Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.870
    Допаѓања:
    171.152
    Ако си од телефон, на тастатурата шо имаш местиш кирилица. Кај мене е долго држење на планетава долу:
    Screenshot_2025-01-17-08-18-00-447_com.android.chrome-edit.jpg Screenshot_2025-01-17-08-19-30-583_com.miui.gallery-edit.jpg Screenshot_2025-01-17-08-18-59-272_com.google.android.inputmethod.latin-edit.jpg
    Е са секоја тастатура на малку башка место се наоѓа да додајш кирилична тастатура ама во глобала на сличен принцип се сите. Ако не се снаоѓаш и имаш различна тастатура види како се вика или сликни како личи па сигурно ќе се најди некој шо баш неа ја користи за да ти кажи точно кај е.

Од ПЦ е стандардно како се става ако OS е Windows. Моментално не сум пред ПЦ да ти сликам ама ако не се најди друг да слика дур приклучам - ќе ти сликам и од таму.

2. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.038
    Допаѓања:
    14.535
    па не знам во фирмава од 900вработени не дојде ни една жена

3. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    2.018
    Многу ми е жал што имате таков однос со родителите.

Не треба да сте им благодарни што ви менувале пелени или ви купувале за јадење или облека или не знам си што бидејќи они одлучиле да имаат дете а со тоа имаш обврска да го изразнеш и да ги задоволиш основните потреби за живот.

Но јас лично, сум благодарна на моите родители што ми давале искрени совети и ме насочувале како треба во животот. Ми створиле висока емпатија за другите, емоционална интелигенција, ме научиле како треба да раководам со финансиите, што е правилно и што не е.. Никогаш не употребиле навредливи зборови спрема мене ниту јас спрема нив..

Жал ми е што имате такви родители кои ве вреѓаат, но ако вие не сте задоволни од вашите тоа не значи дека сите родители се лоши. Мене ми биле најголема поддршка во животот и секогаш кога ми било најтешко сум ја барала Мајка ми. И не знам што би правела без неа или без татко ми. Да се надоврзам, не сум зависна од нив, живеам сама од 19 години и сум живеела и во друга држава далеку од нив. Ниту ме финансирале, ниту ми купувале они за јадење, тоа сум го правела сама откако почнав да работам. Но ме научиле како треба.

Жал ми е што се чувствувате така спрема човек кој ве создал. Не можам да замислам утре ден син ми вака да пишува и да мисли за мене...

На LiquidLuna, quattro, Mumoftwo30 и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.130
    Допаѓања:
    4.149
    Колку само е жално… Проклета “татковино”
    Колку квалитетни луѓе истеа во странство а колку препрости од втор ред кладе на работни места каде што е смешно да ги видиш а не друго…
    Татковино и сите што го придонесоа тоа од деца да си исчекате… то шо заслужвате

На Hera L, Realist1, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.588
    Допаѓања:
    21.617
    Не се криви докторите ама не знам како е законски можно родител по секоја цена да може да одлучи за дете да не се лекува кога е во животна опасност и притоа да не сноси одговорност.
    Буквално го убиваш само така одоколу ама пошто ете така си одлучил и ти е дете, океј е.
    А за другово, не знам дали нешто било пријавено досега ама државата може сега да направи тоа што треба

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.588
    Допаѓања:
    21.617
    Инаку околу дигањето тешко сакав да додадам.
    Не мора да дигате каучи и машини секојдневно. Ама жена што потешко од кило не крева, дали било тоа секојдневно дома или при вежбање, баш лошо си прави на здравје.
    Еден фактор кој придонесува до дијабет тип 2 кај повозрасна популација е и немањето физичка активност и мускулна маса која се губи низ годините. Она коа ќе речат абе после 30 успорува метаболизмот. Е успорува оти така си го навикнал.
    Кај жени помала е и густината на коските, во менопауза уште повеќе се намалува па додај на тоа немање мускулна маса оти си се штедела од тежини цел живот и резултатот е болки во цело тело при секакво движење.
    Може да е теретана, може да се мали тежини дома од кои нешто плус мускул нема да ставиш ама пак ќе си активен. Ама ако телото те носи само од дневна до веце и назад и најтешко дигнато во живот ти е телефонот, не е тоа ништо здраво и не треба да се пропагира ни кај жени.
    Секој ама секој треба да знае правилна техника како се крева, оти и од кило ќе повредиш кичма ако не знаеш како.

Последна измена: 17 јануари 2025
    На Angie1432 и eliesaab им се допаѓа ова.
  7. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.316
    Допаѓања:
    13.428
    Да се отвори посебна тема за кревањето тешки работи. Ако крева зошто крева, ако не крева зошто не крева.

Со конкретни примери и ќе ги видите двојните стандарди. Да.

На Трагедијаупмм, Anyshka, Stark и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.327
    Допаѓања:
    29.130
    Жените се одговорни, талентирани и природно погодени за она што мора да се прави секој ден континуирано, без одложување, што ако треба да го outsource-неш ќе плаќаш илјадници месечно. А мажите се надарени за работи што се случуваат еднаш во сто години, кога ќе се расипе машината за перење, кога треба да се дигне мебел, или застрашувачкиот космички настан: менување сијалица.

Па уште не дозволувале физичка работа да работат жените, бидејќи перење, чистење и готвење не е физичка работа. И така 90% од работата низ дома (и физичка и ментална) ем ја вршат жени, ем џентлмениве не ја ни бројат како работа.

На staycalm, Bezimenka90, Трагедијаупмм и 25 други им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.271
    Допаѓања:
    181.810
    Мислев ќе речеш, космички настан- косење трева:D.
    Сијалица, ако е со винт- знам да сменам. Е сега измислија експертите некои чудни сијалици, некои ни обичен маж не може да ги смени, треба од тие што се изнајмуваат на саат да си викнеш|(. Затоа после анкетите- не знаеле да сменат сијалица.
    Сдк фасонка рулс(y).

10. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.639
    Допаѓања:
    16.079
    А тие шо ги викаш пак мажи, абе ексик ова мажите :D

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.271
    Допаѓања:
    181.810
    Ама ако го имам дома бар нешто општествено корисно да праи, ова со чудниве сијалици ко од мажи да е измислено:wasntme:. Стварно ексик:doh:

12. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.012
    Допаѓања:
    16.125
    На работа пак запнале за таа Зара, дајте просветлете ме, јас сум модно неписмена пошо не купувам оттаму.
    Еднаш влегов и ми беше некако сето партали.....

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.109
    Допаѓања:
    56.052
    Со задоволство ќе научам да поправам машини, ќе тргам и мебел, чистам снег, таа "тешка машка работа" што се прави еднаш годишно, ако мажот се нафати да е одговорен за сето перење, чистење, метење, готвење низ дома, нели лесната женска работа. :D
    Цела зима влечам дрва за огнот да го запалам секако, е сега за сијалица менување не гарантирам, бидејќи сум пробала ама short girl problems јбг, и на стол качена често не досигам до горе. :(

На LiquidLuna, Трагедијаупмм, see.emily.play и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.846
    Допаѓања:
    19.948
    На сета мака и на сето не знаење шо всушност сакате од маж и слично, ќе се изнавреѓа сето и истовремено пофалите како се правите итн. Да паметни сте, ама некогаш премногу мисли ви шетаат во глата и веќе не знаете што е најдобро. Аман.

Ако ти помага, зошто помагал, ако не помага, па никаков е.
    Што е најарно?

На christinnn, Anyshka и eliesaab им се допаѓа ова.
  15. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.518
    Допаѓања:
    17.538
    Некој спомна за баланс нели, макар после тоа напишано се забегува со коментари ептен, особено кога треба да се докаже нешто колку по-по-нај.

Знам многу работи да правам сама, и брзо и ефектино, затоа што се случиле и јас треба да средам. И уште многу ќе се случат па ќе научам.
    И да сменам сијалица, и да изчистам снег (двор и кола), и да однесам кола во сревиз и да чепкам уреди, иии... Паралелно кревам што треба, пелети, куфери, се што треба во секојднвениот живот.
    Паралелно водам грижа да е чисто, средено, организирано.

Со партнер, со сигурност ќе препуштам работите кои се силови тој да ги врши моуст оф д тајм. Ќе го очекувам тоа, и тој сам треба да е свесен дека пологично е тој да се погрижи за нив. Кое не ме прави мене по-малку способна да го направам истото, само не би ако не треба јас да го направма тоа во тој даден момент.
    За грижите околу дома, тоа што тој ги прави повеќето силови работи, не е карта и уеј аут да не се грижи за домот во кој живее. Ќе се организираме двајцата да се заврши се' побрзо и поефктивно, оставјќи време за куалити тајм за нас. Каде нели, јас лично би ги превзела "попипавите" работи, каде треба темелно да се изчисти нешто, генерално тоалет и кујна. Ако тој не сака конретно баш нив да ги превземе. Радо би отстапила. :wasntme:

И сум highly independent woman indeed. Просто избирам што ми одговара повеќе во тој момент и колку можам повеќе ќе се штедам. Што не се секогаш значи дека нели, мажот ќе го заврши нештото побрзо и квалитено. Бидејќи ете јас за тоа нешто сум повеќе тие работи од него. (Поефективна де со други думи. 8-| ) Ќе ги оставам на него во нормални околности.

16. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.870
    Допаѓања:
    171.152
    Ах, не. Не ми „помага“ ако ги делиме заедничките обврски во домот. Не треба да ми „помага“ туку треба да си земи дел од секојдневните обврски како негови, а не како помош кон мене. Оти домот не е само мој, ни па само мој за одржување. На двата е. Ова шо го пиша со „ако помага зошто помагал, ако не помага па никаков е“ трга од то дека секојдневните обврски околу домот се обврска на жената. Па мажот ако сака да поможи - поможи и ние треба на газ да падниме за то. А, уствари, обврските се на двата. Цел круг на она шо го пишев некоја страна назад за „вооружена некомпетенција“.

На LiquidLuna, Bezimenka90, Трагедијаупмм и 13 други им се допаѓа ова.
  17. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.846
    Допаѓања:
    19.948
    Добро ајде че играме игра на зборови. Че ставаме се на кантар еве и колку исцепени дрва се и броиме до кубик.

На Anyshka и eliesaab им се допаѓа ова.
  18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.697
    Допаѓања:
    116.344
    Да научиш дека мажот не помага никому, туку делат домашни обврски. И немој сега амамон поправа со бор машина и слично. Да еднаш годишно.. стан се одржува чист секој ден, се готви секој ден. И освен ако не е финансиски изводливо да вработи куварка и хигиеничарка за ни тој ни жена му да не мрднат со прст, тогаш ќе си фати и да усиса, и да исчиати и да зготви.

На Трагедијаупмм, GirlLove и nextredstyle им се допаѓа ова.
  19. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.870
    Допаѓања:
    171.152
    А, зошто ми „помага“ мене Старк, ако е и негова обврска?

Буквално то значи. Дека се трга со то дека обврската е моја to begin with и јас сум препуштена на his good graces дали ќе поможи или не. Не е то партнерство. Ако сакаш цинизам и да збораме за исцепени дрва и броење до кубик - miss me with that sh*t. Пошто многу добро е нагоре искоментирано за кои се секојдневни обврски во домот и дека на крај на ден е ствар на договор кој какви секојдневни обврски ќе земи. Ама ако сакаш да си буквалист, еве истото дрво еднаш ќе удри тој на него, еднаш јас за да не се караме. #еднаквост |(

На Bezimenka90, Nausicaa, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.588
    Допаѓања:
    21.617
    И он ќе готви и чисти, и ја ќе дигам тешко.
    Е тоа сакаме и е најарно.

На GirlLove и eliesaab им се допаѓа ова.