Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Au revoir

Au revoir Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2025
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    79
    Таа историја не сум ја учел во школо :$ намерно или ненамерно ама пак среќа сум имал сомнеж уште тогаш и со помош на интернетот фактите ми се достапни за да се согласам со ова мислење... Ама сепак се сомневам и верувам дека цел свет е во грешка а само Македонската историја е правилна бидејќи не можам да ја прифатам реалноста

2. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.694
    Допаѓања:
    162.165
    Ти стварно читаш историја од Onion?
    Тогаш етнички на што се делеле ај преиспитај се? Фабрикувана историја ја лапнавте како жежок бурек после пијанство.
    Да почнеме од тоа кои биле тогаш Бугарите кои немале никаква врска со Словените за да тие бидат ословени како Бугари денес.
    Ако имаш цирка до 30 години, (а и ти под него), физиолошки не можеш да ги примиш фактите и да имаш солиден став.

Од секогаш си бил посебен.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.292
    Допаѓања:
    26.827
    Ајде пуноглавци, карајте се пак за историјата. :D
    И сите истражувачи и научници и курци и палци да се соберат за да ја откријат правата историја, нема да успеат. Оти секоја држава историјата си ја кажува на свој начин и така ја учи и младината. Посебно на Балканов.

Гледајте сега да ви е добро, и утре да ви биде уште подобро, а чии биле Кирил и Методиј ич не треба да ве занима. Нема они да се кренат од гроб и да ви ги наранат децата, тоа треба вие да го направите.

#дојдовмалкупаметдависолам

На Au revoir и lovely91 им се допаѓа ова.
  4. Freedom Fighter

Freedom Fighter Активен член

Се зачлени на:
    Среда
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    17
    Po etimologijata Methodious znaci ipak Grci bile :rofl: ali fakt deka bolji se sosednive drzavi u politika, ustvari toa e valjda poentata na dobar politicar da ja izmanipuliras u svoja polza istorijata.

5. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.387
    Допаѓања:
    40.762
    Па ти пишав дека етнички се делеле на Бугари и Словени. Ама Словените не биле нарекувани Македонци. Немале јак македонски идентитет тогаш иако се мешале.
    Всушност ако ја знаеш историјата, ќе знаеш дека словените доаѓале и ја поробувале тогашната провинција Македонија. Воделе битки со локалното население кое се повлекувало се повеќе и повеќе.
    Имало неколку битки за Солун, но никогаш не го освоиле, и се населиле во негова близина.

Бугарите од друга страна се татарско племе кое исто така заедно со словените се населувало, највеќе во Тракија. Нивниот идентитет и култура преовладал над словените и над тракијците. Успеале да направат свое царство, го прифатиле христијанството.
    Додека словените во провинцијата Македонија не создале своја држава. Немале царство, имале амбивалентен идентитет, не биле сплотени, и во тој период биле освојувани од другите царства, Бугарско, па потоа и Српско, и Византиско.

Кирил и Методиј се повикани да ја создадат азбуката по барање на бугарскиот цар Симеон. Неговото царство тогаш владеело со оваа територија.
    Азбуката е создадена во Преславската школа, во Преслав, кој бил главен град на бугарското царство.
    Каква заслуга ние имаме за тоа реално, за да си ги препишиме дека се само наши?

На FreeToGo и Au revoir им се допаѓа ова.
  6. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.694
    Допаѓања:
    162.165
    Пред да сакаш да бидеш паметен... почни да учиш за почеток што е етимологија.
    Тука некаде го губиш правото на мислење.

На Freedom Fighter му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Freedom Fighter

Се зачлени на:
    Среда
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    17
    Ok onomastika ne e toa poentata na postot ali ok :rofl:

8. Freedom Fighter

Се зачлени на:
    Среда
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    17
    i sto se bunis na tvoja strana ustv sum u razgovorov |( deka kao neame dobri politicari...

9. Au revoir

Au revoir Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2025
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    79
    Не поднесува различни мислења и поразлична реалност од нејзината замислена.. Нема да се разбереш, џабе се трудиш да се синхронизираш и да бидеш чил

На Freedom Fighter му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Au revoir

Au revoir Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2025
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    79
    Цар Борис 1ви а не Симеон мислам дека беше и неговата фреска е оштетена во манастирот во Охрид во време на СхС

На Freedom Fighter и Billy Idol им се допаѓа ова.
  11. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.387
    Допаѓања:
    40.762
    Да, цар Борис 1ви им беше царот. Симеон му е наследникот кој го проширил учењето и описменувањето.

Поентата е, дека, ние сме немале наша средновековна држава во тој период за да можеме да се врзиме идентитетски и да тврдиме дека ние 100% стоиме позади создавањето на глаголицата и подоцна на кирилицата, иако е создадена на територија на провинција Македонија.

Бугарите имале, и секако си го превземаат тој примат, но и они никаде не велат дека Кирил и Методиј се Бугари, туку Словени.

На FreeToGo, Stark и Adidas888 им се допаѓа ова.
  12. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.604
    Допаѓања:
    14.918
    Отсекогаш сме биле фасцинантни како примерок за набљудување. Самите се негираме, на толкава историја.

На SummerGirl, Lilit и NoirSerpentine им се допаѓа ова.
  13. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    22.866
    Значи преку глава ми е кога луѓе од некоја општина се жалат на проблем и добиваат одговор - абе тоа не е на општината проблем, до Град Скопје е.
    Па градоначалникот ако малце го чеша за жителите на таа општина ќе иде ќе ги подбере и Скопје и кој год, ќе се бори да биде средена општината место да биде "нисам одавде".
    Ќе дава предлози, ќе се види со министер, со било кој надлежен ако сака промени. Ама не било негова надлежност и свиркај си. Браво бе, како си ја имаат наредено.

Последна измена: 25 мај 2025 во 20:52
    На SummerGirl, Gosh и Цобра им се допаѓа ова.
  14. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.884
    Допаѓања:
    16.850
    Грчиштава се откажаа и не го одиграа натпреварот.

Какви гадурии :swear:

На Purpleheart, SummerGirl, Realist1 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.122
    Допаѓања:
    4.915
    Грцишта педери, ехф мафија:swear:

На SummerGirl и Realist1 им се допаѓа ова.
  16. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    1.829
    Секој викенд ми е истата приказна.
    Сакам да излезам, ама и да исчистам, ама и да читам книга, ама и да гледам филм, ама и да поспијам сабајле... и на крај 2 дена само лежам, и се префрлам од РС на телефон и само 1 до продавница и тоа е тоа.

На Purpleheart и SummerGirl им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.010
    Допаѓања:
    187.710
    А глаголицата , која што ја создале прва, била на барање на Ростислав од Моравија- дали се исто така Моравци? А кирилицата, или азбуката што ја викаш, воопшто не е од Кирил и Методиј, абе што ве учеле вас во школо и каков гугл имате(facepalm)

18. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.903
    Допаѓања:
    4.668
    @Bratot европскиов ракомет ко македонија трета лига стана

На DS10 и Bratot им се допаѓа ова.
  19. sino.o.oka

sino.o.oka Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2020
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.654
    Иако секаде стои така, дека Климент ја создал кирилицата во чест на Кирил, погрешно. Прво нема логика човек ако седне да размисли, ученикот да го негира словото на својот учител, оној од кој се описменил, па згора на тоа и во негова чест ја крстил така, абе ајде.

А друго, иако нема јавно информации за ова, сепак постојат архивски записи во Софија, дека е баш спротивното. Му било ова понудено на Климент. Но го одбил, и затоа многу брзо му се губи секаква трага.

Има податоци, ама не смееме од некои нејасни околности да ги кажеме гласно, а и никогаш нема да ни ги дадат тие документи, барем не со вакви политичари.

На оваа тема имам многу да кажам, ама за вечерва доволно е ;)

На Au revoir и FreeToGo им се допаѓа ова.
  20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.567
    Допаѓања:
    37.895
    Кај мене е слична ситуација. Ќе планирам тој ден да чистам и ништо од тоа. Или лежам или работам нешто друго. Често се случува да читам нешто на интернет и да заборавам на работата. Две недели го одложувам одењето во банка :x

На st-el му/ѝ се допаѓа ова.