Затвори се во недела, и да видиш како ќе купуваат во сабота. Ние во странство кога можеме, можат и они во Мк. Ама не сакаат. Разонода им е тоа одењето во продавница.
Кафичите секако имаат најголем промет за викенди, во работни денови не им се ни исплати како за викенд. Само малце настрана од темава, ама камо вака да браните и млади што се откостуваат на работа, а не "абе јас на твои години за 10000 работев од јутра до сутра"
Предлагам решение за проблемот со маркети што не работат во недела: кој мисли дека треба продавниците да работат во недела, нека се вработи на половина работно време во некој маркет и нека работи во недела!
Ако немам друг избор, ќе работам така. А јас имам предлог тој што ниеднаш не излегол на кафе или до маркет во недела или на празник, да дигне 2 прста.
Епа така како што тебе ти требаат работи, така на работниците им треба одмор. Да тргнеме од однесувањето на голем процент од населениево што купува кај нас, каде продавачите треба да се смирени и професионални кога врз глава им се серат надркани госпожи и господа. Не се добројуваат ситуации кога фучат, се расправаат зошто снемало пипер небаре продавачките се виновни, фучат ако треба да почекаат малку повеќе на ред. Последна ситуација беше сега пред еден месец кога на еден дечко касиерката му рече дека не може да земе само една лименка кока кола затоа што оделе во пакет, па го замоли или да го земе цел пакет или да ја врати. Овој сељаков само се испонаша као што бе јас пазарам од овде, ништо не ми треба од тука, ги фрли работи кои веќе му беа куцнати и си излезе. Па требаше да ги тргаат стварите, па да ги бришат. И повторно ради гужва пак да и фучат на продавачката, а таа не беше ни крива ни должна. Второ, работат тешка работа, дигаат тешко, по цел ден стојат на каса. Трето, работат секој ден до 9.30-10, понекогаш и по цели денови со никакви паузи. Така што и те како им треба одмор, а на сите на кои им смета тоа може да си испазарат уште од Сабота. Ништо нема да ви биде ако си направите план ден претходно.
А што толку ви треба, да ми је знати? За јадење, пиење па ќе свариш макарони тој ден крај крајова. Или јас увек имам конзерви риба или супа во ќеса дома па кога немам што друго, јадам тоа. Исто замрзнати работи секогаш имам, златна мешавина, пилешки крилца, некои лиснати. Или за хигиена, онакви марамчиња имам секогаш во ташна, па да е зорт за тоалетна ќе земам од нив. Влошки многу често зимам кога се на попуст некаде па и тоа секогаш имам.
Hahahahahahaha леле бе, ти ако не го изнасмееш чоек нема кој друг Али не е баш за смеење работава, уопште не е Кретени луѓе, говеда ненаситни без емпатија, без разбирање за другите. Ги болел курот, платени биле за тоа, дупла дневница ќе си лапнеле Абе за нив, ни сабота ни недела не треба отворено ништо да има, а не пак на празници. Како функционирале порано бе луѓето, дали се запрашале они? Како све на време се планирало? Недела требаше да си е неработен ден и тоа НИШТО буквално да не работи, а не ќе ми идат ќе ми се шлаат по молови, и све у 5 за 12 знае да им истекне дека фалело нешто по дома.. Гужви таму по касите, а кутрите на касите главата не знаат кај им е. И уште на празници без срам се бунат бе, на празници алооо Не бе, ни тогаш нема да се задоволни, што ги задоволува нив, има ли нешто такво? Мислиш има? И тогаш ќе најдат нешто што нема да им чини, и тогаш ќе удрат по некој недужен. Одвратни до бескрај станале луѓево.
Прееска гледав еден прилог на ТВ за настани кои ја одбележаа 2024г...и погодете што, само за војни, конфликти и атентати збореа... Срам да му е на човекот што на ѕверски и суров начин ги решава проблемите и конфликтите.... Наместо градење - уништување, наместо унапредување-разорување, наместо напредок - уназадување, наместо спокој и мир-војни.... Се прашувам кога човекот се расчовечи или отсекогаш е таков....
Газдите на маркетите се алчни, они ако затвораат во недела луѓето ќе немаат избор ќе купуваат во сабота, али они даваат избор у недела да се купува и кога некоја недела нема да работи веќе никој не е навикнат
А зошто само касиерите се греота во недела што работат? Келнерите, таксистите, шоферите, фризерите, шминкерите? Поштарите? Нели можете се да завршите од понеделник до петок? И предлагам да ги направат маркетите до 3 и пол секој ден, нема зошто да вие да сте од големото добро утро, да пазарите после работа. Ќе си пазарите додека сте на пауза или ќе го пуштите детето да испазари за дома. А не бива така, нели?
Што збориш глупости, скоро сите се до 16 часот на работа! Си помислил/а дека некој можеби нема НИКАКВА пауза на работа?!
Капитализмот ја наметнува причината да се работи за празниците и викендите, а не потребата на самиот клиент од некакви добра или услуги. А причината се паричните средства на клиентите. Никој не води грижа за работникот и неговите потреби. Ниту во Европа ни во светот. Се додека ти се закануваат на слободен ден да доаѓаш на работа за да не ја загубиш работата, за каква грижа и права на работниците зборуваме?
Сакам да ви кажам одлично поминав по пат и се најдобро се снајдов иако ноќнава вожна е многу потешка и понапорна особено со светла, ама направив мала штета естетска и тоа ко се прибрирав за дома да паркирам... го оштетив т.е скршив штопот назад на рикверц и сега ми се плачи. Утре ќе барам мајстор.