Имаше еден тип на времето една идеја многу паметна.. Вика отвараш фирма, ја пријавуваш жена ти на 5000 евра плата, после 6 месеци оди на трудничко, си лапате секој месец по 5000 евра породилно од државата, после и за другото дете исто, и чиста работа, и за стан да има, и за бизнис да има..
Не е проблемот Биљо ти кај ќе ги даваш парите, не те ни прашва некој, туку проблемот е меѓу организаторите бидејќи толку им е публиката па да има простор да се наполни и едниот настап и другиот, не си решиле меѓу нов а можеле доколку се сакало... И на крај Цеца и Јеца ги мешаат непотребно, бидејќи овде е сосема друго проблемот.
Па имаше кај нас една фирма вака што осигурува трудници кои не се во работен однос со фирмата туку само си плаќаа придонеси, газдата го доплаќаше големиот дел(30 000) и после газдата им даваше минималец, а тој го земаше остатокот. Ги фатија после една година и се тужат сега. Треба да врати повеќе од пола милион денари. Да не зборувам дека му пропадна бизниксот, го затвори дуќанот. Па баш и не го зезна системот туку тој му е*а мајката..
Чекај не сфаќам Како придонеси? Што се придонеси? Јас падната од марс со прашањава, али никад не ме интересирало ова. Како им плаќал минималец, а го земал остатокот? Кој остаток од породилното? На рака му враќале? Сори за прашањава
@Puellapulchra Придонеси се плаќаат за да има личноста осигурување, да и течи стаж и слично.Обврзник за пресметка и уплата на придонесите е газдата. На рака му враќале остатокот од тие 30 000 и нив им останувал минималецот. Битно се пробал чоекот да ги зезне. Некогаш ризик прави капитал ама не и во случајов.
Не, не разбирам. КОЈ мисли дека Мене ме поседува, да како рандом особа ми кажува, не оди ден ПРЕТХОДНО ваму, оти утре треба да дојдеш таму. Мислам шо врска има денес со утре?
Аман мори Биљо, е вака имаш одреден број Македонци кои со бугарски, кои без него заминати за Њемачка и сега организаторите очекуваат нивно присуство и на двата настапи, е арно ама двата настапи во еден ден ќе ги поделат Македонците и нема да се исполни очекуваниот број а доколку би се одржале на различни датуми од неколку дена има шанси да се исполни бројот, тука е проблемот кој го имаат организаторите меѓу себе, а не дека Керолин не знаела за ова, ама за да ги сроза им го спушти од бина.
Еј ќути, не само они туку у неколкуте вработени што се у фирмата од почеток. Сите иста школа, мора да контрираш често се додека не сфатат дека не може да те стаат у нивна клупа.
Зошо луѓе не можат да прифатат негативна критика без да се навредат? Поготово за вкус кога станува збор. Ако некој каже грдо е, одма демек тој љубомори, прост народ, полн со гнев и омраза, бла, бла... Глеам едно наше девојче на тикток споделува како си го реновира станот. Лично мене пола од стварите не ми се допаѓаат, ниту се вклопени ко што треба, не штима ентериерот. Кич, пошо сака сè, ама сè заедно не иде добро. И сеа зошо стварите се скапи, готово, хејтер си. Само зошто се скапи не значи дека се добро искомбинирани. Кој курац се експонираат на социјални мрежи кога не знаат критика да прифатат, ја не знам.
Треба парите за пензиско да ни се исплаќаат на нас самите, а не на државата, и да имаме само приватни пензиски фондови, па каде сакам таму да си ги уплаќам, државен пензиски фонд не треба да постои, ако сакам, да постои опција и ич да не ги уплаќам или да си купувам крипто со нив, а не вака, јас ќе плаќам 50 години, па ќе умрам пред да земам пензија, и јас џабе сум плаќала.. Исто и за здравственото, нека има само приватно здравствено, на секого парите за придонеси за здравствено нека му ги даваат на сметка, па сака нека си уплати приватно здравствено што му покрива се, сака нека оди на одмор со парите.. Зашто јас да плаќам здравствено осигурување на државата кога никогаш не сум отишла на државно да се лечам пример?