Абе ќе му купам, ама глупо ми е, морам секој пат да мислам на тоа дека морам да купам нешто пред да одам за да не ми е незгодно, а не јаде чоколади, значи не можеш чоколади да му купиш..
Однеси мандарини (секако ако сакаш да однесеш). Мојава се радува шо и да купам, да кажам месо земав за ручек, скока наоколу и повторува дека месо сум купила. А на овошје баш посебно се радува. Детска работа.
Ама не можеш секогаш да и однесеш, сфаќаш, пример во недела не работат маркети, а јас сум испланирала да одам, и ќе ме праша, и незгодно ми е..
Епа баш сакав да прашам за овошјето, коа рече благо не, тоа купи чим така. Браво што така го имаат научено, по овошјето да биде. После па да не те завика тетката/дадата со овошјето Нема шо тешко да е да се замараш, со празни раце па не се иде. Не знам ни колку често се глеате. Фала Богу секој ден нема да му носиш.
Не мора и ич незгодно да не ти биде. Така се учат и децата на граници, ќе си укапира дека не може постојано да очекува нешто од некој, поготово не од некој што не му е родител.
Ме нема прашувано ама секогаш гледа во рацете дали нешто носиме за него. Истото дете ни има побарано да му купиме скапа играчка и мм се смееше дека бара скапи поклони, а тоа му рече аман бе на толку пари не сакаш да ми купиш. А не е баш толку мало. Блиски сме, ама сепак многу пати ми било многу непријатно поради вакви ситуации. И јас не ја разбирам потребата да се носи секогаш нешто кога се оди на гости. Мајката на детето скоро секогаш носи нешто за моето, а моето е мало и до скоро не ни знаеше да се радува на поклони така да според мене нема потреба некој што иде често кај нас да носи секогаш нешто. Само ми создава притисок дека и јас мора да однесам нешто, а многу често не сум во можност.
Нема што да се стресираш за тоа. Можеби детенцдто така си е научено и со родителите, кога и да се вратат дома да ги прашува шо ми купи. Едноставно ќе му кажеш "ее тета заборави сега да ти купи или тета нема пари сега, друг пат ќе ти купам". И готово.
Имај си ананас како резерва, обично тие не се толку зрели во маркет, можат да стојат со денови во чинија, ем како украс е топ. Ако те поканат во недела кога се е затворено, ќе му го однесеш ананасот, сигурно ќе се израдува детенцето.
Еден fun fact.. Има ген што се вика PI4KA. Спојлер Ако некад се откажам од професијава, тоа ќе биде зашто ми го дале генов за работа и сум кажала пичка пред колега или пациент.
Сите кога доаѓаат на гости носат нешто за детето, макар и ситница да е. Затоа се учат децата кога доаѓа некој дека нешто носи, не дека родителите така ги научиле. Ова веројатно од родителите слушнало како зборат, обично вака си прекажуваат.