Е сеа. Таман се терам да не го мислам ти го спомна. Амаааааааа, не. Под кревет ми е второво куче. Ма гајле неам. Ако ништо друго, нема да сум прва.
I'm friends with the monster that's under my bed Јас и ко зиморливка преферирам во поладна соба да спијам, само за седење во дневна сакам да ми е топло. А за спиење ми е подобро посвежо и да се покријам со ќебе, јорган, долните пижами ставени во чорапи, горната пижама во долните..
Чудовиштата под креветот беа замислени се дур не почнав да спијам со мачка, па наеднаш на сред ноќ "чудовиштето" ме касна за нога. Еве 5 години го немам луксузот да извам вака ногата зошто е преголема "провокација" за "чудовиштето".
Ако нешто не сакам кај маж, тоа е маж што се натпреварува со жени. Бетер од сите жени во ПМС на светов. А и има логика ако земеме предвид во ПМС дека расте тестостетонот...
Заклучок од оваа кратка хорор приказна е: Земете си витез (куче) и нема да имате проблем со "чудовишта"
Во мој дом ваква е процедурата. (Да ми извините на зборов ама и не баш) само пи*ки можат да се плашат од емотивно нерегулирани, карактерно и животно неиспуњени и неостварени, паразити во секоја смисла, шо се бават со вакви глупости. Као, во секоја смисла на зборот, get a life loser.
Одење во зима на тропски дестинации од типот на Занзибар, Сејшели, Малдиви е шок за организмот.. Замисли од -2° одиш на +40°.. Нашите тела не се толку прилагодливи, затоа и сите што одат на одмор кога е кај нас зима се враќаат назат како ракови изгорени, затоа што телото не може да се прилагоди одма за 12 саати од минусна температура на многу висока..
Колку било едноставно од ИНФЛУЕНСЕР да се глуме,, професор" . Не е во ред кога некоја прославена инфлуенсерка, чие достигнување не ми е јасно, сега држи часови по германски, англиски, шпански итн. и тоа со 30 луѓе. За мене час со повеќе од 10 луѓе, ми звучи на предавање, Не на настава. Наставата ја нарекува ,,застарена класична настава” и објавила дека ,, има создадено своја пдф “германска граматика” која слична можете да си ја купете од издавачката куќа Венеција и се нарекува “германска граматика”, пишува дипломски, магистерски и докторати за одредена сума, па уште тоа го објавуваат на страните по фб. Значи овие важни академски квалификации треба да се работат САМОСТОјНО, со длабока посветеност и стручност. Не ги разбирам критиките упатени кон учебниците, во грло ми стои. Изразите како,, Книгите биле бог да чува", ,, граматиката е на мој начин" , ,, ја немам јас таа досадна настава" ми звучат неосновано и безобразно. Прво не е професор, второ не живее во оваа земја и трето се занимава, работи сосем друга област- смер економија. Т.н. фирмичка, што сигурно постои во воздух, единствено на инстаграм, очигледно не ја користи за физичка настава... Да беше во оваа земја дали ќе држеше онлајн часови или ќе предаваше за 15000 денари пола работно време во училиште, дали ќе носеше дуки дасо ташна и дали би држела часови 8 часа по цели денови за 20000 денари месечно плата.. Онлајн настава и онака е сама по себе предизвик, а кога часовите се организирани во големи групи со над 10, 15 луѓе, со ученици ставени на ,,mute" , недостасува лична интеракција која е клучна за ефективно учење. Не е поентата јас дома сама од аудио да го учам материјалот, се разбира дека на часот треба да ми биде овозможено знаење а потоа практика. Користењето на свои ПДФ материјали од страна на наставниците не е новина, секој втор наставник си има свои презентации со кои тој го води часот. Објавувањe дека таа е најдобра, промовирање дека е различна од другите по нејзината настава со пдф материјалите, како се качила на марс. Да, различна е, дека не е компетентна, дека не е наставник. Можеби следниот месец ќе биде и психолог. И додека некои се лигават, танцуваат на стори на инстаграм последните 3 години, и со 30 сториња на ден се обидуваат да достигнат популарност,бидејќи за жал само тоа има ефект во оваа средина, ние немаме едноставно време за тоа.. Учиме за културата, историјата на јазикот, од фонетика, синтакса, лексикологија, контрастивна анализа итн итн, граматика од А до Ш, книжевноста од Шилер, Гете, Кафка, Хофман, Хајне и многу други, со полагање на 60 песни во сесија, полагање гер. матура, 4 методики и одржување час со ученици, хоспитации, секој испит писмен па усен, работа во лето во Германија за да си го исплатиш факултетот, посветени целосно максимум на јазикот, културата и нормално книжевноста ... Ние, кои потекнуваме од работничка класа и се трудиме да дадеме се од себе, ние чии родители ни плаќале ќирија за да присутствуваме на факултетот, сме одржувале индивидуален час 100денари на некој ученик со физичко присутво и не јадело срам дека сме биле недипломирани, немаме родители, сопрузи со финансиска или политичка позадина, сведоци сме дека и наставниците се иселуваат, сведоци сме на луѓе со купени дипломи во здравството и каде не, и сега се чини дека квалитетот се запоставува. Во ваков систем кој го потиснува напредокот на студентите и на оние наставници кои со пола работно време одржуваат настава во училиштата за 12000 денари,нѐ тера да се соочуваме со ситуации и предивици во кои површното знаење и популарноста добиваат поголемо внимание од реалната експертиза. Проблемот е што таквите инфлуенсери создаваат илузија дека успехот може да се постигне без вистинска работа и знаење. Неправдата е во тоа што нејзиниот богат животен стил и популарност привлекуваат внимание, додека оние кои навистина вложуваат напор и знаење, се оставени во сенка, односно ја потиснува важноста на образовсните кадри. Затоа е од витално значење да се создаде свест за критичкото размислување и да се поттикне населението кое ги вреднува вистинските експерти. Само така можеме да изградиме општество кое цени квалитетот над популарноста и кое ќе ја поддржи вистинската експертиза и знаење. “Herzlich Willkommen” во овој живот, кој подразбира дека ако не си популарен, не објавуваш 30 сториња и не си во тренд ,, you are not doing it enough “.
Колку е само убаво кога ќе се исуши нешто што се перело (од горен дел: маица, блуза, кошула, џемпер...) и уште кај вратот мириса на парфем. АААААААААААААААААААА
@Catperson3 и компанија... Зборот е, укратко, што некој мудро рече човечката глупост е безвременска, бесконечна, и бесконечно дисфункционална и (авто)деструктивна(ова е супер кармично и комично само по себе уствари коа подобро ќе размислиш). Добрата вест е, што и човечкиот потенцијал исто, и можеш да одбереш (давање внимание на) второто.
... Третиот е давање било каква релевантност и внимание на првото И второто итн... Значи кога станува збор за човечката глупост, она е во некои случаи, длабока и непоправлива метастаза, а во други, избор. Друго шо сакав да кажам...А да... Само дека ми текна дека паразитите се целосно (ко) зависни од други (независни) организми за сите нивни потреби, неј, целосна функција, а не обратно... Што више они на организмите уопште не им се потребни, ни за било што,... баш напротив. Епа тоа сакав да кажам изгледа.