Немој да бидиш лоша, како целина сме кај шо сме нешто повеќе од IQ-то на мајмун. Оваа твојава реченица испаѓа како авторитаризам и се поткопува демократијата која како таква ја имаме.
Сигурно, во места како Глазгов или Ротердам, ваквото време е секојдневие и луѓето таму ќе речат дека ова е нормалност. За некои луѓе тука кај нас е разочарувачки зошто зраците од сонцето повеќе ги исполнува и не се навикнати на дожд, Сепак, кога ќе погледнеме подлабоко, и ова време носи некоја специфична убавина. Тоа е како да имаме ретка прилика да го доживееме дождот нешто што многу други земји го имаат секој ден. Дождот и облаците му даваат на градот еден уникатен и посебен шарм. Кога капките дожд паѓаат на асфалтот, градот ми згледа како да блеска во својата тишина, а воздухот станува свеж и чист. За сите нас кои го сакаме дождот, ова е момент на убавина што не секој може да го разбере. Дождот и капките на прозорците создаваат некое убаво расположение
А после дождот, зелено е... нема дрва, трева, живот без дожд. Мирисот на градот денес е еден од најубавите...
Сонцето ми е омилено, но и дождот си има посебна убавина, посебен муд. Особено кога врне цела ноќ е најубаво за спиење. Но денес не ми сметаше и да излезам на дожд. Си одев полека со чадорот, додека луѓе околу мене брзаа. Некогаш едноставно треба да уживаме во моментот, дури и при најбаналните секојдневни обврски.
Да не се сфатиме грешно, лето уше помалку сакам. Жешко, па ич. Жешко ми се чини има потенцијал да ме убие. Едноставно самиот чин на облаците да мочат го неќам. Не мора сонце да има.
Има сериозно пореметени луге, кои пригодно се кријат под плаштот на нормалност. И кога ќе се најдат загрозени : all hell breaks loose. Mayhem. Се грозам дека познавам такви. "Почитувани" членови на општеството, случајно македонското, но ги има во секое гарант.
А бе една "убавина" во дождов ептен... Мразам дожд. Па уште и ноќеска кога врне, се чудам како се спие на дожд, јас не можам (изрод сум), затоа кога врне пуштам тв погласно за да не го слушам дождот, ме нервира секоја капка, па уште ако врне со ветер и прозорите лом. Сакам чисти прозори и .
Нарачав за прв пат од Wolt и имаат 40% попуст на први три нарачки. Ми дадоа код за попуст да го “споделам” каде ќе добијат моите пријатели -180 денари. Може ќе сака некој да нарача еве: DQRPB9U
Добро бе нормални се луѓево или јас сум параноичен.. пред некој ден на ТВ вестите слушнав дека во Скопје фатиле во некој магацин расипано или пред расипување со краток рок месо, и еве веќе втор ден во маркетиве за чудо нема само пилешко месо? Толку ли се безмилосни луѓево и се богатат на маката и сиромашијата на народов подлажувајќи не дека ете демек поевтино да купиме?
Никогаш нема да ја сфатам потребата од толку трошок за бебе.. Скоро сите имаат луѓе во фамилија што имале бебиња, а веќе немаат, сега имаат тодлери и школарци.. Креветче ако имаш во фамилија некој што имал бебе, можеш да го побараш, само душек смени, како си го земал, така ќе го вратиш.. Хранилка, Креветче, дубак, количка, сето тоа кошта многу пари а кратко се користи па дури и за велосипеди и тротинети за деца, што брзо ги надраснуваат.. Ај да купиш нешто ново, ама не гледам потреба се да е ново.. Мислам немам ништо против, ама тоа е конзумеризам, наместо да искористиме нешто од роднини, пријатели, ние одиме кон тоа да е се ново, како да нешто ќе ни смени ако е ново.. Башка, сите чуваат се и сешто по подруми и викендици, им собира прашина и место, наместо да го дадат или позајмат..
Ако користите сопствен автомобил ви следува надоместок од 30% од цената на литар гориво што го користи автомобилот за секој изминат км