Не реков сериозно, дека ќе го направам тоа,да им тегнам уши и сл. Имате искуство со ваков случај? Може ми се деца од маало, па ќе ми кршат прозори.
Не сум родител, но ќе си земам за право да прокоментирам една мала случка но доста значајна кога се работи за здравите навики кај децата, а пример за нас идните млади родители коа би биле. Додека стоев на рафтовите во маркет, од ненадеж слушнав мала семејна дискусија, блиску беа до мене татко и мајка. Мајка и сакаше да и земи благо на ќерка и, зошто ги јадела тие чоколатца. Но за момент дофрли таткото со "не треба да го колкаме детено со шеќери, не е здраво". И апсолутно е во право! Шеќерот не ни е непријател но е "тивок убиец" ако се претера кој остава долги последици, вклучително и дебелина, инсулин. резистенција и дијабет. Здравите навики кај децата не се учат од YouTube, ниту од училиште, туку од дома. Токму ваквите мали моменти ги градат навиките на децата. Не се раѓаат тие со желба за шеќери, смоки и чипс, телефони и навики што не им служат, туку си ги учат самите родители така на тие навики. И ако родителите не се на иста страна, детето ќе го фати "попустливиот" и ќе си тера со лоши навики.
Да, јас ги предупредив децата директно. И пред возрасни од нивните семејства повторив дека нема да ги толерирам. И не им текна пак да фрлат.
Порано членки лажеа со слики од интернет од скупи филџани, ташни, мужи, деца и патувања, сеа лажат колку, како и што ебат. Мех.
Сум се зачитала за исхрана, или сум зависна со то шо јадам благо или со то шо мислам за каква храна јадам. Нема средина. Поентата ми е, знам дека се пости и секогаш сум многу среќна да поможам на некој да намали животински продукти чак и то да е еден месец, една недела, еден ден. Сакам да можам да покажам дека има многу вкусна храна и дека пост не мора да е мачење. И зато сакав да споделам сликава за лесни пости: Од кога памтам за себе моите постат. Ама исхраната им е леб+маргарин+зачини или леб+домат+маслинка или денес грав, утре само компири задутре ориз па после леќа. И никако да фатат поразновидна храна, а и многу го гледам кај други то. Или ко ќе предложам сега да одиме негде во ресторан ми велат: „сега најде во пости“, а толку многу опции можи да има шо се убај. Па стварно се надевам дека ќе се најди листава зошто е убо скоцкана. Иако мислам дека некаква фирма е за cereals пошто пробвав да најдам други работи и малку се загинав. И уствари еве еден сат седам и барам со каков протеин да го јадам слаткиот компир и заминав оф-топик на сопствената „цел“ шо ја имав и за која стигнав до сликава.
тоа е таа тешка "болест" - глумење "лудило" пред луѓе (било да станува збор за деца за тинејџери за адулт..) ние кога ќе се собираме за василица за на огон искрено многу ми е страв за децава мои од тие петардите што ги пукаат другите деца
од ко ќе пријавам ич после не се расправам. Расправијата ја оставам на надлежните со објаснување дека пријавата е од безбедноси причини пред се за децата после за минувачите. Ич нема што да се објаснивам на родотели
Гаѓај ги и ти со петарди земи колекција од COBRA купи и ќе видиш нема да им текне тие гарант со пиратки гаѓаат COBRA се добри и многу појаки од пиратките па ќе видиш како бегаат
Да гаѓа деца со петерди. Затоа постои полиција пријавете и готово.. Мислам дека возрасен човек има повеќе во главата од дете па може поразумно да се однесува.
Сите ни викаат на нас жените да чуваме јајниците оти требало да раѓаме, а никој не им труби на мажите да водат здрав живот за да имаат здрава сперма и понатаму, здрави деца. Мислам, крај крајова, мажите се поризични кога станува збор за мали генетски мутации што некогаш не ни даваат симптоми првите години и потешко се откриваат.
Они не можат да се научат на уролог да отидат, а не па за нешто повеќе. Повеќето мажи не ни водат сметка за сопственото здравје.
Се сеќавам кога живеев во МК, не знам колку пати пријавував. Знаеш како се реши? Никако. И после ќе ти дојде преку таквото, ќе сакаш некое дете на клоци да го кренеш, е тек тогаш ќе се активираат. Полицијата буквално само за примање на пријава ги бива. Акција 0. Жива среќа веќе не ги гледам, не знам кога ќе ми дојдеше жолта минута. И ќе им кажеш, после те следат кај живееш и ќе почнат со камења по прозор да маваат. Еднаш им собрав нешто што го заборавија, го фрлив во канта, ми дојдоа до дома цели успаничени кај им е. Им реков не знам јас тоа. Безобразни се. Така им треба. Нека плаче како што јас кубев коси од тие петарди на 3 минути.
Веќе се во доволна опасност самите што го прават тоа.. Не се безобразни немирни се не размислуваат доволно зрело... Да се превземе нешто мора и тие да бидат заштитени и сите околу нив, ама не е решение да ги тепаш или да фрлаш со петарди по нив.. Што се разликува твојата безобразност од нивната тогаш?
Како што си се однесувала и ти со нив така и тие со тебе, учат од тебе. Ќе се заплашат, а може и не.. Ќе почнат по тебе да фрлаат петарди нема да ги палат на купче.
Што научиле од мене? Замолив еднаш, меѓувремено не знам колку пати ни директен контакт немав, пријавував. Замолив два пати. Трет пат им кажав со повисок тон. Е тогаш почнаа со камења да маваат. Ти што би правел, господине паметњакович?