Нормално дека ми е дојдено, барем повраток да имам минимално од то што ги (пре)плаќаме производите овде. Треба и ние некој мотив плус да иаме (ебати мотивот) во ова комедија - трагична држава.
Јас милион пати сум прашала како тоа сува храна го расипува стомакот ако башка од тоа пиеш доволно вода и јадеш влакна и одговор не добив. А народ шо јаде манџи, вода не пие, влакна не внесува, епа ќе има расипани црева. Имам кажувано, како дете нонстоп добивав дијареи кога беше популарен оној џусерот, па цедени сокови ми беа секојдневие. И неќев да пијам и не бе, мораш. И како наближив накај тинејџерство, буквално имав фобија од овошје и сокови, едвај пројадов пак. Па после неколку години еден гугл да ми каже дека некои деца имале малапсорпција на фруктоза што се поправа како растат. Ама они знаеле подобро, мај ес. И моментално сум со проблематичен стомак и кога ќе ме фати терам суво и лесно ама морало манџи за ЦрЕвАтА. И тоа зборам за оние манџи кај што сркаш вода и зејтин што само ти го полни желудникот, а не најадува, не во некој густ сос. Компир манџа пример, или грашок.
Здравјето на цревата може да се сјебе на разни начини. Битно е општо да се има балансирана исхрана, со што е можно поздрави извори и на протеини, и на јх. и на масти. Океј, манџа е топ, ама ако се јаде, да не е со тон зејтин, запршка и вегета. Што поприродно и со повеќе зеленчук (и зрна), тоа подобро. Да не се скокаат оброци, односно да не се стига до моменти на изгладнување. Потребни се доволно влакна, нешто што многу ретко некој запазува, обично за возрасни е некои си 25 гр. дневно. Потребна е пробиотска храна, јогурт, ќефир, туршија. Редовно и повеќе. Алкохол смета, поготово на постари години. И да е тук таму по некоја чаша вино или пиво, смета. Сè се собира. Кофеин исто така. Често пиење на апчиња сјебуваат можда најмногу. Цигари секако. Уозбили се месец дена со најприродна исхрана, со доволно влакна и пробиотик, доволно сон, физичка активност, сè по ред, верувам ќе има енормно подобрување.
Па нека оди, и онака грото за педофилија, зоофилија, криминал го користат... И после бараат слобода, права и анархии, лол.
Според некои, телеграм е алатка на слободата. Фрчат дезинформации, превари со пари, јавни соби, порничи и слики со малолетнички. Никакво регулирање на содржина, секој лапрда што сака.
Па да де, скоро увек слобода бараат тие шо би требало да бидат лишени од неа... Еве мене не ми треба Телеграм, нит Твитер, нит Инкогнито, нит Дипвеб или као и да се вика... Океј, освен шо еднаш сакав она Впн да си го доглеам шпанскиот филм шо го нема тука на Нетфликс, али кај вас го има.
кога ова? Мислам секако ќе ми е мило да се спречи таму да не се шири криминал, но е една од апликациите кои ги користам најмногу за комуникација и општо за читање други содржини. Ама ако е за доброто на сите нека оди, жално што немаше повеќе контрола на илегални активности.
На тема храна, многу сте прибирливи, чорба и манџа ви е гадно дома да јадете ама у ресторантче без проблем ќе фрлите пари за чорба со еден куп зејтини шо стоела 3 дена. Ко мали ве хранеле само со скапа храна додека други немаат ни за леб. Бре, бре, многу модерни.
Поради тоа пред осудиме зошто ни е ваква државата и да осудиме нечиви постапки треба да погледнеме реално, дека со ваква индиферентеност на автохтониот народот кон сопствената држава нема да има промена а камо ли да се создаде кохезија помеѓу целокупното население и да се бори за да биде подобро.
Еј не сум јас крив, баба ми пред некои 5 години почна да шиба се и свашта од зачини, си пробала некад супа со нане? Јас сум. Иначе за сите шо ми пишавте за портокали, влагам сабајле у Верото, и имаше убави портокали, земав 4 килограми ич да не ми се секирате. Утре ќе идам и до Кам да видам да не имаат поубави.
Така де Домашно приготвено со усул ставање зачини е сосема нормално, ама грото им е грдо пошо ко мали ги хранеле со кавијар, јајца од потполошка, сето сервирано ко во ресторан со мишелин звездички.
СДК не знаев колку е лошо кога се чувствуваш burned out. Уште два испити до крај и се осеќам како првпат да полагам, стресот е голем, страв да не се блокирам, срцебиење и несоница навечер, а предметот го учам со време и пак собирам сила да се појавам на полагањето во септември. Сите години замарање за просек и ставање на здравјето на коцка резултираа со ова..Да не можам да се сконцентрирам да учам од некои неубави чувства и мисли што ми се вртат. Некогаш си викам дека нема како да си помогнам освен одмор да си дадам, ама баш сега кога сум при крајот..Сакам само да си дојдам при себе
Дали само мене ми се дешава воопшто да не чуствувам глад и жед ?? Чудно ми е, можам и со денови да не јадам и пијам и пак ништо нема да чуствувам... Ги видов моите дома како јадат и се сетив дека 2 дена ништо немам јадено, земав нешто на сила колку да не сум без ич. И не, не сум слаба, а сакам... И покрај тоа не ослабнувам
Не е нормално ова. Под итно презимај нешто, среди си ја исхраната, нарушена ти е. И не се чуди што не ослабуваш, метаболизмот го имаш успорено. Лоша услуга си праиш. Па и вода не пиеш ич? Слаба не треба да ти е цел да си, треба најпрво здрава да си и со нормална тежина. Шо ви е бе на сите со тоа слаби што сакате да сте? Под ова слаби мислам баш слаби, неухранети дури. Можеби ти океј тежина имаш ама си умислила дека си дебела, поправена или слично. Сите сакаме добро да изгледаме, вистина е, само па со гладување никако нема да го постигнеш тоа. Се што ќе постигнеш ќе биде нарушено здравје.
Ме потсети на свекрва ми со супите од ,,петел" на подравка. Малата 11 м кога беше почна да ја чува не работеше градинката уште и све супи такви секое сабајле. И викам не мора секое сабајле супа. Она ,,ќе и пукнат цревата ако не јаде течно" А таа пуста супа полна адитиви ,сол.. Не знаела 70 г домаќинка(дека јас недомаќинка ,дупло помлада сум била,ко домакинлукот со годините да иди) супа домашна да праи... Ми се згади било која супа после тој период