Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.841
    Допаѓања:
    24.597
    Ако не беше тој кизнај дали че имавме земја, веројатно поделени че бевме. :)

На Aleks.mar, Amellie13, Mr.Limonko и 3 други им се допаѓа ова.
  2. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.847
    Допаѓања:
    27.319
    Пааааа да, веројатно ќе бевме дел од Србија, со оглед на тоа дека 3 децении пред него овој дел го имаат анексирано србите.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    2.727
    Допаѓања:
    22.640
    Исти курац значи ќе бевме како и сега.

На Aleks.mar и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  4. Bratot

Bratot Форумски идол

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    5.699
    Допаѓања:
    19.223
    Може ќе бевме под Б'лгарија па сега Евровизија во Скопје ќе ја праевме :inlove:

5. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.847
    Допаѓања:
    27.319
    Според мене, уште полошо од сеа.

На FriendOfDorothy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.841
    Допаѓања:
    24.597
    Или сите три и грците че земеа под некој дел. Со оглед што скоро сите наши борци најчесто се школувсле Софија или Солун, како и да е дискутсбилно.. и жалосно..

7. ¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯ Популарен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2021
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    1.687
    Си размислувал зошто се школувале во соседните земји? За да бидат подалеку од изродите од сопствениот народ. Тогаш на големо кодошите оперирале низ Македонија, посебно во Пиринска и Егејска Македонија. Работеле во корист на Турција и Грција, а на штета на Македонија. На Османското Царство и на Грција целта им била населението да биде пасивно и да не пружаат отпор на власта. Имало и многу кодоши меѓу комитите, кои биле инфилтрирани за да ја следат активноста на организацијата. Затоа и често кога ќе добиеле информации дека се подготвува потера по нив заминувале привремено во соседните земји. Значи не било само за време на нивното школување.

На Stark и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  8. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.847
    Допаѓања:
    27.319
    За време на осмалниите, народот сите тие предели ги гледале како едно исто, така да по дифолт спрема тие видувања, тие се школувале во Македонија. Голем дел се нели и родени надвор од вардарскиот дел. Поквалитетните школи посекако биле во поголемите градови, поготово Солун и Софија, логично дека тој што имал прилика, се школувал таму.

На ¯\_(ツ)_/¯ и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  9. Yuforeal

Yuforeal Активен член

Се зачлени на:
    7 декември 2025
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    236
    Еве и тука истото се случува, дали сме биле од тито, антички козофукари или татари :D луѓенца, колективно сме за во лудница, а на овие простори да се доселат јапани или скандинавци, некои шо живеат и егзистираат во 2026 година.

На azelea, Tajnaotrovna, eliesaab и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Moon&me

Moon&me Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2026
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    643
    Значи јас сум баксуз за медал!
    2 саати местевме базен надвор на сонце,за на крај да заврне дожд додека се полни...
    Значи..........:swear:

На Cosmic Girl, Трагедијаупмм и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  11. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    4.107
    Допаѓања:
    52.137
    Оти си баксуз, оти ти се наполнил базенот за без пари?

На Oxymoron, Cosmic Girl, Mrs. right и 5 други им се допаѓа ова.
  12. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    1.443
    Допаѓања:
    5.370
    Ми текнува сега. Пред неколку месеци читав демек казината требало да се подместат 500м од школите.
    Вчера дојдов во Гевгелија гледам ништо не е подместено. Овде ми мириса дека ќе се подместуваат школите наместо казината.

На Cosmic Girl, Aleks.mar и Anie93 им се допаѓа ова.
  13. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    4.107
    Допаѓања:
    52.137
    Од коа видов безалкохолно пиво со протеин, сеа и протеинско гомно да ми простите на францускиов да измислат нема да се чудам...

На Wellwell, Cosmic Girl, Aleks.mar и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    15.544
    Кој неписмен ги пишува рецептите на паковањата за храна?

Купив emperor’s rice од КАМ, и затоа што прв пат купувам, реков да го зготвам според рецептот на паковањето. Врска да си нема…

Beginners mistake.

На Peperutce6, Amellie13 и Munchmallow20 им се допаѓа ова.
  15. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    2.964
    Ти си добра и интересна девојка и верувам дека многумина се среќни што си дел од нивните животи...така да иако е точно дека децата забележуваат и памтат се, тоа не значи ништо посебно, бидејќи тие спомени низ времето добиваат нови нијанси, ги засакуваме истите, стануваат дел од нашата личност, која е секогаш една, единствена, најсигурна скривница , засолниште на нашите мисли, емоции, копнежи...

Треба да бидеме свесни дека сме родени со привилегии на ова поднебје и дека поголемиот дел од човековата популација нема ни дел од нашите " недостасувања ".

Пошироката слика секогаш е битна.
    Премногу фокусирање на себе ни го отежнува тоа.
    Не те критикувам, туку искуствено најмногу за спомените сакам да нагласам.

На MeowMeow и eliesaab им се допаѓа ова.
  16. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.856
    Допаѓања:
    63.685
    Леле, баш му се мислев утрово дали да го купам и не го купив. :whew: Зар поинаку се припрема, и дали би бил вкусен?
    Аперолот од новиот леток им е многу вкусен though. :D

На Waverly Raven му/ѝ се допаѓа ова.
  17. theowndemon

theowndemon расипана играчка Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    15.189
    Допаѓања:
    186.235
    @sonuvana не се живеј од спомени, иако искуствата дефинитивно не градат во личностите во кои растиме. Ептен е мижење пред факт ако се избегнува да се збора за тоа како тешкотии во период од развојот кој е значаен - иди со поголем ментален терет за возрасната индивидуа колку и да гледаме носталгично кон детството. Јас без сомнеж сум та шо сум ради искуствата шо сум ги имала. Ама искрено? Дел не морало. Не сфаќам романтизирање на сиромаштија искрено. Да, играв со луѓе праени од хартија и имам убај мемории околу тоа, ама зато на 28 си купив барбика зошто дете јас еднаш ако имаше една од најефтините и веројатно за роденден даена. И то влијај на то како гледам и трошам пари како возрасна жена. И 1000 луѓе да ме сакат, некои работи ми створат немир, немир шо е анксиозност и шо се поистовети дека имам од дете и шо покасно ми влијаеше на здравјето.

За ова тема неодамна се интересирав па ќе кажам онака во кратки црти, со ова поента: да живејш како сиромашен е живеење со загуба. Шо значи то? Едноставни работи. Ќе земам поефтини, "сомнителни" витамини и лекови зошто сигурно нема разлика, ама има. Ќе одложиш еден преглед ради финансии и проблемот ќе порасни и ако претходно бил лесно решлив поќе не е (и за нешто основно како малку кариес кој ќе прерасни во вадење заб па се до испуштено ехо и растење на тумор). Нема да можиш да си дозволиш добра храна и ќе се ослониш на најефтиното - кифли и брза храна шо ќе влијае на здравјето. Нема да можиш да си дозволиш добар прибор за храна и ќе земиш од Тему полн микропластика. Финансиска несигурност створа анксиозност и анксиозност створа физички проблеми и автоимуни болести. Или нешто и површно - алишта. Брза мода ја плаќаш поќе него едно квалитетно парче облека зошто постојано ја менваш и се оштетва па се заменва. И вака можам да одам до недоглед. Зошто се ситници и низ многу врвиме во секојдневниот живот. Ама цело време сме многу чекори назад од "невидливи" сопки и тие сопки in the long run не коштаат поќе финансиски.

На Oxymoron, sparklie, Munchmallow20 и 14 други им се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.522
    Допаѓања:
    280.347
    Кога ќе ми кажат дека сум себична што немам деца, само едно не ми е јасно:
    Себична сум.. кон кого?
    Не може да си себичен кон некој што не постои.

Од друга страна, можеш да си многу себичен (и многу други работи) кон некој кој постои.

Тука обично почнуваат да ми зборат за демографска слика, за тоа имам само да кажам: со задоволство плаќам (и би плаќала) даноци за сите оние кои сакаат да имаат повеќе деца, да имаат разни сервиси, поволности, подолги породилни отсуства и сè што им е потребно за да можат да ги имаат тие деца.
    Позитивна демографска промена не се прави со шејмање и присилби, туку со социјални сервиси, услуги, добра кои ќе им олеснат на оние кои сакаат да имаат деца. Што се покажа како точно со програмата за 3 дете, моја генерација не познавам некој (или екстремно ретко) да се повеќе од 2 деца, но ете во тој цел период се родија многу трети деца, оти финансиската помош значеше многу за оние кои сакаа да имаат повеќе деца.

На Oxymoron, Panda00, hermosa и 16 други им се допаѓа ова.
  19. Moon&me

Moon&me Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2026
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    643
    ДА!

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  20. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    22.411
    Допаѓања:
    142.114
    Зашто останало во ДНК на македончето да се пика во туѓа матка ...

На Panda00, nextredstyle, Munchmallow20 и 6 други им се допаѓа ова.