навиваш во фудбал, на европско?

На DS10 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.950
    Допаѓања:
    8.587
    Примерот за Албанец е баш она што сакаме да ви го укажеме.

Повторно во речникот сè е објаснето.
    Screenshot_20240614-204728_Chrome.jpg

И мислам, не знам на што се должи gaslighting-от. Што би рекол @Stark, ако не планираме некој да вреѓаме, едноставно е, не користиме негативни зборови :)

На Космонаут, theowndemon, Angie1432 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.232
    Допаѓања:
    5.104
    Па за Хрватска сум ама тешка група имаат така да Италија и Франција, па може и Португалија како последно за Роналдо.

На Vikktorr му/ѝ се допаѓа ова.
  6. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.326
    Допаѓања:
    8.668
    Од Охрид до Црно Море,
    и од Дунав до Бело Море,
    живеат МАКЕДОНЦИ

И ако некои не сакаат да признаат дека се македонци, и баш тие и ден денеска ни го оспоруваат името, идентитетот, јазикот, културата и историјата. Затоа што како што се делиме овде на скопјани, провинцијалци, селани, градски, така македончето се дели и на бугари, грци, срби, се ќе бидат, само не Македонци. И затоа нема ни да имаме и држава уште малце, сложните браќа ќе праат Илирида.

Последна измена: 14 јуни 2024
    На Purpleheart, SummerGirl и sino.o.oka им се допаѓа ова.
  7. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.232
    Допаѓања:
    5.104
    Има тема за европсково, отворив уште пред три четири недели, поарно можда таму да пишуваме?

На Vikktorr му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.557
    Допаѓања:
    43.869
    Провинција е буквално странски збор и значи регион или предел, и од тука произлегол зборот провинцијалец, т.е. човек што не живее во главниот град.
    Ние друг збор неаме.

Самиот збор не е навредлив, него ли неговата конотација. Ако некој сака да ве навреди, ок, али ако се вреѓате на вести кога ќе кажат граѓаните од провинцијата, не знам како да ви помогнам.
    Тоа е исто ко ја да се лутам оти тука сум Ауслендер, а не од Македонија...

И ова за Шиптари, не знам искрено зашто се вреѓаат коа и сами така се викаат... Не глеам они нешто да се потресуваат Каури шо не викаат, а ние уше помалце.

Последна измена: 14 јуни 2024
    На Anyshka, SummerGirl, nextredstyle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.600
    Допаѓања:
    14.667
    Зашо погордно коа самите си се викаат меѓусебе така? Значи они можат ние не можеме, ја мајката. Оти нив им дозволивме да ни се качуваат на глава, ова не смее, она не смее, самите им дозволивме ултиматум да ни поставуваат. Шиптари си се, што друго?

Ако реалноста е геслајтинг, ок нека е така.

Ајде не ја должам веќе.

На Anyshka и Sophitas им се допаѓа ова.
  10. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.950
    Допаѓања:
    8.587
    @Mrs. right (facepalm)

I agree, не ја должи веќе :*:

На sino.o.oka и DS10 им се допаѓа ова.
  11. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.925
    Допаѓања:
    23.886
    Луѓе што бараат привилегии, заслужуваат да трпат дискриминација.
    Си кажав шо си кажав.

На Sophitas и Mrs. right им се допаѓа ова.
  12. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.232
    Допаѓања:
    5.104
    Дај бе не ја тупете више, сфативме дека ако вие сметате дека не е навредливо, мора сите така да мислиме, доволно е мислам.

На theowndemon и sino.o.oka им се допаѓа ова.
  13. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.085
    Допаѓања:
    131.300
    Во речникот има 2 значења.
    Пред да се навредите, разгледајте убаво во кој контекст ви е кажано. Потоа одлучете.

14. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.326
    Допаѓања:
    8.668
    Вистинското значење на провинција и провинцијалци е од римско значење и најчесто се употребувало за определба на територии и градови подолу од Рим кои не можеле и не смееле да бидат на исти ранк со Рим.

Како поданик и поданици на Рим
    Како робови на Рим
    Како територија која не била на исти ранк со Рим

А Рим се рачунал за Caput Mundi, главен град на светот во тогашно време и се што било друго било нарекувано провинција и поданици негови.

На eliesaab, Biljarkata и DS10 им се допаѓа ова.
  15. Alizée10

Alizée10 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2024
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    437
    Ми даде идеја, ме потсети...
    Screenshot_20240614-214728~2.png Screenshot_20240614-214806~2.png

16. Ravenn

Ravenn Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2024
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    341
    Колку се осеќам заглавено, значи не знам ни како да објаснам. Не знам дали сакам врска или не, дали сакам деца или не, дали треба да сменам кариера или не, дали да се селам или не... Ми иде да земам и вртам паричка па што падне арно...

На Buttermilk и Scott Weiland им се допаѓа ова.
  17. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.542
    Допаѓања:
    11.739
    Најбитно е мислењето што го имаме за себе, клише ама па и вистина е, кога сам на себе не знаеш да си бидеш важен, другите и кога не ти прават ништо, пак ќе ти сметаат.

Пошто кога се другите во прашање, дури и никој ништо лошо да не кажал за тебе или не ти се ни обратил, ако немаш осет за сопствената вредност, ќе имаш чувство како другиот да те нападнал, ко да ти се потсмевал, ко да има нешто лично против тебе.

Мислам настрана цинични боцкала од луѓе (не дека ги нема), ама уз скроз нормален муабет често се случува нешто од типот "Абе што сакаше да ми каже овој/оваа со тоа што го рече?", епа тоа што чу Милане, не биди параноичен баш тоа што слушна ете тоа ти кажа, или "Абе зошто оваа ми рече дека убава ми е косата, ми се потсмева?", скриена порака Снеже, читај меѓу редови, тајната на светиот грал е споделена во еден комплимент. Ако станува збор за личност со која редовно се роустате и не се сакате или пак сте дошле неначешлани на работа, едино во тие случаеви би било потсмевање. Ама ако стварно е комплимент и не знаеш да прифатиш на возрасни години, што правиме со конструктивна критика? Многу мислат партнерот дека не ги сака само затоа што искомуницирал нешто што му сметало, многу мислат дека има некоја хајка против нив затоа што менаџерот најдобронамерно им кажал што треба да подобрат во работата, многу луѓе веруваат дека средината во која се наоѓаат е токсична, а баш тие се тие токсичните. Оттаму доаѓа тоа другите да се криви за твојот неуспех, другите да се криви за твоите проблеми, избегнувањето на лична одговорност, другите не знаат тебе како ти е, себични се, само тебе ти е најтешко, почнува да се јавува завист или во краен случај-злоба.

Само уште еден пример колку тоа субјективно чувство знае да биде залажувачко и нерационално. Во најголем дел од времето другите не ни мислат на тебе. Ама има луѓе што нон стоп очекуваат некаква валидација од другиот, нема да ја добијат, и тоа се манифестира негативно на нивната перцепција, иако ништо лошо ниту било кажано ниту направено кон нив. Дури и да добиле убав збор, чувството на ниска вредност не им дозволува да прифатат, па тогаш мислат дека е сарказам и пак не се доживуваат валидирано. Пошто однатре треба да дојде валидација, не од другите. Ако во себе не ја пронајдеш, а не се ни трудиш да поработиш на тоа, (пошто нели не си ти проблемот, ама никогаш), тогаш алтернативата ти е бедосување, неприфаќање и неразбирање.
    И бес и омраза.

На Dentina, Sophitas, Realist1 и 7 други им се допаѓа ова.
  18. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.837
    Допаѓања:
    80.798
    Имам колешка Албанка, баш вчера ја прашав за тоа зошто тие си се викаат Шиптари меѓусебе, а ние ако речеме Шиптар, тоа го сфаќаат навредливо и лошо. Ми рече: Не се вреѓаме, така се викаме ние, Шиптари.
    Поправилно било Шиптар отколку Албанац.
    И така.

На Anyshka, Mrs. right и SummerGirl им се допаѓа ова.
  19. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.750
    Допаѓања:
    13.660
    Зашто кога разговарате со некого за одмор, главен дел од разговорот за одморот ви е дали е скапо или евтино, дали сте си поминале скапо или евтино.. Луѓе, на одмор меѓудругото одите и за пари да трошите, цела година работите за тие 2 недели одмор, која е поентата на тие муабети колку сте платиле смештај, колку коштала храната итн.

На Cherry blossom89, Sophitas и Curious cat им се допаѓа ова.
  20. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.836
    Допаѓања:
    15.735
    Зашто генерално не секој може да си дозволи одмор. Прав одмор, во вистинска смисла. Без луксузирање, пак доаѓа скапо за обичниот човек.

На Anyshka, Waverly Raven, SummerGirl и 3 други им се допаѓа ова.