Ме заболе за Џенеифер.. поентата на постот не е ни она ни Афлек туку непосменоста на оној кој напишал понашање наместо однесување.
..Знам драга Нена, знам! Затоа има едно sic. на крајот... Само ја продолжував „низата“, одговорот беше намерно неписмен. Инаку, тешко писмен наслов ќе најдеш низ вестите. Јас кренав раце, не вреди сакам да кажам, да ги ловиш, веќе ако тоа ти пречи.
Сквернавењето на македонското знаме е огромна навреда за Македонците и државава. Но, каде се Македонците? Дома. Бунт само на тастатура и гнев кон МВР. Не му личи на мнозинството да му молчи на малцинството. Но, на кој му е грижа...
Нема лесно решение. Едно време читав само странски вести, од тие причини, дури и за домашни настани... Местев филтри на Time. MK, кога имаше (да, порано имаше да ги организираш вестите според рубрики и извори!) Му пишав одамна на на газдата на порталот. Рече ќе размислел за нови филтри, а и кога имаше имаше само на првата страница, кога ги листаш немаше... (Има одредени портали/извори што се па екстремно неписмени)... Но, ТОЈ конечно одлучи дека е „финансиски“ мудро да ги тргне сите (за да „лапа“ повеќе пари од реклами, бездруго ) и сега еве читам се стреми кон бесмртност (не се шегувам). Да не го барам видето, да не го правам популарен... Класика! Дали сме писмени или не, не е важно... В.И. и онака ќе мисли за нас! И онака нашите деца се премногу паметни да останат тука, на мама и тато убави тие. (Иронизирам секако.)
Денеска ми беше врв денот на еден мој пријател што мислев иако дека е партиски определен или тоа хардкор, ама мислев бар малце од малце има чувство на реалност што е добро, а што не. Споделува слика со некои членови од партија како се сликале за македонија на македонците, нешто таква слика и вика е ова се патриоти. Му велам не ова се џаболебари и паразити. А вистинските патриоти сме ние што работиме и плаќаме придонеси кон оваа ДРЖАВА. И тој на ова ми враќа као сум ги познал дека се џаболебари итн, малолетни биле. И му велам за тебе ова е океј, да трчаш по партии од мали нозе? Ми вели ДА. Тука завршува целиот муабет околу политиката со мојот драг пријател, затоа што неговите се вработени и него му одговара. А на таквите како мене што се независни гласачи од трите подолгото,. И решив повеќе да не зборувам со него оти има делусионална реалност и ништо повеќе нема да постигнам ако се инаетиме, му кажав шо имам да му кажам. Малку во завиена форма, ама колку сака нека се лути.
Кој да се бунтува? Секое бунтување од страна на Македонците завршувало со полициска бруталност. Или ќе јадеш ќотек, или ќе завршиш во зандани. Ако успеат и двете да ги избегнат ќе има закани и уцени од работа, ако не нив, на некој од фамилијата... Последен пат кога се бунтуваше народот со црвени кругови ги заокружуваа на ТВ. А сето тоа беше искористено од другата политичка партија да се докопа до власт и уште толку да доуништи и тоа што не беше уништено. Ете, затоа никој не бунтува, оти сфаќа дека е само овца која е искористена за некои други да прoфитираат.
Си купив тиркизна боја јакна, и сега сум со тиркизна боја на капа, шал и јакна и изгледам како оние од корпа само уште таков ранец ми фали..
Народот е државата, а државата е народот, а не политичарите. Се додека државата е заробена во рацете на неколкумина, ќе се случува ова. Нив некој ги поставил за да бидат во институциите и да раководат со МВР и Судство. А кој ги поставил? Народот. Ама народот може и да ги спушти. А може само ако има војла, ама очигледно нема. Оти целосно е изгубена емпатијата кон националните чувства, никој не се замара, сите молчат. "Ќути, да не не затворат или избркаат, има кој да мисли за тоа". Туѓинци станавме во своја држава, туѓинци еј. Ако појдиш во западна Македонија или Чаир, знајш шо ќе ти речат? Шо бараш ти тука? Е ова се случува оти сме им го зеле стравот. И плус одговорност нема. На своја земја странци. Огледајте се како тие гинат за нацијата. Која била паролата на борците наши? "Нас ништо веќе не ќе не исплаши и така живееме ден за ден. Свети се горите наши, во нив слободни да умреме". А која е денес паролата наша? Ќути, има полошо, треба да се живее. Да, имаш право, луѓето кои ги затворија за тероризам ни криви ни должни. Ама ги затворија зошто си страдаме од предавници и шпиуни, како и секош.
Народот ниту овде, ниту во Америка, ниту било каде одлучувал, одлучува и ќе одлучува во иднина кој е на власт. Се знае тоа кој го одлучува. Другото е се театар за тој народ.
Чизми што пред 1 месец ги купив за 3999 денари од ДСпорт, денес во ДСпорт се на попуст од 5499 денари, на 4454 денари.. Преваранти невидени се овие од ДСпорт, и не само они, и Котон денес ги имаа зголемено цените, па со 30% да му дојде на редовна цена на производот дека е.. Редовно пазарам во Котон, не може мене да ме излажат за цените..
Народна маса е поголема од политичка маса или друго. Киното не е поголемо од театар (добро сеа има врвни театри, примери давам). И политичарите, и бизнисмените, и корпорациите се дел од народот, и тие припаѓаат во таа народна маса, но се е менливо.
Секој ама баш секој 28 ноември слават како диво племе симнато од планина. Него каде е Американска амбасада во Скопје да изјави нешто за настанов ? Не видов пост. Затоа драги мои размислете следен пат дали ќе отидете на летување во Албанија , дали ќе пазарите во Кипер маркет зошто е поефтино 5 денари , дали ќе им идете на Битпазар и дали ќе отидте на шопинг исто до Приштина.
Прво македонските албанци и албанските албанци се сосем различни групи. Второ и во македонските албанци има многу поштени луѓе. Јас во Кипер пазарам од самото отворање затоа што имаа производи без лактоза пред нашиве да знаат шо е тоа. Не дозволувајте 1000-2000 души платени да провоцираат да ви го формираат мислењето за сите албанци.
Не друже јас сум растена во населба со нив и ова мое мислење е формирано многу одамна не од сега. Нема сила што ќе ме натера да стапнам во Албанија и Косово. И сите се исти. Земи пример од Дуа Липа и онаа од Дебар Бебе Реџа. Џабе растени по Америка кога пак се со прости сфаќања.
https://infomax.mk/не-е-храброст-да...Tdp0JWxg309VhgWA1Q_aem_4B84H3m7OfUPRXcSWt1J7A Еве затоа што ми е комшија. А верувај ми и сите обични луѓе се тука на бранова должина. Не знам што се објаснуваме тогаш, јас не сум растен врата до врата, јас сум растен на иста маса, да не беа албанци, денес не знам каде ќе ми беше фамилијата, затоа што кога татко ми остана без работа, нашиве на к не го ставаа, прв човек кој го зема и кој му помогна на татко ми да заработи, беше албанец, од Арачиново и тоа. А второ, пак не се истите албанци, но во ред, и од таму имав пријатели кои беа многу коректни луѓе. Голем дел од албанија се католици, така што и културно и верски сме поблиски.
Немам намера да се објаснувам. Никогаш нема да имам добро мислење за нив зошто ти таквите што ги збориш дали се 10% во државава.