Сите вие што сте тука и што подржувате да се тепа дете, дали подржувате и вас мажите дома да ве тепаат затоа што сте направиле нешто со што тој се изнервирал?
Не, пошто возрасни имаат достоинство. Дете не можи да му се врати, да му преречи и често не се гледа како засебна индивидуа која заслужва чак и малку почит. Мислам дека не мора да кажам дека ова не е мое мислење туку е перцепција како ми личат сите луѓе кои на било кој начин оправдуваат насилство врз деца. Не можам да негирам дека насилство врз деца ми е triggering.
Против секакво насилство сум.. Би удрил некој само во случај ако морам, а поради што некој ме изнервирал да го нападнам без разлика кој и да е не, постојат многу по цивилизирани начини... Плус тоа дете од ќотекот може многу последици да има, пример може да дтка, може да има трауми, може и сериозни последици ако му го оштетиш мозокот може инвалид да остане, малку му треба да се повреди не може многу да трпи..
Јас не. Од 2013 до 2025 е мојот пат од пацифист до хејтер. Би газела насилници (во случајов на деца зошто то е тамата). Неќам само општествена отфрленост да осетат (иако реално не осеќаат ни то зошто многу ни е нормализирано насилство врз деца), туку сакам се најлошо да осетат. Ако седниш да малтретираш и тепаш послаб од тебе, само сакам да постои некој посилен од тој чоек и да му врати во иста мера. Ќе дам пример. Пред месец-два-три не знам точно колку. Кружеше слика од претепан стар маж, кој испадна дека бил педофил и бил фатен како пробва да силува дете. Јас тажам дека сликата не ја зачував оти скроз испари и не можам да ја најдам. Та е најуба слика шо ја имам видено. И ако некој ја има и знај за шо зборам, моето сандаче е отворено. Сакам да ја имам. Фала.
За жал секој може да направи дете и после кога тоа дете ќе порасне се чудиме од каде има анксиозност, стравови, не снаоѓање во друштвото, тешкотии да најде партнер, проблеми со храна (дебелина или екстремна слабост).
Истот го кажав и јас ако морам ќе удрам, а некој без причина да истепам никогаш... Насилник искрено заслужува да му се врати на ист начин, ама некој рандом што те изнервирал на улица и да го нападнеш само затоа што гледаш дека не може да те победи...