Мора вода да пиеш, мора. Телото ние од вода. А и тоа - не пијам вода а сакам да ослабам - не оди заедно. Телото е адаптивен механизам, па ако не пиеш вода, тоа ќе се обиде да се прилагоди и да се заштити од дехидрација и ќе почне да си задржува вода т.е да си бара начин како да дојди до вода. Тогаш оваа вода станува загадена бидејќи без нова вода бубрезите неможат да ги исфилтрираат токсините од задржаната вода. А ова баш прави повеќе напор на црниот дроб бидејќи тој ќе мора сега да ги исфилтрира токсините наместо бубрезите. А способноста на црниот дроб е да ги разложува мастите и носи до поголема акумулација на масти и сало ако не се хидрираш, ќе имаш и влошена функција на хормоните, а хормоните се ланци и од тебе зависи како ќе ги насочиш, дали горе или долу ќе одат. А и не само ова, ако не пиеш вода, сите макронутриенти од храната што ги внесуваш па макар било и здрава храна, нема да можи да ги транспортира правилно низ цело тело а со тоа ти се нарушуваат и биохемисмите процеси. А за слабеењето битно е каква храна внесуваш и со колкава енергија. И а некој велат "Јадам еднаш, јадам малце ама не слабеам". Тоа "малце" некогаш значи вишок празни калории. Хидрирајте се, животот е вода
Не водете инает со телото и организмот. Телото е многу паметна машина, работи по принципот "памти па врати". Размисли логички и подлабоко и ќе видиш дека организмот ние како некој програмиран компјутер. Ако не му правиш "clear cache" на телефонот ќе почни да кочи. Така и телото си бара вода да ги исфрли сите штетни токсини. Ако не можиш да пијаш вода од чешма, во овие ИТ продавнициве и други има филтри за вода како бокалчиња, не се скапи. Ставаш вода од чешма и си тураш во чаша, многу полесна е за пиење, по мека што се вика, исто како флаширана. Хидрирајте се, особено на жешково. И да нее жешко, 8 чаши мора да испијаш минимум денеска.
Значи која плата ја барат наставнициве и за што? За секојдневно седење по 3 4 часа, кафенце, подарочиња за 8 март или за малку стоење простум пред табла? Шо да кажат луѓето со навистина тешки а неплатени работни места по фабрики, стоваришта и сл? Си мислат за еден факс шо го завршиле треба 100.000 ден плата и со газ да не мрднат? Кај го има ова? Сегде во странство се платени тешките професии а најмалку административните, шо продават магла нашиве?!.... Не не сум хејтер или завидувач ич ама ако стигнаа овие да бараат, тогаш сите останати треба да се слепи. Или за сите или за никој. Толку
Ич не им е лесна работата. Не се ова 90-те па диктираат од учебник, еднаш месечно тест и тоа со лист од средина, без да печатат и чао пријатно. Си има работа, не е едноставно.
Нема лесна работа. Има недоволно платена ама мислам дека оваа профеција и плата се скоро па најкомпактибилни наспрема некои други многу незгодни занимања.
Уште 100 животи да имам, во секој од нив ќе одберам тебе да те љубам. И само тебе, за цел живот. Ти си мое сигурно место. Се топам и вљубувам секој пат одново кога ме гледаш нежно галејќи ме по лицето и зборувајќи ми дека ме сакаш сега, денес и засекогаш. Ти си мој.
Добро бе,25 години ќе начукам а уште сркам несквик со лажица... Несквикот што го купуваме за ќерка,си го крка мама . Добра ноќќ
Hahahah se bev procitala ama ova uste ne hahaha ti si samo za vo obrazovanie, 3-4h kafe da si pies, da si stois prostum pred tabla i da si zemes plata ili site ili nikoj hahaha pa, i ti prostum sto hahahah "Segde" vo stranstvo, sto e pravo pravo e hahaha Jako, majke mi jako hahahaha
Многу ми е жал што живеам во вакво време, невреме. Јас пораснав со баба и дедо, просветни работници и тоа за мене е светост. Мојот одделенски наставник за мене беше мојот пример. Образовниот процес е време кога се калеми една личност. И да, за соодветни просветни работници кои професионално произведуваат "луѓе" нема соодветна плата. И најверојатно платата е успехот на нивните ученици. Ама и ова најверојатно е утопија за денешно време, кога сѐ се мери низ призмата на парите.
Шо сака да кажи писателот освен кикотење не разбрав ништо? “Бев прочитала” и не е така литературно, доста е платава од 25 илјади, ако се пронајдовте жал ми е Да, во Обединетото Кралство наставник зема до 2000£ максимум. Занаетчија (градежен работник, бравар, столар, гипсар итн) над 3500-4000£ Ние паметните ке си се кикотиме..
Никаде не реков дека ги потценувам просветните работници. Како што врви времето очигледно се менува се. Јас само реков дека во Македонија не се во прв ред наставниците да бараат покачување. Не сум против покачување, ама за секој работник да има, спрема тежината на работната задача. Тогашните со овие искрено не се споредуваат.
Кога ќе пробаш од широкиот асортиман на манџи и останати јадења на бабите и мајка ти и преживееш, потоа и варикина да испиеш нема ништо да ти се случи.
Ако само тоа го јадеш,премија си Јас имам 10+ од тебе па сеуште јадам....гумени бомбони оние со шекер...ги обожавам. Бони топ,карамели..лижавчиња тие од Кам со мастика ги обоважавам. И јас сум пак дете со моето дете
I samo kikotenje saka da kaze drugo ne ostana "Bev pricitala" ne e literaturno "bas", sto bi rekle moze biti, moze biti, nasmej se Outlook drugo nema sto da se pravi Samo kaj nas nesto vikano Kembridz dojde od Obedinetoto Kralstvo drsavava se krena, sega slusam nesto tamu prosveten kadar "ne im trebalo" verojatno nikoj ne saka da ja raboti taa rabota za tie pari pa, decata kje ucele sami od videa nesto taka, ne znam sto tocno im bil noviot "proekt", vo Francija predlog roditel 1 roditel 2 i nie samo kje si gledame primer od "segde", a kakvi posledici nosi toa, toa ne e vazno ama toa e.
Tezina na rabota, koga nesto kje rabotis togas kje znaes, do togas, popametno e da gledas barem nekoja glupost da ne kazes, sto se odnesuva ili za site ili za nikoj 78 posto plus dr 2 pokacuvanja nabrzo edno po drugo kaj koja tezina otidoa? za drugarka prasuvam i ona vika ili site ili nikoj
А зошто учеле? Зошто трошеле години од младоста? За да се расправаат со некои размазени дечишта и деришта и уште да земаат мала плата? Тие другите со тешки работи, ако сакале да не се мачат ќе учеле. Јас знам луѓе кои немале финансиска поткрепа од дома да одат на факултет, па оделе странство да работат за да завршат факултет и сега си седат ко директори. Кој сака ќе се снајде.
Koja vi e logikata na ova? Site trcaat, sekoja rabota ima svoja tezina, nikoj ne e pomalku ili povekje vazen i ovoj komentar nema osnov. Tema ne bea med personal ili treba da se kaze nesto? Te molam mene preskoknime za takvi komentari. Logikata kade e 78 posto plus dr 2 pokacuvanja ne go spomnuvate toa, sto treba med pesonal, ako ima za edni preku nokj treba da ima za site. Ama ovoj mentalitet e poinakov, pa posle olele e, olele.
Epa normalno,koga zimaat isto kolku tie so rabotat od doma preku pc so prodavaat apovi za slabeenje,i koe pokacuvanje od 78 posto? Ha ha ha ha ha ha oh,ke ostane smeenje bogami Treba da ima za site tocno,ama nema,ako ne e medicinskiot personal ke izgnijes kako glusec,ama ako neka kacuvaat samo na profesorite Najdi eden so raboti vo bolnica drzavna i prasaj kolku plata zima i so misli za pokacuvanjeto plata na "daskalite" posle ke prajme muabet