На муабетов од погоре, баш жената што ме шминкаше скоро ме праша што студирам, а јас со едната нога в гроб (real feel 30ти). Мислам дека е повеќе од љубезност го прават тоа, да се најдат во муабет, демек да дадат комлемент, а не дека сум толку младолика.
Јас не се осеќам воопшто за 26 ипол, дури нереална бројкава ми е, као од кај ја волку Ама времето лета Не си ма стара шо ти е ех ако на 28 си стара, шо да речат значително постарите. Ја сум си буквалист и стари ги сметам тие што навистина се стари, а тоа е од 60 па натаму. Некои за 40 више старост мислат се, а баш се лажат. Тоа ако некој од 40 за 60 изглеа е негов проблем, и не е нормално.
Порано од 22г па нагоре ѓи сметале 'стари'. Ако пак не се омажиш до 25г веќе си стара девојка, ќе треба да ти бараат некој да те омажат. Јас имам филинг како да сум 22г уште, а 27 наполнив летово. Оддамна имав случка, на гости кај роднини во Србија одиме на свадба на братучед од 21, а јас веќе 25. Ми се напнаа да ми нашле некој да ме омажиле веќе ќе ме бирале мене стара сум била, ако не сум се омажила ќе сум останала немажена. Важи викам, гледам сеа на 27 коа се омажив, ми фали нешто. П.С. Ми фали барем до 30 да си поуживав уште малку.
После 40 ќе си одите почесто на пазар за да се осеќате помладо , еве мене на мои 48 и кусур уште "повели девојче" ми викаат Поклон во плик на детски роденден е врв на идиотизам, најблиските зборам тетка, вујко, баба кога ќе прашаат што да им купам ако стварно не им треба нешто конкретно им викам дајте им колку мислите ама на пријатели, родители на другарчиња ни под разно. Можеби некој не е во можност многу да потроши а сака детето да му оди па и со некоја играчка од 200-300 ден да помине а славеникот баш на таа да се израдува најмногу.
Една баба ми рече не сум била стара оваа година да се омажам, замисли не сум била Ама крајно време е да се фаќа возот Нема, толку е. Ја па ненормална шо кажувам години А роднини до сеа за чудо нишо не ми викаат ама и не се ни глеаме Прв и последен муабет на таа тема беше коа наполнив 18, да ми речат дека сеа полнолетна сум била па сум можела да се мажам, ама на заебанција беше Колку шо ќерка му ја омажи на 18, толку и ја Шала на страна, ако слушаме затуцани муабети од пред нашата ера, сме свршиле работа..
Затоа што многу е веројатно се да имаат од она што сте испланирале да го купите. Затоа што се случува да добиеш исти подароци. Јас на најблиските си кажувам пари. За други не велам ништо. Не е дека треба роденденот да го исплатам, сите тие пари веќе биле испланирани. Фала богу имам. Поради практичност, си сакам пари. Секако ќе одат за славеникот, вака јас бирам кога и што и која сума, односно ќе спојам два поклона и ќе земам нешто што сметам дека треба. Аман со ваквите муабети. И ти за свадба ќе очекуваш пари, а не сетови тањири и тостери по можност дуплирани. Кој колку може нека даде, не ми е битно. Тебе ти е, затоа што ако се пари, ќе треба поише да дадеш, а вака со поефтино. Ко демек не се знае нештото колку кошта. Дај колку што имаш и не го тупи.
Подобро пари во плик или ваучер . Полесно е за поканетите , да не си тупат глава да одбираат поклони , па дали ќе ги погодат дали не . Мене ми е глупо да одберам работи а не знам точно дали ќе одговара на славеникот. Сите веќе прашуваат за родендени дали пари или ваучер . И неретко ако се каже поклон за дете да се праша стрикно што детето сака , за да се одбере точно .
Порано ко славевме родендени, не прашуваа што сакаме? - Не И колку сме биле изненадени, возбудени да видиш што ти купиле, па макар и дупло да го имаш. Ако ми дадат дупли поклон, ќе го подарам на друг или ќе го дадам во Црвен Крст. Големо чудо, дупли поклон. Боже, сачувај. И да ви донесат поклон во плико, одма ќе промрморите зошто Трајанка ви дала 1000 ден, а таа едвај и тие ги одвоила. Мн размазени сме, проамериканство општество ( општо) се замислуваме. Ако вие не го цените човекот што ви дошол и со играчка од 500 ден, до вас е. Жално, колку материјалисти сме.
До 1000 евра месечно знам што да купам над тоа речиси ништо не ми прави кеф доволно за да ми се исплати трошењето. Тоа се вика плато на цена/маргинален бенефит.
Месечно трошам мах 500-600ден , многу лошо се чуствувам кога трошам пари , имам чувство дека се сум потрошила ако купам нешто , готвам од дома моите што ќе купат за утреден да не треба да купувам од продавница , можам да си дозволам и облека од fashion&friends и саглам телефон, ама не , додека си млад се заработува и се трга на страна ,мада моево е претерано
Ja pa nz da cuvam pari i sakam da trosam, rasipikukja sum sto bi rekle ali ova za rodendenive mi e tezok materijalizam i alcnost nekoja, ke se pogodelo isto, pa sto ako se pogodi od mali neka se ucat decata i na razocaruvanja kao prvo pointeresna e vozbudata i nezivesnosta dodeka gi otvorat poklonite otkolku fkn predvidlivi pari, ako bide nesto sto go sakaat super ako ne pak ok ke se soocat so takvi situacii i ponatamu u zivotot
Па не мора да ми веруваш, не плаќам сметки , не пазарам, зашто мислиш дека со 600ден доколку не плаќаш ништо , не може да ти стигнат ? Одам х пати на кафе, на работа одам пешки и така , моето размислување е тоа , дека додека си млад можеш да тргнеш пари на страна