Ништо лично не беше, само се надоврзав на коментарот, оти не знам што торби се тие што фаќаат многу место. Поеколошки кеси се шиомигаџуро , само екстра профит некому, не дека помалку пластика има. Најголема ми е кантата за пластика, и на мистериозни начини, најбрзо се полни. А најјака ми е иронијата во Хрватска, кајшто и кесите за зеленчук ќе се наплаќале, а ко ќе прашам за контејнер за пластика-штурци. Хартиените кеси ги мразам најмногу, ептен сум ресајкл економи ама не можам да им најдам чаре. Уште се мотаат по дома, од времето пред да го научам маж ми како се користи торба. @theowndemon да кажи чаре или да и ги пратам да им најде чаре. Пари се дале, сигурно нема да ги фрлам
Еххх на денешен ден се вработив кој би рекол дека ќе работам во обложувалница... Памтам ова време ме фати егзистенцијална криза што и како понатаму, завршив 9 месечна акадмеија тогаш во подобрите 10 бев, ама некако немав некои шанси за работа, да ми се исплаќаше, па морав да барам во меѓувреме друго да работам. Вака-така еве една година и делумно веќе унапреден на некој начин (ако ништо друго во обврски хаха), ја засакав работата и задоволен сум и среќен. Некогаш лошите моменти те учат на некои лекции дека не секогаш излегува како што си планирал, некогаш можеби и подобро.
100% памук, дебел, како и да се здиплат зафаќаат простор. Хартиени се уште поголема глупост (освен за продукти): се уништува дрво за да се направи кеса...Повторно, многу „еколошки“ Секако нема логика фрлање на нешто веќе купено, нормално дека ќе се користи. А некогаш секако дека мора да се купи нешто. Тие...освен виткање подароци во комбинација со некоја украсна трака, моментално не ми текнува за што друго би можеле да се користат.
https://makedonski.gov.mk/corpus/s?q=морал (ова е единствениот официјален толковен речник на македонски за стандардни зборови. И е добар ресурс кога се двоумите што е правилно/или не) Еве кои зборови се поврзани со морал, следствено и морално (акцент на О) ** Морално (акцент на А веројатно) во смислата погоре, е само сленг (барем во Скопје), обврзно е зборот што го заменува во стандарден јазик. Веројатно блиску семантички е и нужно, иако има нешто посилна конотација. Не знам дали морално (во сленг/во разговорен регистар) се користи надвор од Скопје, еве некој нека ме исправи. ** Мислам дека е подобро наместо да се чудите како некој сѐ уште греши и не знае, подобро е да објасните каде треба да дознае што е правилно/погрешно и зошто тоа е правилно/погрешно. Поконструктивно е нели.
Доколку имаш време чепкај во слободно време сам, со тоа ќе направиш едно портфолио и спремен си за аплицирање. Најчесто нудат пракса од еден месец, па ти даваат понуда. Не се откажувај, следи на линкдин.
Мене па не ми смета кога се употребува морално на тој начин. Јас лично не го употребувам така, ама разбирам што сака соговорникот да каже, така што сеедно ми е. Ми смета често кај младите кога пола зборови на англиски ги кажуваат, пола на македонски, ми е кринџ ама ваљда после 5 минути муабет се навикнувам. Најмногу што се имам изнервирано за употреба на јазик, на вести слушнав некој политичар (гујо дали беше?) вели „респектира“, е сакав да го отпревртам телевизорот.
Многу ми е мило што читам/гледам како повеќе жени почнуваат да се почитуваат себеси, да не собираат секаков отпадок и бљувотина од машкиот род само колку да не се сами. Само напред.
Ако сакаме да дишеме чист воздух, мора некој да предложи закон за квадратура на тревна површина на определен простор и број на згради. И да не смееш да сечеш млади здрави дрва, да не смееш да уништуваш здрава тревна површина за да градиш. Паркот од на времето позади Рамстор го тргнаа и дигнаа мол и згради таму. Па кој им дозволи ебате тоа мороните. Во мојава населба све е згради, асални големи дрва на прсти се бројат. Жими еден Градски што го имаме од зеленило во градов.
Видов дека една мајка му направила ФБ профил на детенце од 4-5 години, негова слика, име , презиме па дури и во био нешто пишала. Има и поголеми деца, едното 10 години другото 7 мислам, исто имаат профили. Па фрчат фотографии со тагирање, па во коментари лав ју сис итн .... Добро, дали таа е ненормална, или јас што се крстам дур го гледав тоа... Не сум мајка, никогаш не велам никогаш, ама нема да си дозволам да скренам со умот до овој степен кога ќе имам дете...
Јас сум дури и за против објавување на фотографии од децата до одредена возраст.. Особено големо не за бебиња.
Законски мислам дека беше 20%. Ако ги разгледаш постарите згради, сите си имаат зелен дел. Ама главниот град го изеде урбаната мафија и сега веќе кога снемува што да јадат, се префрлија во другите градови. Знам на едно предавање во друг град кога сакаа да убедат дека „ее виде имате многу зеленило, многу повеќе од она на Скопје“. Да де, нормата е имање повеќе, не помалку и не треба да се споредува со ненормалното. Почнаа едно време да ставаат зелена површина ама само на плановите на покривите ама видоа дека секако никој не проверува па сега ни таму не ставаат. Кога ќе се изгради зградата секако нема зеленило како што било по план. Мислам дека имаше споредба на планови за нови згради и фактичката состојба на новите згради - ниту џбун нема, а не пак дрва како што имало на плановите.
Еве и во мојава населба околу постарите има, поновите не. Ама све згради се направија па тоа зеленило се губи измеѓу. А Скопје е котлина + немање зеленило + огромен број згради = рецепт за загаден воздух во зима и превисоки температури во лето. Госпоџата Данела ќе правеше мега паркови низ Скопје ама ништо од тоа
Палете огнови уште! Уште 10 празници измислете кај што се пали оган малце ви се 2! Малце беше загадено!