Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.807
    Допаѓања:
    10.800
    Тоа не би ни прифатила јас. :shake:

На Anyshka и GirlLove им се допаѓа ова.
  2. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.569
    Допаѓања:
    44.080
    Само што влегов во зграда, одма намирисав дека уште еден поштен домаќин или домаќинка има исто ко мене пуканки за ручек денес. :D

На MeowMeow, SV1911, SummerGirl и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.337
    Допаѓања:
    15.800
    Многу добро се осеќам што како матичен доктор имаш можност да пружиш целосна поддршка на семејството што има член болен од карцином и да му помогнеш со совети, известувања освен медицинска должност што имаш секако. Ми иде и да ги гушнам:hug:

На sino.o.oka, Mrs. right, Lavender4 и 12 други им се допаѓа ова.
  4. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    2.777
    Ме депримира секој еден апел за помош на некого.
    Посебно кога ќе видам мали деца ,бебиња па абе срце ми се кине да можам не да донирам ами да ги ислечам сите би била најсреќна.
    За жал можам само минимално да донирам и да се молам..

А деновиве па се толку чести ,ухх

На hermosa, sonuvana, SummerGirl и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    9.408
    Двајца старци, преку 60 год. имаа сигурно, исушени, побелени, зборуваа во еден дуќан дека едниот ја бркал жена му од дома, а другиот праша зошто го правел тоа.
    Зошто многу се здебелила.
    Откако почнала да плаче, решил да не ја избрка.

Бре, што се не држи земјава!

На Herrera, MeowMeow, staycalm и 12 други им се допаѓа ова.
  6. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.741
    Допаѓања:
    14.173
    Овде ќе ти реплицирам, да не одиме во таа тема оф-топик.

Здравствениот систем е во речиси целосен колапс! Едвај нешто функционира…

Се кубури со хируршки сали, апатати за ехо, КТ, МР и најважно КАДАР! Најискрено кажувам, за 5-10 години(ако вака се продолжи) ќе имаме многу сериозен проблем со медицински кадар од секое ниво. Меѓутоа, овде не ги обвинувам само тие на власт кои раководат, туку и нивните послушници и многу голем дел од медицинската фела поради тоа што е штама, ги нема за жива глава.

Ретко кој од лекарите со долгогодишно искуство даде поддршка на специјализантите кога протестираа. Воедно, се разочарав шо и специјализантите си легнаа на брашното откако минатиот министер за здравство ги искара.
    Исто така, пред некој ден, гледав на вести каде матичните лекари се жалат - ќе немало кој да ги наследи, се затворале ординации и сл., а ретко кој МЛ да понуди добра плата! (facepalm) Почетна(и најчесто фиксна) плата за МЛ, шо работи како втор лекар во ординација, се движи од 25000-30000, тек-тук 35000 денари.

Се на сѐ, намногу сум разочаран од медицинските работници кои ретко даваат суштински отпор за нешто да се промени.

На Cosmic Girl, *Amethyst*, staycalm и 11 други им се допаѓа ова.
  7. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    24.040
    Како е можно апарат за ЕХО да немаат?
    Ехо...не збориме за не знам ми ти каква машина со триста чуда него наједноставно ехо, првата дијагностичка процедура при гоолем број на болести

Мајке ми.

Едит:
    Јас кога прашував за работа по сите ебани клиники, сите ми велеа девојче ова е државна институција, тешко тука за работа...оЌе.
    Битно кадар фали.

Последна измена: 5 јули 2024
    На Cosmic Girl, La-loca, Okica и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    12.267
    @Waverly Raven се согласувам со тебе. Здравството моментално ни е на раб на пропаст. Нормално дека останатиот кадар во државно ќе биде исфрустриран. Нема апарати, нема доволно кадар, не се вложува во ништо. Уназад години ни е веќе распад систем. За да се почне со суштински промени мора од корен. И да се тргни непотизмот затоа што семејни стебла го запоседнале клинички. За жал докторите кои завршија не со врски туку со знаење ни ги голтна Германија, а другите заминаја во приватните. Затоа секоја година ќе слушаме колку исселени лица имаме од државичето, ќе слушаме како се намалил бројот на првачиња. Разочарувачки е и образованието. Ќе бараат строгост на матура, а каде е вложувањето на наставниот кадар во подобро образование за нивните ученици. Младите се иднината на една држава, но ние прераснуваме во држава на пензионери.

Последна измена: 5 јули 2024
    На *Amethyst*, staycalm, Anie93 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.337
    Допаѓања:
    15.800
    И мене ми беше желба здравствен дом пред некоја година ама мн јасно без врски не може. Јас не познавам ниеден колега без партија, фамилија, емотивна врска или сл да се вработил на државно:wasntme:

А да и според етникум

На Selena01, SummerGirl и Munchmallow20 им се допаѓа ова.
  10. Alm.

Alm. Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2022
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    2.590
    Во животов најубаво е да си ја тераш својата песна и да не се замараш за ништо друго. И само смирено, нема потреба од бурни емоции. Излади си ја главата, број до десет, ако треба да одлучиш денес, нека почека до утре. Не брзај. Издиши. Пушти си музика. Не се нервирај за глупости, животот е прекраток. Не си ти тој што треба да го менува светот, ако се трудиш да ги исправиш нештата само излегуваш конфликтна будала на која не и чини ништо и сите и се криви.

На Cosmic Girl, izabela.nik, carangigia и 12 други им се допаѓа ова.
  11. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.222
    Допаѓања:
    9.053
    Шо к очекувам памет од народ што мисли дека лек за настинка и останати вируси се антибиотици и истите ги јаде за доручек, зачинет со аналгетици а за десерт се заблажува со бензидијазепамчиња ставени на редовна рецепта од матичниот на другарот на сестрата или евентуално позајмени од партнерот по пат на братска делба, додека со цел слабеење или дебелеење пие терапија наменета за астматичари евентуално лекарства за намалување на отоци или пак анти алергени, ама во исто време верува дека протеини во прав се ХеМиЈа или евентуално стероиди.

ВаТаФак

На *Amethyst*, Космонаут, staycalm и 12 други им се допаѓа ова.
  12. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.210
    Допаѓања:
    4.429
    Колку е ова точно.

На Feminka22 и Alm. им се допаѓа ова.
  13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.780
    Допаѓања:
    38.676
    Земаат брзи кредити, а не сакаат да ги вратат. И прашуваат дали ќе ги бараат на телефон. Не, ќе ве чешлаат. :x

На azelea, *Amethyst*, staycalm и 6 други им се допаѓа ова.
  14. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.470
    Допаѓања:
    25.222
    Ако ко млад те мрзи да праиш добри ствари за себе, што ќе биде на постари години?
    Не, не, не го разбирам тој менталитет.
    Да те мрзи да си склопиш оброк, па да јадеш што било. Да те мрзи да го мрднеш газот, да прошеташ. Да те мрзи да поводиш сметка што праиш, иако си свесен дека многу работи не чинат.
    Не, не, не ја разбирам таа мрза да свесно си штетиш.

На azelea, hermosa, Cosmic Girl и 11 други им се допаѓа ова.
  15. Јас таа

Јас таа Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2024
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    756
    И милион години да поминат, притисок од постарите секогаш ќе има кога ќе наполниш 25+ години.

Што чекаш? Ние сакаме да сме млади баба и дедо? Ајде, ќе дочекаме ли и ние свадба? Ќе дочекаме ли и ние правнуче? Време ти е, гледај ја Стојна второ чека среќно мажена (инаку Стојна останала бремена на 17 ја земале едвај и маж и се р'ска со секоја втора).

Која е потребата од овој притисок? Можеби некој воопшто не се гледа во тој начин на живот. Можеби некој не е спремен. Зошто го "трубите" тоа на некој кој воошто нема моментален партнер???????

Оставете човек да живее во моментот, да прави тоа што го исполнува. Мразам планирање и програмирани работи. Мразам да правам нешто што другите мислат дека морам.

Не сум спремна, сеуште го чувствувам детето во мене. Работам, возрасна сум, готвам, перам и сите работи за една возрасна жена. Од друга страна секогаш трчам од паркинг до дома навечер бидејќи ми е страв. Секогаш кога останувам сама дома навечер доаѓа другарка или дечко или јас кај нив, бидејќи ми е страв. Милион работи поради кои сеуште се чувствувам ДЕТЕ и тоа е во ред. Нема потреба од притисок. Секој ќе направи се во свое време и кога е спремен.

На *Amethyst*, MeowMeow, FreeToGo и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Stefan18

Stefan18 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    263
    Јас не разбирам како може луѓе што се неписмени, прават поткасти и другиве што ги следат им се идоли, па поддршка им даваат за партија, за претседател итн.

На Cosmic Girl, Трагедијаупмм, Космонаут и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.398
    Да се смеам или да плачам. Во вода живеат и змии, и ајкули и китови и делфини. Не човекот. Ние им одиме во домот, не они на нас. Сеа и делфини ви засметаа бе.
    IMG_9682.jpeg Шо се праите на будали

На UnderTheSun, hermosa, Cosmic Girl и 4 други им се допаѓа ова.
  18. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.797
    :rofl:
    Да се смееш Феминке драга да се смееш, за да не заплачеш.
    Добредојде во академскиот свет на возрасните(бонус Балкан едишН) ! :D:d:

На sino.o.oka, Gosh, FridaodaMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.836
    Допаѓања:
    15.740
    Ми се станува кума. Ако биде успешен стојниклакот, богами и ќе бидам.

20. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.955
    Допаѓања:
    8.628
    @Feminka22 На кој да се обратиме Ивица некој да го земе и да го однесе. - Со почит, делфинот :music:
    x1ythopve5z51.jpg

На SV1911, Adidas888, Gosh и 2 други им се допаѓа ова.