Во европскиве земји и мажи и жени чистиме влез, чистиме снег и косиме трева, а во Мк уште се збори за машки и женски улоги. И после зашто сме заминале тие што сме заминале од Македонија.. 1000 зашто, 1000 затоа.
Ако е мажот гладен, тогаш што правиме? Готвењето по овие критериуми е женска работа. Ќе умре мажот гладен, ама да не прави јадење по ниедна цена, нели женска работа е. Или да излезе надвор на улица и да викне некоја жена да му направи. Замисли ситуација излегуваш и запираш некоја жена и велиш: Извини ај ако сакаш нешто за јадење да ми зготвиш, бидејќи готвењето е женска работа. Претпоставувам дека жената би рекла: Море марш у..... и понатаму знаете. Абе опрајте се луѓе со време, не чекајте до степен да бидете смртно озрачени со овакви банални глупости поврзани со машка или женска работа.
Јас па се чудам кај го најдов овој шо има 30 години, ПАРДОН ќе праи 30.... Сестра му си го брани, он е мал и немало да живее у МКД. А, таа кутрата му го мести куферот пред заминување, секое заминување од државава, му ѕвонеше еднашка коа бевме излезени ( не знаеше со кого е, и почна да го прашува 1001 прашање). А, за машкиве како е рокот? За женење, гледам изнад 30 излгеда. Ма да, овој не го барав за брак... Иначе, исто другарка си го брани и брат и, раскина со женската за жал пред неколку години и он има 30, ма мал е, вели. Маж созревал над 30 и над 35 бил зрел веќе....
Темата за телефон и интернет пристап на деца ме натера да се сетам на моето онлајн искуство. Првиот телефон го имав на 10 години, и од тогаш имам интернет дома. Сега имам 28. Цело полнолетно дете сум на интернет и во мое искуство е "highway to brainrot". Сум имала убај искуства, само тука сум од ко имав 12-3 години. Пред ова Гламстик и еден форум за Ангели серијата. Паралелно со тука бев на tumblr, hi5, kik и листата оди до недоглед. Шо се имало, јас сум имала. И иако сум била дел од многу луѓе, социјално ми поможи многу, ја преживеав и дискусија интернет ерата од 2015/6 и сигурна сум дека драстично различен чоек ќе бев без интернет - мислам дека една од најголемите грешки на моите беше шо јас имав неконтролиран и неограничен пристап на интернет. Можев да побарам се шо ме интересира, а сигурна сум дека до сега знајте дека многу работи ме интересираат. Curiosity killed the cat. Можев да ја побарам и најмалата и најморбидната ситница шо ме интересирала и да западнам во одреден rabbit hole. Се сеќавам бев тинејџерка ко открив теории на заговор, глупо дете, па voila дојде и страшна анксиозност на сцена зошто детски мозок не можеше да се справи со промените во околината шо ги имав приватно, со уште дебел слој нефилтрирани интернет информации. Физички болки од та анксиозност имам до ден денешен. Од друга страна веќе со години истото го читам за забава. Вредеше? Шознам. Можам и друго да читам за забава, еве не мора то. Памтам експлицитно дека еднаш се соживеав со нешто шо го читав и не можев да се стабилизирам поќе од неколку недели. И ова беше шема низ која се движев. Можев да зборам неограничено со кој сакам, не бев запознаена со stranger danger и мислев дека е то лимитирано само во живо. И онака има инстанци од ко бев дете на кои се сеќавам шо прат крвта да ми мрзни од сегашен аспект. Колку бев во опасност, ама не бев свесна. Ни малку. Мислам дека доволно е да се кажи ова: една година со класот кик ја користевме сите како социјална платформа за меѓусебна комуникација. Е сега here's the catch: можеше да ти пиши кој било и најчесто пишењето беше дикпик од маж, притоа во опис на профил пишеше дека сме малолетни сите (цел клас). И ију крип и блок не ми ги бриши менталните слики. Као, оти колективно користевме кик? Чија идеја беше? Или Tumblr. Толку многу даваше креативна слобода. Толку многу даваше можност за индивидуализам. И толку bittersweet ми е платформата зошто двете работи за кои е најпознат Tumblr, покрај ова позитивното шо кажав, се: 1) ED (eating disorder) културата и про-ана (про анорексија) содржина и 2) глорифицирање на психички потешкотии и охрабрување за самоповредување. Замисли да си дете, во раст, со сите промени шо ги носи пубертетот и да си изложен на ова содржина. Ај покасно научив како треба да се справувам и идентификувам ситуации ама па и пораснав. Можи зато сум толку заштитнички настроена кон деца. Пошто се осеќам како да немаше мене кој да ме заштити. И можам да седнам и конкретни ситуации да пишам цел ден пошто има многу. Ама дел од најстрашните сценарија ги кажав веќе. Јас се сакам себеси со се фалинките шо ги имам. И знам дека не би била ист чоек ако го немам ова целокупно искуство. Ама можда и не мора да го имам? Еве и да бидам поинаков чоек. Можи покасно да научам каков е светот и какви се луѓето и некоја морбидна реалност. Не мора на 10 години или на 12 или на 15. Нека беше покасно, по цена да сум ете и поинаква. И жал ми е дека колку и да се трудиме, 10 години е сега стандард за интернет на деца. Ај јас ко бев скроз на почеток беше исклучок. До крај на основно (13-4 години) стана стандард сите да имаме телефон со интернет, интернет дома веќе се подразбираше. Ама од друга страна сега колку толку поќе можи содржината да се ограничи и контролира. Цел тој интернет простор не им е дирек на дланка. Шо е добро. Зошто интернет просторот, во негова целост, не е безбедно место.
Добро ќе беше да ја пренесеш целосната вест, одговорите на останатите дечки во анкетата беа во ред освен на овој едниот. Инаку темата беше британските истражувања покажале дека младите во Британија не знаат да сменат ни една сијалица што не ме чуди воопшто дека е така, овој со креветот во споредба со овие е гола вода. Младите во Британија не знаат да променат сијалица, во Македонија велат тоа го прават без проблем Менување сијалици во домот, чистење на автомобил, закачување рамка на ѕид- работи навидум едноставни кој можете да ги направите сами, но младите, односно Генерацијата З за извршување на овие работи плаќа професионалци, покажуваат британските истражувања. Секој петти од испитаниците на Халфордс, на возраст од 13 до 28 години не знаел што е клуч за завртување, додека една четвртина сметала дека е премногу опасно да се качат на скала за да сменат сијалица. Во истото британско истражување, 57% од ген 3 не знаат да напумпаат автомобилска гума, а далеку помалку знаат да сменат бришач. Резултатите покажале дека се губи способноста кај младите за извршување основни и практични задачи.
Мажот ако е гладен ќе си купи готова храна. Јас првиот телефон го добив на 17 години. Сименс А52. Тогаш беше популарно титкањето На некои кредитот им го собирав