Луѓе, не сфаќате поента или шо е работава? Не е нормално ни за едни ни за други, сељак си е сељак. Ќе ми вртите сеа и ќе се глупирате, слободно ајде
Не знам дали е до мене само ама готвењето дома некогаш(многу често) не ми се исплати. Намирници пазарени од поефтини маркети и пак исто. А што 2саати ќе стоиш на нога, ќе се умирисаш се, па имаш садови и хаос….толку има во последно време места за храна со најразлични цени, што деф не се исплати дома
Буквално. По рестораните поскапо се фаќа но од кујниве што готват е исто можда и поевтино плус тоа што ќе ти заштеди време и дополнителна работа.
да, тие фенси ресторани што се као попознати е скапо да. Ама кујните и фаст фуд, сендвичари деф нема разлика. И кога ќе каже некој ама дома е поздраво, што месото немам појма од каде е, зеленчукот исто. Така да исто ти се фаќа
Немаш појма од каде се месото и зеленчукот ама немаш појма ни како ги приготвуваат во фаст фуд сендвичари.
За единец морам да се согласам дека знај да е скапо готвењето, ама за фамилија кај шо можиш да купиш во bulk без да се расипи зошто има луѓе шо ќе изедат - не можи купечко да е поефтино. Е сега во ресторан или кујна за јавна исхрана/ кујни каде можиш да земиш готвено - не мислам дека можи да се толку здрави и со помалку масти од то шо можиме дома да напрајме. Ама е дефинитивно подобра опција ако немаме време и јадиме џанк. Подобро од такво место да се вклопи оброк.
Дали се ненормални?? Надвор не се дише, јас не можам да додржам ни 5 мин. Ќе останам дома, жими се....
За 5 мин можеш комотно да си преминеш во следен живот Две секунди вдишав дур затворам балкон, уште ми се лоши
Јас сум моментално на плоштад во Скопје. И мислам дека се чувствува некаков мирис на чад во воздухот. Уште ли гори во Трубарево?
Институтот за јавно здравје, во насока на заштита на здравјето и благосостојбата на сите граѓани, во случаи кога постои евентуален ризик од загадување на воздухот и можна изложеност на штетни материи, на населението му се препорачува: - Во подрачја каде постои ризик од загаден воздух, да се остане внатре и да се затворат прозорците и вратите, особено во подрачјата на непосредна близина на места каде има активни пожари како и подрачјата кон кои ветерот го насочува чадот; - Да исклучи вентилација и климатизациски системи што вовлекуваат надворешен воздух, за да се спречи навлегување на чад и загадувачи во просториите; - Редовно да ги следи официјалните информации и ажурирањата за квалитетот на воздухот - Лицата со респираторни заболувања, мали деца, стари лица и бремени жени се советуваат да избегнуваат каква било активност на отворено. - При неопходна нужност за движење на отворено , во области кои се во непосредна близина на опожарени места, да се користат соодветни маски - Установите за згрижување на стари лица да преземат мерки за минимизирање на изложеноста на отворено кај оваа ранлива група; - Да се внимава на симптоми како кашлица, отежнато дишење, главоболка или иритација на очите, носот и грлото. Секој што ги забележува овие симптоми да побара медицинска помош веднаш; - Да се воздржи од контакт или приближување до отпад од т.н погодени подрачја сѐ додека не се добие официјална дозвола за пристап; - Да се почитуваат сите инструкции од јавноздравствените институции и службите за итна помош, како и насоките за евентуална евакуација ако истата е препорачана од компетентна надлежна институција. Овие мерки имаат за цел да ги намалат непосредните здравствени ризици и да обезбедат заштита на заедницата. --------- Instituti i Shëndetit Publik, me qëllim mbrojtjen e shëndetit dhe mirëqenies së të gjithë qytetarëve, në rastet kur ekziston rrezik i mundshëm nga ndotja e ajrit dhe ekspozimi ndaj substancave të dëmshme, u rekomandon qytetarëve: Në zonat ku ka rrezik nga ajri i ndotur, të qëndrohet brenda dhe të mbyllen dritaret dhe dyert, veçanërisht në afërsi të vendeve ku ka zjarre aktive si dhe në drejtimet ku era e shpërndan tymin; Të ndalen sistemet e ventilimit dhe klimatizimit që thithin ajër nga jashtë, për të parandaluar hyrjen e tymit dhe ndotësve në hapësirat e brendshme; Të ndiqen rregullisht informacionet zyrtare dhe përditësimet për cilësinë e ajrit; Personat me sëmundje respiratore, fëmijët e vegjël, të moshuarit dhe gratë shtatzëna këshillohen të shmangin çdo aktivitet në ambiente të hapura; Në rast nevoje të domosdoshme për lëvizje në ambiente të hapura, sidomos në zonat pranë vendeve të përfshira nga zjarri, të përdoren maska; Institucionet për kujdesin e të moshuarve të marrin masa për minimizimin e ekspozimit në ambient të hapur për këtë grup të ndjeshëm; Të kihet kujdes ndaj simptomave si kollë, vështirësi në frymëmarrje, dhimbje koke ose irritim të syve, hundës dhe fytit. Çdo person që vëren këto simptoma duhet të kërkojë menjëherë ndihmë mjekësore; Të shmanget kontakti ose afrimi pranë mbeturinave nga zonat e prekura derisa të jepet leje zyrtare për qasje; Të respektohen të gjitha udhëzimet nga institucionet e shëndetit publik dhe shërbimet e urgjencës, si dhe drejtimet për evakuim nëse kjo rekomandohet nga institucioni kompetent. Këto masa kanë për qëllim të parandalojnë rreziqet në shëndetin e njeriut dhe të sigurojnë mbrojtjen e qytetarëve.
Ваљда станиците мерат само пм честички. Ова е хемија, штипе на очи, на грло. Озбилно ми е страв. Денес за прв пат сум сигурна дека сакам да си одам од тука. Маж ми со години сака, јас го сопирав. Ми се смачи од здравствово, пропаднатово образование, чудово што го дишеме. Ми се смачи од одење на протести. Протест за онкологија, протест за воздух, протест за убиени деца... трагедии на секој чекор. И ништо не се постигнува. Ненормалните политичари си подаваат рака и презентираат цели или што и да прават. Абе еден нормален да се згодеше во овие години. Ама и племе народ сме. Додека се гушиме во страшни хемиски соединенија, Автокоманда има журка. И има народ, деца... Па дали е државава нормална? Гушкаат политичари, се караат која партија е подобра, а ние обичните смртници ќе се плашиме за животот. Сите основни права денес ни ги побија. Немаме ништо веќе. Затворени прозори, спуштени ролетни, прочистувач врти на најјако. Наместо да искористиме уште малку сончеви денови, ние манично следиме вести до каде е ситуацијава. Озбилно, за прв пат, многу се плашам.