Наместо да се фокусираме на зошто нема решение на проблемот кој на исто место се јавува преку две години ние се фокусираме на полови разлики и осуди. Се сложувам дека ние сме поризични, но познавам и нервозни жени шофери па еве има и такви кои згазија луѓе а не лежеа... примерот со госпоѓата горе .. балкан Ја би се запрашал што е причината шо не се носи закон со решение наместо да се осудува полово, кое би било вака некако а би се решиле многу работи: Дозволена брзина 50, пречекорување 50-70 парична казна.. пречекорување над 70-90 одземање на возачка 3 години и повторно полагање по истекот на 3 те години, над 90 одземање на возачка доживотно и казна затвор од 5 години. Иначе поздравче до тебе
А бе гледам, се девојчиња се тркаат навечер по улициве низ Скопје. Од фризер право на трка. Само за жени слушаме дека прегазиле некој на црвено со 130 во сред Центар. Од што не знаат да возат де.
@RainBow Знаеш ли колку држави има на планетава? Не се состои само од САД, па да ставаш податок од нивна организација. Реков и јас, да, мажите прават почесто. Но не треба да си го переме и нашиот пол оти и од нашиот има несовесни. Фреквентноста е различна, но способноста да се направи таква грешка е подеднаква. А, за ова не ми дојде само на мене дека ти се фрустрации. И на други, ама јас пишав. Оти ако не се фрустрации во прашање, тогаш ќе го напишеше постов одамна пред оваа трагедија бидејќи и пред оваа се имаат случено многу. Нејсе, поентата е дека нема безгрешен пол. Но, не треба да се руга цел пол поради грешки на поединци. Да не ме сфати некој/а погрешно, ова важи и за жените и за мажите.
Не ве разбирам шо менува дали шоферот е маж или жена, кога убил некој ? Да носиме регулативи само за мажи ?
Не туку да се едуцираат и воспитаат машките од дома да не се беснеат со возила, затоа што очигледно е дека најчесто тие предизвикуваат трагедии.
Јас мојот ќе си го едуцирам, не се грижи. Иако не се само мајките родители. Не мора и на ваква тема да сфаќате се како личен напад, ако ти не возиш 130 по Партизанска на црвено, очигледно не се однесува на тебе.
Мора да се бранат, мажи се. Збориме за маж кој возел пијан, без возачка, убил некој, и пак ќе се бранат. До последно. А ние жените ако некоја спомне нешто за мажите исто ќе ги браниме и ќе викаме не се сите исти, има и кај жените такви. Ако нешто треба да научиме какви да бидеме од мажите е тоа како се секогаш за нивниот пол. Се-ко-гаш.
Јас сум сигурна дека закон постои. На папиру, мртво слово. Се согласувам дека не е проблем полот, знаеш ли кој сум јас -тоа е проблемот. А ако одиме во тоталитаризам- стај таму Дипсик за спроведување закони, ама без човечка интервенција. Ако има наука, има и одука.
Нема врска, извини ама ти имаш некој комплекс, да беше жена и да ти беше ист постот ама за жени пак истото ќе го пишев.
Мажите секогаш се посамоуверени во возење, егото му е ептен големо кога се работи за тоа и кој од кој попаметен и мал број возат внимателно. Често имам слушано муабет "Јас сум на главна улица има да го удрам или да ме удри и да ми ја напрај колата после" - значи воопшто не се грижи за безбедноста и слично. Јас често кога возам каде што сметам дека има невнимателни возачи иако сум на главна улица успорувам малку. Меѓутоа, гревота е овој момент на тага каде го загуби девојчето животот да генерализираме на полови и да обвинуваме сите мажи.
Дури и тие малку жени што предизвикале фатални сообраќајки ги предизвикале зашто возеле типично ,,машки", со високи брзини, претерана самодоверба, невнимателност. Тоа е тоа од што умираат луѓе, а не збунетост и несигурност што е нели женска карактеристика. Мислам, смешно е да се вели еее ама и жени предизвикуваат сообраќајки кога сите знаеме зошто жените се сметаат за лоши возачи. Главно бидејќи нели бавно паркираме, повеќе маневри ни требаат за да излеземе од некаде, и слични вакви небитни тинчења што пред сè се резултат на внимателност и избегнување ризици. Како возат мажите со преминување и кај што треба и кај што не треба, со недавање жмигавци зашто им е испод ниво, со туркање во ленти, пресигурни во себе... Не се свесни дека чиста среќа ги дели од тоа да убијат некој. Мразам претерана самодоверба во секој аспект од животот, без разлика маж или жена, ама нема воопшто дискусија кај кого се среќава повеќе оваа карактеристика. И не е ова муабет за генерализации туку за статистички факти.