Ич неам навика да искачам надвор по тренерки. Малце се осеќав така ко по пижами, а тоа пренајудобно да ти било Сеа све вака ќе сакам. Коа имаш спортски тип до тебе, ќе се прилагодиш, што друго
Блогираш пат со палење на ѓубре оти ти ја одзеле колата што си ја возел без возачка. Се жалиш имаш 5 деца, живееш у шупа и на социјално а колата ти чинела 700 евра. Се осеќаш дискриминирано оти ти како и да е не можеш да положиш оти немаш школо у превод неписмен си. Циганска работа. Жив пример дека со колку повеќе ги тинтраш, толку побетер се. У секоја ебена земја се исти паразити. Лична одговорност нула. Само укинување социјално, затвор оти без документи се и плус одземање на децата што ги котат само колку да им просат, да ги изнајмуваат и да ги продаваат.
Каму ние македонците да се организиравме вака за некои работи како сега ромите во Штип, Битола и Кочани. Видете ги, пола Индија во Македонија се крена на нозе поради тиеншто немаат возачки, а ние не можеме ни за ѓубрето во градот.
Алал да му е, жими се. Браос шо се собрале. Вистина живеат од социјално, греота се. Ама не ми е јасно зошто не идат да работат. Или не ги примаат фабрикиве? И во право си, нас ич не не бива за ваква работа.
Треба пример да зимаме од ромите. Ние сме народ за еден ден. Секој ден се труеме од фабриката за цимент, континуирано 15 години, ама до вчера на никој не му пречеше. Направија 2-3 протеста и утре ќе си легнат на брашното. Исто ко со зградата во Аеродром, каде што инвеститорот им вети мала црква од 5 квадрати. А знаете ли зошто е така? Затоа што никој нема да протестира против партијата што го вработила, а администрацијата е преполна. Јас веќе ич не се замарам. Порано идев на протести и дремев ко будала на дожд, на ладно, на пекол? И за што? Веќе не фермам ништо. Гајле ми е за државава, како што им е гајле на сите. Ромите барем имаат муда. А нашиве ни за ѓубрето што не го зимаа немаа муда да излезат. Се ситат под видеата од протестиве македонците и одма со коментари од типот: ,,што им ќутите, згазете ги" и тн. А на Кале кога протестираа, никој ништо не напиша за тоа. Абе ајде бегај. Важно Македонија е постара и од сонцето. Иначе работат. Но не работат тоа што мислиш. Немаат возачки, документи, здраство и тн. од други причини. Ама отом потом.
Не се за греота искрено. Не работат од што не им се работи, познавам роми што си работат и си живеат убав живот. Ако се греота што прават по 100 деца за да просат за нив. На познато место (не во Македонија ама сигурен сум дека е исто)12-15 деца со комбе пуштаат од сабајле да просат, вечер си ги собираат.. На место кај што често поминувам има едно дете проси ме научи дека му давам пари, ме застанува пред некоја недела и ми вика "извини дали ќе можеш да ми дадеш пари да купам храна за мене и браќата и памперс мајка ми е во болница" ми покажа на браќата 5-6 деца седеа на клупа... Од оние на семафор што стојат еден цигари си извадил, немаат за леб а за цигари има, ајде ти се молам.. Деца се степале и тоа крвнички се тепаат овој возрасниов седнал си ги гледа и се смее, стани си го газот раздели ги.. Децата ги жалам, дур се деца другите не.. Институциите треба да им ги соберат децата.. Пола од тие деца дали и документи имаат. Кој сака да работи работа има.. Незнам како имаат пари за да купат коли.. Законите важат како за сите така и за нив. Има и наши што немаат пари да си дозволат автомобил па си одат со автобуси. Сурово е ама тие уште по сурово се однесуваат со нивните деца. Виновни се институциите, не затоа што не им купиле коли , туку затоа што не се соберени тие деца од улица.. И ако на секој еден циган му се купува кола ќе треба ние 24/7 да работиме за минималец за државата да има да им купи, затоа што на ден по 100 се раѓаат.
@GirlLove @Mr.Limonko Документираните треба да имаат свест, но... Не го тргајте клучното дека голем дел од нив немаат ни лични документи, фантоми се. Штом немаат документи, немаат ниту пристап до образование преку кое треба да научат зошто мора да се почитуваат правила и прописи и зошто треба да се биде вреден човек. И тие што сакаат чесна работа не можат да дојдат до неа без доказ дека постојат и без образование. Низ годините на вести често се спомнуваат нивните проблеми, но нема заинтересираност да се решат конечно. Ние наместо да ја натераме државава да се позанимава со нив седиме и ги осудуваме небаре ние сме безгрешни. А додека го правиме ова, оние кои се поголем проблем (радикалните браќа) прават сè што можат за да нè истиснат од овде.
Јас мислам дека циганиве треба да ги кастрираат пошто глеам се жалат дека 10 члено семејство живееле со 5000ден. социјално. Па треба да размислат да не се множат како животните кога немаат доволно пари да преживеат и нека одат нека си најдат работа, а не да прават по 8 деца и да просат по семафорите.
Мене отсекогаш ми било жал за сите деца што се на семафори. За сите. Тоа се деца, бебиња. Наместо да имаат топол оброк, дом и љубов, они имаат студ, родители што претпоставувам не ги сакаат и гушкаат, питачат и не знаат за ништо повеќе. Тоа е сепак дете. Треба да почне социјално сериозно да се занимава со случајов на ромите. Дел од нив веќе се дрогираат, дишат лепак, се коцкаат... Страшно. И тоа мајките кога ќе ги видам! Ми иде од кола да излезам да ја рашамарам! Нели ти се јавува чувство да си го заштитиш мори детето?! Како го оставаш на семафори...
Која циркуз држава сме ние. Циганите извикуваат Сакаме правда и Нема правда нема мир, додека возат без возачка кола од 5.000 евра, а зимат социјално. Ова некоја заебанција е изгледа, не може да е реално