Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    5.081
    Допаѓања:
    25.426
    Не знам дали ова е ЕУ срање или фаќа и корисници во Македонија, ама на Фејсбук и Инстаграм, за да продолжам да ги користам апликациите, морав да изберам дали сакам персонализирани реклами или random. Логично, не дозволив персонализирани реклами.

И сега како казна што не дозволувам персонализирани реклами, имам ad breaks, кај што не можам да скролам надоле 5-10 секунди додека трае некоја реклама, а ако се вратам нагоре за да не ја гледам рекламата, времето се паузира. Значи, те форсираат да имаш отворено на рекламата.

Мене ова ми е толку дистописки. Се осеќам баш violated, многу поинакво искуство на социјални мрежи од било што до сега. Како во Black Mirror епизода да сум. Одвратно. Осеќам интензивна потреба да додирнам трева и да го осетам сонцето на кожата.

Утре се ќе избришам од телефонов, стварно сум overwhelmed.

П.С. Мижам додека траат рекламите. Мрш.

На MeowMeow, Малечка Малинка, Mr.Limonko и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.674
    Допаѓања:
    19.730
    Па убаво ви праат бе. Ја би и да почнат да наплаќаат, и за користење, или еве неќеш реклама да видиш, бам по 3 доларчиња.

Ем се нервирате, ем пак не можете без тие срања.

Шо кур морало толку да се зјапа, секој момент од животот да го слика/снимаш и ставаш, не мора секој, зашо и да се става се чудам, шо потреба е..

Ја нз стварно до мене ли е или шо, али уопште не ми беа никад привлечни.
    Ја коа кажав доста е, значи доста е и забораени се, крај, за век и векова. Ни на сон не планирам да напраам.

Ми се чуделе луѓе, коко моеш без, не им е нормално, мене па не ми е нормално нивното и тука завршуваме со дискусијата.

На eliesaab и quattro им се допаѓа ова.
  3. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    5.213
    Мене на сториња многу реклами ми излегуваат и сега ги ставам на блок листата сите профили што ќе ми излезат како реклама, последно м-кеш ги ставив на блок.

4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.510
    Допаѓања:
    45.913
    Многу интересно мислење за некој што има скрин тајм 10 саати...

На potatoface, andromedae, ArabellaStarfall и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Mrs. right

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.674
    Допаѓања:
    19.730
    Да.

Замисли без социјални мрежи, ама само замисли го тоа :o

И не се секад 10 бе, од 2 па до 13 и 45 сум.

Реков шо реков.

Патем, премило ми е шо се замараш со мене, продужи да ме следиш со исто темпо :inlove:

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    5.081
    Допаѓања:
    25.426
    Кринџ.

На potatoface му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Alek90

Alek90 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2024
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    708
    Пред 1-2 години би се согласил со тебе, но си го променив мислењето и денес мислам дека персонализирани реклами се подобри од случајни реклами.

Алгоритмите нѐ познаваат многу добро, покорисно е за тебе да ти излегуваат реклами од нешта што те интересираат отколку реклами за нешта што не те интересираат. А реклами секако ќе ти излегуваат.

Во случај да си загрижена дека Мета (или било која друга корпорација) преку ова ти ги собира личните податоци повеќе од обично, воопшто не треба да се грижиш за тоа. Тие секако собираат се што ќе внесеш во телефон (не само во апликација).

На Малечка Малинка му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mrs. right

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.674
    Допаѓања:
    19.730
    Се силува зборот кринџ :|

Преинтересни сте ми некои ликови бе, а, бе, срцки тие :inlove::inlove::inlove::inlove:
    You made my day :sun:

Да почнеме со фразите :inlove:

Btw
    What a beautiful day :sun:

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Tomasa

Tomasa Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2023
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    1.265
    Јаков :inlove:
    Енергија, харизма, емоции… нешто што не се опишува. Чисто воодушевување..

На FlirtBerry, eliesaab, KiT и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.510
    Допаѓања:
    45.913
    За жал имам селективна меморија на слон и памтам рандом глупости што ќе прочитам, не те следам тебе специфично.

Мене до негде ми фали интернет времето кога инстаграм си беше лабава социјална мрежа во своите почетоци, а фејсбук ни беше "главното" место и идејата беше само да се допишуваме и да си постираме кринџ слики.
    Сега се движиме сѐ повеќе во насока на black mirror, буквално нема веќе граница каде завршува човечкото тело а каде почнуваат социјалните мрежи, ми се чини дека целата поената е луѓето да се фузионирани со телефоните, контролирани од алгоритмот, нарушување на приватноста и ултраспецифично таргетирано искуство.

На M&M, Gosh, Малечка Малинка и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    5.081
    Допаѓања:
    25.426
    Глеј, пред да ми дозволат да бирам, сигурна сум дека сите реклами биле персонализирани. Знам дека веќе ги имаат сите мои податоци, не се обидувам да креирам нови теории на заговор. Ама чим во ЕУ се спроведува ова ново правило, да можеш да бираш какви реклами сакаш, тогаш веројатно не е идеално за мене како корисник.

Не е дека се плашам од нешто, само ми се згади од начинот на кој те форсираат да гледаш во реклама. Ти даваат избор, но ако избереш погрешно, те "казнуваат". Во мои очи ја преминаа границата, и од принцип нејќам да користам.

На Малечка Малинка и Alek90 им се допаѓа ова.
  12. Mrs. right

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.674
    Допаѓања:
    19.730
    Сфаќам, јасно све.

Него, не знам зашо мене ми збориш, ги неам социјалните мрежи.
    Освен форумов ако се рачуна, и оние за комуникација ко Вибер.
    Е на Вибер огромно време проаѓам, на Гугл исто.

Сакав да кажам дека и без социјални мрежи моеш да глеаш у екран, и да си зависен. Ја не негирам оти дремам на телефон.

Ја ги хејтам социјалните мрежи такви какви што се.

13. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    5.213
    Јас не сакав да ви се мешам ама ме интересира што правиш толку време на Вибер?
    Ако мислеше на комуникација со луѓе јасно ми е, ама незнам дали за нешто друго се користи?

Кога сме кај социјални мрежи..
    Јас Вибер користам само за работа и тоа на мјут ми е и никогаш не сум во тек што се случува, отварам многу ретко или евентуално некој слика да ми прати на инста не се праќаат со добар квалитет.
    Фејс одамна не користам од 2020/21.
    Инстаграм најмногу користам, ретко само ставам објави, мислам објави и не ставам само сториња, Снеп само дм и 2-3ца другари собирам оганчиња, исто доста време ноќ знам да изгубам на тик-ток и тоа многу глупи работ гледам ни сам не знам зошто ги гледам.. И фемина што користам тоа е.. Гугл од кога излезе ЧетГпт не користам, мрза станав барам линк од него да ми прати за тоа што ми треба да најдам. :drunk:

На Малечка Малинка и franca им се допаѓа ова.
  14. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.158
    Допаѓања:
    10.451
    Абе стварно браво за вас шо викате "немате време” за ништо, ама знајте кој кога ставил стори.. Животот да ти зависи од алгоритам на инста оти досадно било..

И не дека немате време туку едноставно сте зависни од глупости. И поголема ред флег апликација од тоа Снепчет нема.. :nod:

Последна измена: 10 април 2026
  15. Mrs. right

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.674
    Допаѓања:
    19.730
    Chat :?:
    Комуникација секако. Со најмилите луѓе и 10 саати се малце :inlove:

Можеби Вибер за тебе и другите пензионерски е, знам.

Ја не го користам телефонот ко вас ете.
    Сликам коа ми е нешо фотогенично, можам 5000 слики да напраам но за свој мерак, не за на инста.

Генерално тоа е. И за музика секако.
    Вчера над 6 саати ми покажа, среќа у позадина работи па не троши мнг.

На KiT и Mr.Limonko им се допаѓа ова.
  16. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    5.213
    Секој си има апликации што сака и што не сака да ги користи, не ми беше дека е за пензионери, премалку користам Вибер па мислев има некои опции за кои што не знам дека постојат.

На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.758
    Допаѓања:
    62.865
    Јас: Не треба да се стресираме за небитни работи во животот, треба да живееме во моментот и да правиме она што нѐ исполнува.
    Исто така јас: *се нервира оти треба да чека на улица каде што другите коли имаат предност*.
    Како беше она, и две нешта можат да се вистина истовремено, особено ко ќе си во пмс. ^_^

На nextredstyle, Малечка Малинка, theowndemon и 2 други им се допаѓа ова.
  18. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.556
    Допаѓања:
    69.471
    Добро е што можеме и да мижиме. Ќе дојде време кога ќе нѐ скенира дали ја гледаме рекламата и нема да заврши сѐ додека не нѐ прочита дека очите ни се вперени во рекламата и отворени.8-| Ко јадниот од блек мирор кога не можеше да плати и мораше да ги гледа сите реклами на крајот.:worried:

На Малечка Малинка, TwistedSister, theowndemon и 5 други им се допаѓа ова.
  19. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    2.402
    Допаѓања:
    19.485
    Мислам дека јутуб веќе има претплата, 15 долари месечно ако сакаш да слушаш музика без реклами.:drunk:

20. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.445
    Допаѓања:
    33.263
    Абе ајде не се жалете од македонските реклами шо траат по некоја секунда, дојдете да ве видам шо ќе праите со германските реклами од по 30-60секунди. :rofl: