И чукнување по газ е насилство, нема тоа дете да има последици само од силен ќотек и од чукнување ќе има.. Тоа е дете во развој, постојат многу техники што не се насилство за да се воспита... И она кога ќе го слушнам "ќотекот од рајот излегол", па да бил нешто убаво немал да излезе таму ќе останел.
Се во ред. Ќе коментирам кога ќе имам деца па ќе видам како ќе биде, го оправдувам јас тоа може би затоа што во моја средина сме растени ние така, што знам.
Ние сме растени многу погрешно. Таа стравопочит што ја имаме не е добра. Наредните генерации може ќе се оправат, ама па и таа друга крајност што денес владее а тоа е попуштањето, разгалување и правење на децата во неспособни личности и тоа не чини и пак е уништена генерација.
Јас уште ја имам таа стравопочит дома, ама за тоа што ептен се разгалени некои деца, допуштање и попуштање и носење на јадење дома во кревет на 25годишни кои немаат 1 ден работен стаж и тоа што викаш не чини, а многу ги има. Со мама меси, тато носи човек не се бидува ниту пак фамилија не се гледа. Или пак многу ги има стварат фамилија и живеат на грбот на родителите. Тоа го гледам многу често затоа не го оправдувам и тоа gentle parenting, пошто голем дел од тие деца што се, стануваат најголеми паразити во општеството и после родителите се жалат...
Се согласувам скроз. Според мене најважна е златна средина, ниту една ниту друга крајност. Не велам дека родителството е лесно ама барем денес имаме повеќе достапност до информации.
Мене пак овде со еден првиот дејт пиевме кафе и сокче, си помина со 500че. Следниот ден му прам јас ке почастам ионака ми е глупо некој да ме части цело време. И се сретнуваме следниот ден јас гладен сум ми вика... а од јадење дома излегов ама добро. Си платив 2000ден... добро заедно пиевме ама одма знајш со кој си имаш работа. Боже помилуј со вакви мажиња
Шо ќе му фали од таков СТРАШЕН ЌОТЕК? Трауми за цел живот? Се шетавме низ мол, одеднаш една мала пуфла ме мава без причина, се разминуваме, ме замавма. И рече само мајкава немој така, не е убаво. Зашо мава? Да е тепано, мавано не верувам, се познаваше колку беше распрдено. Сакам да кажам зашо дете потреба има да мавне, интересно му е? Исто така у градинка и школо ќе праи на врсниците. У градинка, значи претшколска мала возраст, ми имаат уништено блуза, пак од страна на распрдено дериште. Веруј мора строго со децата, мора авторитет, мора да им се покажува местото, оти и тие и те како знаат да манипулираат и да се злобни ако им се допушта.
Мало дете ако те мавни никому ништо нека си мавв, ти да го чукниш има ЦИА да ти викнат родителите... не смееш да дираш туѓо дете ама за то туѓо детенце можи сите пролазници да ги потчукнува де нема то сила дете е...
Ќе ме гледате по често тука секако кога ќе ми дојдат децата. Да ме смирите со живци пошто изгубени ми е... за жал, ама ај си викам кога ќе имам деца ќе омекнам... Живеат на релација, ова се случи на гости кај мене дома, а мене ми се отворени уште пошто нема деца кај мене.. Ај да те информирам мајка ми ме ШАМАРАШЕ не татко ми, пошто пораснав со мајка, татко ми беше цел живот по странство да работи за да ми овозможат барем нормален живот. Да се надоврзам за ШАМАРЕЊЕТО што го добивав беше генерално за тоа што се расправав со моите школски пријатели затоа што бев жртва на булинг, затоа што се тепав со нив поради булингот, така да твојот мал мозок секако не разбира што кажувам.
Нишо не напраив, не изреагирав, да не си напраат сеа триста филмови дека сум ја натепала. Се шокирав, идам мирно, осеќам плескање Дете е де, нека е живо и здраво. Али не е така баш, замижуваат на све, па затоа децата им се за никаде, невоспитани.
Јас да го цитирам тоа што бев го напишала, Ќе ми плаче зошто сум и рекла не, тоа е од премногу размазување, не од друго.
Ќе научи дека кога немаш над нешто контрола или не знаеш како да решиш нешто океј е да употребиш сила.. Како родител освен што треба да го воспиташ треба да му дадеш и сигурност и дознаење дека си способен цивилизирано да ги решаваш проблемите.. Утре тоа дете кога ќе има некој проблем треба без страв да ти каже за да му помогнеш, а не да се прашува "па што ако мама/тато мислат дека јас сум виновен и ме тепаат". Не велам дека е во ред дете да е размазени до степен воопшто родителите да немаат контрола над него и да прави што сака, ама тоа не се постигнува со ќотек. Не е решение да му каже "тоа не е убаво" и да си продолжи, ќе го врати детето назад и ќе го натера да ти се извини и да почувства срам и вина за тоа што го направило. Треба граници да се постават кој е родител, кој дете, што може, што не... И во ред е да плаче и да покаже незадоволство не треба со самото тоа што плаче да му се попушти. Нека се лути, нека се исплаче, нормално ако претерано плаче мораш да најдеш начин да го смириш, а да не му попуштиш и да му дозволиш така да те контролира.
Стравопочита е лоша, ама затоа па е топ да го оставиш детето на глава да ти се качи па и во момент на “тантрум” да те искуби за коса. Не ме ни чуди како денешниве деца се вакви какви што се кога врие од вакви мислења на кои им пречи стравопочитта. Па мора да ја има детето мое спрема мене, ваљда треба да се знае кој кого родил во случајот.
Тука да те цитирам. Многу од децата не ја знаат таа граница и ја прескокнуваат и ја користат добрината на родителите да им се качуваат на глава и после тоа ќе 'владеат' во куќата и родителите ќе немаат право на глас.