1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.438
    Допаѓања:
    8.942
    Не си приметила.
    Електричните возила прават звук кога е активиран електромоторот. А притоа електричните возила имаат безбедносни системи и сензори да препознаваат пешаци и велосипедисти и да кочат самите. Без гајле.

2. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.498
    Допаѓања:
    41.299
    Законот не знам дали е добар, ќе видиме во пракса. Ама знам дека мора да се стави ред во сообраќајот, оти Скопје е како Лахоре.

Сообраќајната култура е нула, и од страна на возачи, и од страна на пешаци. Што, и се потврдува овде на форумов.
    Страшно ни фали едукација. Лошо е што ние сме народ што се учиме само кога ќе не лупнат по џеб...

3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.033
    Допаѓања:
    24.634
    Дечко буквално ми се деси да ме извади од памет кола зад мене оти не ја слушнав на паркинг. Воопшто не ја чув, како да ти кажам. Ни брм брм ни оној звук што звучи ко господ да се симнува од небо. А за тој систем, ајде важи, ќе се потпираме на системи место на свест и одговорност. И утре да ме бапне, системот крив и сензорот, не возачот.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  4. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.438
    Допаѓања:
    8.942
    За народ без свест и кој си тера по своеволие итоа е како добар.

Возилата на погонско гориво загадуваат. Електричните возила се небезбедни. Тогаш да се телепортираме најдобро, а?
    Како ќе го смениш и забраниш трендот автоиндустријата да не произведува ел. коли?

На Billy Idol му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.033
    Допаѓања:
    24.634
    Нека произведува ама нека си бидат одговорни према пешаци де:)

Иначе претпоставувам кога возите, газите кучиња и мачки за добро утро оти они не знаат да пазат, а вие си возите само за себе нели.
    Или за маче од 30 цм знаеш да закочиш, за човек од метроиполдва на пешачки не?
    Или како возач пазиш за другите, или не.
    Или гледате некој, си викате аа овој не пази, збори на телефон, пичи 100ка и мавни го бе, не ќе го жалам.

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  6. HappyMe123

HappyMe123 Активен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2025
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    123
    Мене пак ми сметаат луѓе кои го минуваат пешачкиот премин на косо, така да кажам. Посебно кога во близина има автобуска постојка, па брзаат по автобусот да го фатат. Оној пешачки на Рекорд ми е пример.

7. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.033
    Допаѓања:
    24.634
    Добро дечки, отсега не ве жалам тие што одите по тартан патеката во Градски парк. Не ве заобиколувам, иако можам, нит вас нит децата нит кучето, вие треба да пазите. Директ у вас се мавам и ве бутам на земја насилно, па дали ќе сте повредени, ми е гајле.

8. lorenn

lorenn Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2025
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    133
    Lele aman mora se bukvalno da se sfakja, demek ako e zeleno ili pesacki ne mora da poglednam koj ide, ke teram inat ke si brojam cavki dur ne mi naleta nekoj drogiran |(

На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.341
    Допаѓања:
    58.675
    Од аспект на пешак можам да кажам дека има многу луди возачи кои не почитуваат сообраќајни правила, па секој пат кога поминувам екстра се пазам без разлика што јас имам право да поминувам на пешачки а тие треба да застанат. Но ако јас сум внесена во музиката на слушалки, или зборувам на телефон/се допишувам, епа кој треба да пази за мене во тој случај? Не можиме да очекуваме некој друг повеќе да пази за нас, и ќе погледниш неколку пати лево десно па и нагоре кај нас пред да преминиш. Не гледам проблем телефонот в џеб а слушалките да ги извадам додека преминувам тие неколку секунди. Пошто е за мое добро.

Од аспект на возач последниве месеци, можам да кажам дека најмногу стрес низ град имам од пешаци, велосипедисти и тротинети. Се стегам секогаш кога доближувам на пешачки, особено ако одма не се гледа толку добро дали некој сака да премини, за да не ми се фрли пред кола. Има многу такви шо едноставно си преминуваат и не ни погледнуваат лево десно, или занесени во телефонот и слушалките. Не чини тоа, можиме до утре да кажуваме дека возачите треба да пазат повеќе, но и пешаците имаат одговорност, и за нив важат сообраќајните правила.

Ако чукни некој пешак на пешачки автоматски возачот е крив макар овој намерно му се фрлил пред кола, а и на градска директно се паѓа ако не пропуштиш пешак, не е тоа за џабе.
    Така да не мислам дека овој закон е најлошото нешто на светот, туку треба да не натера да си ја чукниме главата и да се пазиме повеќе. Воедно секако дека треба повеќе да се поработи и на казнувањето возачи што не почитуваат правила. Мада стварно да се казнуваше за прекршување закони немаше да сме на ова ниво.

На mece23, Mrs. right и lorenn им се допаѓа ова.
  10. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.711
    Допаѓања:
    15.166
    Пешациве коа ќе станат одговорни?

Возачите се исто така луѓе или вонземјани? Не моеш да наебеш коа си во улога на возач?

Сеа значи ќе се рамниме со една мачка, и свесноста ни е изедначена со неа? (facepalm)

Манч, ко да не знаеш што зборуваш, поради инаетот и со глава во ѕид би отишла ај, смешничка си :)

Последна измена: 27 септември 2025 во 18:24
    На quattro му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.033
    Допаѓања:
    24.634
    И сиротите од Кочани да пазеле кај влегуваат, денес ќе беа живи и здрави, нели?
    Да виделе дека нема ППИ, дека нема emergency врата, да си оделе кога виделе дека има многу повеќе луѓе од очекуваното. Ама не живееме 24/7 со помислата дека ова сега и овде може да нѐ убие и не треба да живееме.
    Ич неќам да ги спомнувам ама ова ви е класичен виктим блејминг и исто звучите како тие што ги кривеа децана. И тој виктим блејминг не е ужасен САМО кога се прави при родово базирано насилство.
    Некој умира или останува со тешки физички и ментални последици од морони по улициве ама знаеш, да пазеше ти ќе беше поинаку.

И Теодора и Фросина и Викторија и Билински....Само без срам си кажувате оти сами си го барале. Ајде убава вечер.

Последна измена: 27 септември 2025 во 18:21
  12. lorenn

lorenn Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2025
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    133
    Of lele kakvi komparacii besmisleni (facepalm)
    Se otide u takva glupa krajnost ova so zrtvive, ispagja na nisto ne treba da pazime site drugi se krivi.

На quattro, Stark и Mrs. right им се допаѓа ова.
  13. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.513
    Допаѓања:
    22.641
    За овој народ како што сме ние колку и да ни изгледа безвезе законот всушност само така се учиме преку казни. :)

На quattro му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mece23

mece23 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2013
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    851
    Не е безвезе законот, супер си е. И од страна на пешак и од страна на возач зборувам. Од страна на пешак многу пати сум преминала на пешачки со телефонот во раце, и сум брзала па буквално сум истрчала на пешачки и си викам... "забави ма неможе да запре човекот кога вака трчаш" :D ама во трка со времето сме што да правиме. Од страна на возач, пешаците се за нигде. Ретко кој внимава и кој погледнува пред да префрли улица, сите со слушалки или на тел. А што со слушалките бе? Музика слушате? Тоа што му прави на мозокот е друга тема, константно слушање преку слушалки... стварно не разбирам... што потреба има од слушалки додека одиш по улица? Јас ни кога пешачам не ги користам, сакам да ја слушам природата... како и да е, сите треба да внимаваме и возачи и пешаци