Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. $ophia

$ophia Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2018
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    1.820
    Е сеа. Таман се терам да не го мислам ти го спомна. Амаааааааа, не. Под кревет ми е второво куче. Ма гајле неам. Ако ништо друго, нема да сум прва.:drunk::makeup:

На Mumoftwo30, Realist1 и Billy Idol им се допаѓа ова.
  2. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.245
    Допаѓања:
    57.527
    I'm friends with the monster that's under my bed :D

Јас и ко зиморливка преферирам во поладна соба да спијам, само за седење во дневна сакам да ми е топло. А за спиење ми е подобро посвежо и да се покријам со ќебе, јорган, долните пижами ставени во чорапи, горната пижама во долните..:D

На $ophia, Billy Idol и Realist1 им се допаѓа ова.
  3. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    16.824
    Немом да спијам со затнат нос.

На $ophia му/ѝ се допаѓа ова.
  4. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.200
    Допаѓања:
    175.845
    Чудовиштата под креветот беа замислени се дур не почнав да спијам со мачка, па наеднаш на сред ноќ "чудовиштето" ме касна за нога. :D Еве 5 години го немам луксузот да извам вака ногата зошто е преголема "провокација" за "чудовиштето". :rofl:

На Milobebence, LiquidLuna, DS10 и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.844
    Допаѓања:
    163.356
    Ако нешто не сакам кај маж, тоа е маж што се натпреварува со жени.
    Бетер од сите жени во ПМС на светов.
    А и има логика ако земеме предвид во ПМС дека расте тестостетонот...

На Youknow, Mumoftwo30, vans001 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.462
    Допаѓања:
    41.050
    Заклучок од оваа кратка хорор приказна е: Земете си витез (куче) и нема да имате проблем со "чудовишта" :rofl:

На DS10, M&M, $ophia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.627
    Допаѓања:
    13.188
    Can’t relate, пошто креветот не ми е со ногарки. :D

На Billy Idol, $ophia и theowndemon им се допаѓа ова.
  8. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.200
    Допаѓања:
    175.845
    Дури и "витезот" се плаши од "чудовиштето". :D

На M&M, Billy Idol, $ophia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.796
    Во мој дом ваква е процедурата.
    (Да ми извините на зборов ама и не баш) само пи*ки можат да се плашат од емотивно нерегулирани, карактерно и животно неиспуњени и неостварени, паразити во секоја смисла, шо се бават со вакви глупости.
    Као, во секоја смисла на зборот, get a life loser. :D

На NeoMi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.738
    Допаѓања:
    13.610
    Одење во зима на тропски дестинации од типот на Занзибар, Сејшели, Малдиви е шок за организмот.. Замисли од -2° одиш на +40°.. Нашите тела не се толку прилагодливи, затоа и сите што одат на одмор кога е кај нас зима се враќаат назат како ракови изгорени, затоа што телото не може да се прилагоди одма за 12 саати од минусна температура на многу висока..

На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.429
    Допаѓања:
    22.117
    Ме премисли Нинееее, само што се пакував за Сејшели да одам!

На LiquidLuna, MeowMeow, christinnn и 6 други им се допаѓа ова.
  12. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.738
    Допаѓања:
    13.610
    Како бе без мене на Сејшели?

На Stark му/ѝ се допаѓа ова.
  13. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.036
    Допаѓања:
    130.909
    Само, кој од вас ќе плати?
    Или ќе делите све по пола? :D

14. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.429
    Допаѓања:
    22.117
    Вака сеа да се разбериме, таа има дечко. За дечко е не плаќам!

15. Catperson3

Catperson3 Нов член

Се зачлени на:
    20 јануари 2025
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    16
    Колку било едноставно од ИНФЛУЕНСЕР да се глуме,, професор" . :x Не е во ред кога некоја прославена инфлуенсерка, чие достигнување не ми е јасно, сега држи часови по германски, англиски, шпански итн. и тоа со 30 луѓе. За мене час со повеќе од 10 луѓе, ми звучи на предавање, Не на настава. Наставата ја нарекува ,,застарена класична настава” и објавила дека ,, има создадено своја пдф “германска граматика” која слична можете да си ја купете од издавачката куќа Венеција и се нарекува “германска граматика”, пишува дипломски, магистерски и докторати за одредена сума, па уште тоа го објавуваат на страните по фб. Значи овие важни академски квалификации треба да се работат САМОСТОјНО, со длабока посветеност и стручност.
    Не ги разбирам критиките упатени кон учебниците, во грло ми стои. Изразите како,, Книгите биле бог да чува", ,, граматиката е на мој начин" , ,, ја немам јас таа досадна настава" ми звучат неосновано и безобразно.

Прво не е професор, второ не живее во оваа земја и трето се занимава, работи сосем друга област- смер економија. Т.н. фирмичка, што сигурно постои во воздух, единствено на инстаграм, очигледно не ја користи за физичка настава... Да беше во оваа земја дали ќе држеше онлајн часови или ќе предаваше за 15000 денари пола работно време во училиште, дали ќе носеше дуки дасо ташна и дали би држела часови 8 часа по цели денови за 20000 денари месечно плата.. Онлајн настава и онака е сама по себе предизвик, а кога часовите се организирани во големи групи со над 10, 15 луѓе, со ученици ставени на ,,mute" , недостасува лична интеракција која е клучна за ефективно учење. Не е поентата јас дома сама од аудио да го учам материјалот, се разбира дека на часот треба да ми биде овозможено знаење а потоа практика. Користењето на свои ПДФ материјали од страна на наставниците не е новина, секој втор наставник си има свои презентации со кои тој го води часот. Објавувањe дека таа е најдобра, промовирање дека е различна од другите по нејзината настава со пдф материјалите, како се качила на марс. Да, различна е, дека не е компетентна, дека не е наставник. Можеби следниот месец ќе биде и психолог. И додека некои се лигават, танцуваат на стори на инстаграм последните 3 години, и со 30 сториња на ден се обидуваат да достигнат популарност,бидејќи за жал само тоа има ефект во оваа средина, ние немаме едноставно време за тоа..

Учиме за културата, историјата на јазикот, од фонетика, синтакса, лексикологија, контрастивна анализа итн итн, граматика од А до Ш, книжевноста од Шилер, Гете, Кафка, Хофман, Хајне и многу други, со полагање на 60 песни во сесија, полагање гер. матура, 4 методики и одржување час со ученици, хоспитации, секој испит писмен па усен, работа во лето во Германија за да си го исплатиш факултетот, посветени целосно максимум на јазикот, културата и нормално книжевноста :l:...

Ние, кои потекнуваме од работничка класа и се трудиме да дадеме се од себе, ние чии родители ни плаќале ќирија за да присутствуваме на факултетот, сме одржувале индивидуален час 100денари на некој ученик со физичко присутво и не јадело срам дека сме биле недипломирани, немаме родители, сопрузи со финансиска или политичка позадина, сведоци сме дека и наставниците се иселуваат, сведоци сме на луѓе со купени дипломи во здравството и каде не, и сега се чини дека квалитетот се запоставува.

Во ваков систем кој го потиснува напредокот на студентите и на оние наставници кои со пола работно време одржуваат настава во училиштата за 12000 денари,нѐ тера да се соочуваме со ситуации и предивици во кои површното знаење и популарноста добиваат поголемо внимание од реалната експертиза.

Проблемот е што таквите инфлуенсери создаваат илузија дека успехот може да се постигне без вистинска работа и знаење. Неправдата е во тоа што нејзиниот богат животен стил и популарност привлекуваат внимание, додека оние кои навистина вложуваат напор и знаење, се оставени во сенка, односно ја потиснува важноста на образовсните кадри.

Затоа е од витално значење да се создаде свест за критичкото размислување и да се поттикне населението кое ги вреднува вистинските експерти. Само така можеме да изградиме општество кое цени квалитетот над популарноста и кое ќе ја поддржи вистинската експертиза и знаење.

“Herzlich Willkommen” во овој живот, кој подразбира дека ако не си популарен, не објавуваш 30 сториња и не си во тренд ,, you are not doing it enough “.

На M.B., Trexane, eliesaab и 5 други им се допаѓа ова.
  16. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    16.824
    Скопје ми е магично денес.
    Имав слободен ден и си појдов до мол, до парк... Што да биде.

На Realist1 и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  17. $ophia

$ophia Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2018
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    1.820
    Колку е само убаво кога ќе се исуши нешто што се перело (од горен дел: маица, блуза, кошула, џемпер...) и уште кај вратот мириса на парфем.
    АААААААААААААААААААА :drunk::inlove:

На Mrs. right и Stark им се допаѓа ова.
  18. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.796
    @Catperson3 и компанија...
    Зборот е, укратко, што некој мудро рече човечката глупост е безвременска, бесконечна, и бесконечно дисфункционална и (авто)деструктивна(ова е супер кармично и комично само по себе уствари коа подобро ќе размислиш).

Добрата вест е, што и човечкиот потенцијал исто, и можеш да одбереш (давање внимание на) второто.

Последна измена: 14 февруари 2025
    На Керолајн и eliesaab им се допаѓа ова.
  19. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.796
    ... Третиот е давање било каква релевантност и внимание на првото И второто итн...
    Значи кога станува збор за човечката глупост, она е во некои случаи, длабока и непоправлива метастаза, а во други, избор.

Друго шо сакав да кажам...А да...
    Само дека ми текна дека паразитите се целосно (ко) зависни од други (независни) организми за сите нивни потреби, неј, целосна функција, а не обратно...
    Што више они на организмите уопште не им се потребни, ни за било што,... баш напротив.:?:
    Епа тоа сакав да кажам изгледа.

Последна измена: 14 февруари 2025
    На UnderTheSun и NeoMi им се допаѓа ова.
  20. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.429
    Допаѓања:
    22.117