Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.496
    Допаѓања:
    60.407
    Да, често кажува точни информации, но има можност за грешка, на самиот чет го пишува тоа дека можи да згреши. Испаѓа дека сепак ние сме одговорни колку, што и како споделуваме, и во што ќе веруваме а што ќе препровериме.
    Лично јас за разговори го користам најмногу, на пример често мозоков ќе ми заглави на некоја тема и знам да си направам муабет со него, или некаква консултација како за скинкер рутина, брзо прашање или едноставно кога сакам да се рефлектирам општо. Последно правевме муабет за книгата која ја читам моментално, анализираме заедно, прашања ми поставува/поставувам итн.
    Истовремено можи да е и добра и лоша алатка, но тоа сепак најмногу паѓа на одговорност на оној кој го користи.

На Alm., SummerGirl, Lianna Anna и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.165
    Допаѓања:
    25.902
    Дали негде пишува дали родителите приметиле дека нешто им се случува со детето? Или само интерентот е крив, ми нисмо одавде? Знам дека не секогаш се приметуваат вакви работи и од најблиски ама не може цееела вина да префрлиме на AI.

На eliesaab, Lianna Anna, Polyincognito и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.524
    Допаѓања:
    3.286
    Само мојов изгледа е ,,глуп " за било шо медицинско ако пишам ми вика консултирај доктор :rofl:

4. ItsmeH

ItsmeH Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2025
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    427
    Некој за разговор лп?

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bratot

Bratot Форумски идол

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    5.380
    Допаѓања:
    18.399
    Гледам кај Роберто Навали стори со огромна колона возила во Крива Паланка, гужва за концерт, првично си реков Спасена да не прај таму вечерва а народот патриотско еуфорично да не тргнал да му даде поддршка за неговиот пркос, но не тоа да ти иделе за Цеца, таа имала концерт :|

На Alm., christinnn, GirlRose и 7 други им се допаѓа ова.
  6. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    20.243
    Не цела вина, ама ако тоа што излезе во јавност е вистина, тогаш дефинитивно треба да се поработи на безбедносните регулативи. Компанијата веќе си призна дека при долги сесии безбедносните системи попуштаат и најавија сериозни промени за вакви случаи.

Мислам, случајов е се уште во тек, па ќе видиме што ќе биде.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    20.243
    Биди поупорна, смарај на 1000. :rofl:

Мене ми има речено да не драмам, ќе му добиел срцев удар системот. Значииии :rofl:

На Трагедијаупмм и ItsmeH им се допаѓа ова.
  8. Alek90

Alek90 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2024
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    467
    Што е толку муабетов со Спасен, 3 ден мислам веќе пишуваш за него, што кажал/направил?

На Bitter-Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bratot

Bratot Форумски идол

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    5.380
    Допаѓања:
    18.399
    Не 3 грешка си 2 дена пишувам.
    Фан сум на неговите хитови и едвај чекам да направи солистички концерт :dance:

На ItsmeH, sweet dreams **, Mumoftwo30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. -Iris-

-Iris- Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2022
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    77
    Го преспав цело попладне после работа и сега нема спиење :bug:

11. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.165
    Допаѓања:
    25.902
    Сѐ тоа во ред ама не дека е реткост родители да игнорираат знаци на депресија кај детето или било какво променето однесување оти се лигавел, фаза му е или едноставно не знаат да пристапат, или испод части им е стручно лице да му помогне и кога нешто вакво ќе бидне сите криви освен они. Затоа двете страни да се проверат.
    Тука како било не знам, ама ете, чудно ми беше што во статијата немаше ништо наведено околу ова

Последна измена: 30 август 2025
    На SummerGirl, Polyincognito, sweet dreams ** и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    20.243
    Точно е тоа и ти ја контам поентата. Потребни се насоки, едукација, менаџмент за вакви ситуации.

Има и други вакви случаи каде семејството не може/не знае да процени што се случува. Ова е реален проблем и дефинитивно треба да се работи на ова. Пошо внатрешната средина е клучна за превенција на вакви случаи, али на жалост не секогаш доволна. Меѓутоа насоките почнуваат од таму.

За конкретниов случај, постојат транскрипти од сесии кои покажуваат дека џпт не реагирал превентивно, туку давал охрабрување. Што е сериозен проблем, во време кога оваа технологија се повеќе се користи од млади и ранливи луѓе кои бараат поддршка и утеха. Што го отвара повторно првото прашање за родителите.

Али сепак, ваква технологија треба да подлежи на строги безбедносни системи, пошо не смеат да се случуваат вакви технолошки пропусти. Во случајов, за родителите е доцна, меѓутоа џпт може да подлежи на нови регулативи.

Претпоставувам дека судот ќе ги разгледа двете страни.

На SummerGirl, LiquidLuna, theowndemon и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.173
    Допаѓања:
    9.888
    @Lianna Anna @Munchmallow20 Во контекст а случајот што го дискутирате: "Adam also uploaded photographs of himself to ChatGPT showing signs of self harm".

На повеќето родители изгледа најлесно им е само да се обвини Интернетот и технологијата :bug:

На SummerGirl, Amellie13, Gosh и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.165
    Допаѓања:
    25.902
    Дека AI треба да се оправи, треба. Само случкава и слични отвора други врати понастрана од AI. Проблемов не се појави со AI. И пред интернетов е.
    Оти види ако не е AI, ќе биде секако интернетот. Ако не интерентот, врсниците. На таа возраст peer pressure е огромен во друштво, сама знам како ми било.
    Познавам млади што ако нешто им се случи лошо од типот не знам, некој ги ограби или имаат несреќа каде се повредени ќе им е страв да кажат дома оти "ќе ме убијат ако дознаат моите". Значи пази збориме за немили настани врз кои немаш контрола и не се осеќаат слободни да кажат дома, и тоа нешто за кое не се криви самите. А тек вакво нешто особено со позаоснатати родители.
    Проблемот со депресија и девијантно однесување кај тинејџери не е од вчера, и претходно беа ете тикток предизвици, пред тикток другарите, за следната генерација друг ќе биде крив и така со години ќе тераме. Деца ќе губиме ради интернет и AI, ама други фактори нема да менуваме.
    Не само односот на родителите. Туку целокупниот менталитет да се смени, на цела една генерација, и следните, и тие по неа, ако сакаме децата да не слушаат интернет и роботи туку живи луѓе околу нив.

На SummerGirl, Ѕвездена, Amellie13 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    20.243
    Апсолутно, пошо ова е системски. И не треба да станува збор за обвинување на тинејџерите или родителите, туку за заштита и превенција на вакви трагедии. Што значи, отворена комуникација дома, поддршка од училиштето и стручни лица, образование за ментално здравје и насоки за справување со стрес и емоционални кризи.

Али затоа е многу важно детално да се разгледа конкретна ситуација. Ова е чист пример, каде технологијата мора да има мерки за безбедност, особено кога корисниците се ранливи. Кога се останато подвалило, ова било капачката на трагедијата. Ако добиел поддршка, за што всушност и е трениран џпт (сега), случајот можеби ќе завршел поинаку.

Проблемот е во тоа, како да се подобри околината, али и самата технологија. Која во ова време, никако не смее да биде исклучена.

На SummerGirl и eliesaab им се допаѓа ова.
  16. ItsmeH

ItsmeH Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2025
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    427
    Се скара со градоначалникот на Кавадарци,оти за фештата што ја имаат секоја година "тиквешки гроздобер" ќе пеат само српски пеачи...
    Марија Шерифович
    Теодора Џехва и не знам уште кој видов.

На Alek90 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.853
    Допаѓања:
    14.798
    Зошто мора речиси секоја дискусија на форумов да биди избришана?

Оставете малку луѓето да се опуштат, да се насмеат и нашалат, не се врти се околу мајките и децата.

На SummerGirl, Aleks.mar, Anie93 и 12 други им се допаѓа ова.
  18. Bratot

Bratot Форумски идол

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    5.380
    Допаѓања:
    18.399
    Лелее времево колку е бурно надвор :rain:, исто ко кариерата на Спасена Сиљановског :emo:

На eliesaab, Mumoftwo30, franca и 4 други им се допаѓа ова.
  19. ItsmeH

ItsmeH Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2025
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    427
    Трет пат го спомна,ај сеа да почастиш нешто :rofl:

На Bratot му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    17.901
    Мм какви женско машки пријателства се во друштвото алал да им е. Они се фамилија буквално. Пред некое време го гледам уплакан пред спирње а касно беше, викам што се случи… вика хх имала спонтан. И ошто колку многу си помагаат меѓу себе другари и другарки. Алал да им е

На SummerGirl, Cinnamon Bun, FriendOfDorothy и 7 други им се допаѓа ова.