1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    805
    Зарем и поклоните ќе отидат во заборав ? Како иде времево стварно се ќе се врти околу парите само , уште од 2,3г ќе ги учиме децата да се радуваат на пари а не на некој што одвоил време да купи подарок каков и да е , не знам може не сум во право ама мислам дете прво ќе се израдува на најобично мече од 300ден наместо плик со пари, налет и пари , ќе ги учиме од мали дека парите се најважни .......

На mece23, christinnn, GirlLove и 6 други им се допаѓа ова.
  2. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    8.325
    Зошто да ми биде глупо? Што ти менува тебе сумата што ќе ја потрошиш да ја ставиш во плик?

3. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.340
    Допаѓања:
    3.466
    поубаво да видам дете среќно со нешто конкретно, отколку родител среќен со пликот , затоа

На GirlLove, azelea и milkyway^^ им се допаѓа ова.
  4. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    8.325
    Ама јас не сум против поклони. Напротив сме добиле многу убави работи, нешто што немало да ми текне или не сум видела. Но, секако на блиски им кажувам пари да дадат. И после купувам со нив и детето се радува на поклонот. Дали после роденден ќе се радува или после некој ден, не менува ништо.
    На крајот од денот, па дете апла не разбира дали некој се потрудил или не. Туку дали добило нешто или не. А со пари, ќе добие, не веднаш, за некој ден.

На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. milkyway^^

milkyway^^ Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2025
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    453
    Абе може се да се искалкулира ако се сака али по цена на тоа да се убие спонтаноста (tumbleweed)

6. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    8.325
    Да, таа 1000ка ја чекав цел живот. Родив дете само за да заработувам за роденден:headbang:
    А гости со такви мисли, подобро и да не ми доаѓаат. Ни поклон, ни пари, нив не би сакала да ги видам. Фала богу, имаме се. Ако немаме, ќе купиме.

На Цаци маци000 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.340
    Допаѓања:
    3.466
    Јас зборев за деца, не за егото на родителите

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.995
    Допаѓања:
    42.027
    Не прави роденден ако планираш да заработиш од тоа.

На M&M, Munchmallow20, Amellie13 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    8.325
    А кој тоа некогаш и некаде заработил од детски роденден:D:rofl:

На Cutiepie1 и mariz им се допаѓа ова.
  10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.628
    Допаѓања:
    17.435
    Сама рече погоре ќе си правиш свадба и ќе си запишеш факултет или што и да беше

11. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.121
    Допаѓања:
    14.061
    A ironija znaesh shto e? Jas barem toa go sfativ taka.

На SummerGirl, Космонаут, Anie93 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.628
    Допаѓања:
    17.435
    Ова е пишанка.
    Не знам веќе кој, што мисли и како мисли и дали е иронична или не

13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.995
    Допаѓања:
    42.027
    Не знам, само ја коментирсм идејата зад поклон во плик.

14. theowndemon

theowndemon расипана играчка Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.376
    Допаѓања:
    177.708
    Ако не е тајна да прашам колку години имаш? И ако си возрасна, каков социјален живот?

Зошто го прашвам ова. Дури и да сакам да штедам, а то ми е цел за годинава и се шо можам тргам настрана - јас и да јадам кај мајка ми секој ден, јас пак осеќам одговорност чак едно кафе да ѝ купам, еднаш барем фрижидер да наполнам (иако не е доволно!), да одам на пазар шо ќе фати око да купам зошто знам дека некои работи ѝ се прескапи и нема да ги земи та. Ова е првата работа шо сакав да ја споделам, дека и да не пазариш некој пазари и си на нечиј терет и како возрасен дури и да го прифатиш то, мора малку од малку да придонесиш. Особено ако имаш специјална диета шо кошта пари. Пример ... пиење сокови. Колку овошки ти треба за да исцедиш еден сок. Ами 3 пати денот барем? И за мене е исто, од месо јадам само риба. Риба добра не е ефтина и ме кошта. Не можам да очекувам некој друг то да ми го земи. Или замени за месо. Ај сега се наоѓаат и поефтинки оти станаа многу лесно достапни. Кога прв пат преќинав да јадам друго месо, еве веќе во 6та година влегвам, заменските производи беа страшно скапи зошто беа ретки. И не можам јас да очекувам некој друг да ми ги купва постојано.

Второ, за социјален живот честопати едноставно ти требат пари (сем ако не си дете, па и тогаш ти дават џепарац твоите). Зошто? Само на кафе да излегваш, шр, некои луѓе се такви, ама голем дел еднаш месецо ќе напрат кафана, ќе одат во ноќен клуб, ќе одат кабаре, ќе одат на викенд патување. Се ова е поќе од 600ки од вечер/ активност. Толку ме кошташе брод за зајдисонце во Охрид летово. Искрено, ич не ги жалам тие 600ки оти искуството шо го имав, денот шо го имам - беше нешто шо ќе го памтам цел живот.

И трето, особено кога немаш деца и си сам/ со партнер - е идеално време за малку авантура и патување, ако е то нешто шо го сакаш. Јас го сакам. Не можам со 600ки месецот да исполнам едното малку поголемко патување со кое дотрошвам слободните деној, и едното кратко викенд-патување. Ни пак то одма шо ми е планирано после НГ. На крај на ден нема да памтам колку пати не излегов од дома за да заштедам. Ќе памтам ко бев на плажа со другарка ми, за НГ со другата другарка, на Божиќен пазар со друштвото, на друг Божиќен пазар со другата другарка, дефинитивно ќе памтам концертите и дефинитивно ќе памтам и оние помалите активности. Колку за мене е интимно и пријателско киното пример. Еве пред 1 недела бев на кино со другар ми и уште зборам и за филмот и за то колку двата преубо си поминавме и како то ми е убо искуство и меморија. Штом ќе се спомни DJ Ahmet, јас знам дека ете мене ќе ми текни дека бев на кино со другар ми со уште 15 луѓе во цело кино и го гледавме филмот и се смеевме и плачевме заедно и после дискутиравме. 200ки инаку ме кошташе, плус сокчето после шо го пиевме дур бегавме = 200 и нешто, скоро 300ден. Имам карти за концерт купено од Јуни, како се ближи времето со тие со кои ќе одам исклучиво то збораме и пошто деној спојвме - едноставно знам дека ќе е нешто шо ќе го памтиме долго, чак и цел живот.

„Фрлање“ пари е луксуз. Штедење пари е паметно. Ама исто така ти треба баланс. 500-600ден месецо е нереално за возрасна особа која заработува и има социјален живот. Пошто и денес да сакаш со колегите на работа да нарачаш храна да не се делиш - трошок е.

Искрено, мислам дека да пишиш дека 500-600ден трошиш е rage bait. Т.е. тролање. Ама, сакав да напишам шо напишав и мислам дека е убо да збораме за градење мемории и малку реален check in да напрајме за то колку се е прескапо.

На SummerGirl, Cutiepie1, Amellie13 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.340
    Допаѓања:
    3.466
    Не ги разбирам изразиве на англиски ама не е ни толку важно, поентата ми беше таа ,дека додека си млад е полесно да заработиш , цедам домат краставица, моркови , цвекло кои ги имаме на село ,од купечко само лимон и портокал и сигурно на веќе купено нема пак да купувам ,немам навика ниту да купувам ,ми е страв да трошам пари ,не сме сите исти тоа е. На работа не се гостиме, ретко порачуваме сите во пар , соц живот ми е ок ,имам неколку другарки со кои не се ми гледам често бидејќи работат повеќе од мене. Додека можам вака ми е ок , секако дека за роденден на другарка би издвоила некој денар и слично на тоа , ме мислев буквално и за патувања , ваљда не се патува секој месец

На Stark и GirlLove им се допаѓа ова.
  16. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.627
    Допаѓања:
    29.050
    Еве моите :rofl:
    За роденденот моите роднини ми даваа пари а баба ми као ќе ги чуваше :rofl:.
    Додуша ги почува некоја година, после тоа кога си го најдов новчаникот кај шо стоеја - ги немаше :rofl:.
    Не беа малку :D.

На SummerGirl и GirlLove им се допаѓа ова.
  17. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.995
    Допаѓања:
    42.027
    А кај живееш?

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  18. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.756
    Допаѓања:
    13.802
    Мене 600 денари на ден ми е јадење со се кафе на работа, кога одам накај дома до маркет да поминам испод 2 илјади не сум на ден, а со 600 денари на ден може само да се слика човек.. Кога ќе видиш на месечно ниво колку даваме за сметки, влегол во маркет или не, испод 1000 денари денот не ти е..

На SummerGirl, sino.o.oka, Mrs. right и 6 други им се допаѓа ова.
  19. theowndemon

theowndemon расипана играчка Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.376
    Допаѓања:
    177.708
    Rage bait? Да пишиш/ кажиш нешто колку да изнудиш (бурна) реакција од некој.

Ако ти е страв да трошиш пари дури и за то шо треба, ќе ти биди стварно тешко ко ќе бидиш ''bread-winner'' (тој кој придонесва финансиски во семејството и пазари и го одржува домот). Парите шо ги тргаш настрана пак нема да можиш да ги потрошиш. Зошто пишиш дека ти е страв да трошиш де.

Нормално дека не се патува секој месец, сем ако не можиш да си го дозволиш. Вервај да можев, јас немаше да се приберам. Ама преку два-три месеци викенд патување или продолжен викенд е реалност на многу луѓе. Ете не ни зборам за „големо“ патување. Зборам за блиц забава. Отворам Визер да ми најди најефтини карти за кајма. Така одлучваме кај одиме следно. Има еден град во кој сакам многу да одам и некни видов дека повратен билет ќе ме кошта 50 евра. И са само чекам викендов да дојди другарка ми да договориме дали вистина сакаме втор Божиќен пазар, или можиме да смениме ваму кај шо сакам јас зошто прв пат е толку ефтино. Башка, мене животот ми е на две локации за среќа или несреќа. Јас за да одам од еден во друг град ми треба или да платам нафта или да платам билет за автобус. Ама ај, то е веќе нешто шо мора, не е каприц.

На Малечка Малинка и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  20. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.340
    Допаѓања:
    3.466
    Tvojot I mojot den ne se isti

На M&M и GirlLove им се допаѓа ова.