Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.925
    Допаѓања:
    27.749
    Мене таквите попалени најинтересни ми се, со смеење у фаца им викам НИКАД! И почнуваш да ги реметиш од инает, порано буквално им викав не сум глупа да се мажам, да бе на деца ќе си го трошам времето, и слично. Гледаш се нервираат, како така може да зборуваш. :D

На CameliaMiller, Wellwell, bookslover и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    7.444
    Допаѓања:
    18.665
    Луѓето ќе ти простат се- освен твојот успех.

Добро утро! :dance:

На Cosmic Girl, mKdevojce, Wellwell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.530
    Допаѓања:
    85.467
    Значи ти имаш долгорочен проблем, тоа е веќе друга работа.
    Ми делуваше нервозно во постот, со пцуење дури, затоа пишав зошто за тоа да си дотолку нервозна, си пиела кафе, не си можела да спиеш, ми се случило многу пати истото па не сум била толку нервозна. Самоконтрола малку треба, а не бурна реакција...

На bookslover, Amellie13 и sino.o.oka им се допаѓа ова.
  4. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.668
    Допаѓања:
    43.808
    Обично кога не си наспан си понервозен. Барем кај мене е така. Неспиењето ми многу влијае врз расположението

На anggell, Mrs. right и st-el им се допаѓа ова.
  5. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    4.173
    Допаѓања:
    53.340
    Враќање на отпишаните - исто и коа сите знаат дека сакаш да се жениш и дете само ако жена ти сака да раѓа.:D

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mrs. right

Mrs. right Форумски идол

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    5.185
    Допаѓања:
    21.649
    Можеме апсолутно се' да мислиме за некого, ама дали баш се' се кажува у лице? :)

Искреност наспроти суровост..

На la.malparida и KiT им се допаѓа ова.
  7. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.658
    Допаѓања:
    11.331
    Во некои ситуации, сепак подобра е суровата искреност aко е добронамерна отколку некој да ти прави лице, а зад грб да мисли и зборува сосема друго. Барем знаеш на што си, него да доживееш поголем шок од некои трети лица.

На Mumoftwo30, GirlLove и sino.o.oka им се допаѓа ова.
  8. Mrs. right

Mrs. right Форумски идол

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    5.185
    Допаѓања:
    21.649
    Не е !!!!!!!!!!!!!!!
    Чоек мора да се контролира, да припазува.
    Не? :)
    Или да повредува луѓе без око да му трепне?
    Макар и добронамерно, не, има ситуации кај шо треба да се ќути.

На KiT му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mrs. right

Mrs. right Форумски идол

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    5.185
    Допаѓања:
    21.649
    Шо бе синоока? Не е така? Дај тeбе нека ти трескаат све и свашта па да те видам.
    Страшни сте мајке ми.

10. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.658
    Допаѓања:
    11.331
    Види, секако дека човек треба да се контролира, особено ако суровоста ја користи за да вреѓа, омаловажува или исмева, тогаш да. Ама не треба да се става добронамерната искреност од близок во ист кош со тоа. Ако некој близок ти каже нешто директно со добра намера, дури и да не ти е пријатно да го чуеш, мислам дека е подобро да ти каже во лице да те заштити од другите отколку да премолчува па да наидиш на трети лица кои ќе те зборуваат или исмеваат сурово. Битна е намерата и начинот, не само самата искреност. :)

11. sino.o.oka

sino.o.oka Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2020
    Пораки:
    877
    Допаѓања:
    4.330
    За да ми трескаат треба да им дадам повод, и секако да им дозволам. Не знам во кој контекст зборуваш, па затоа не можам да се вклучам во разговорот. Доколку зборуваш за форумов, нема поента. Виртуелно место е, кој што сака, како сака ќе си каже. И порано имам пишувано, не треба да се сфаќа толку сериозно. Доколку е во реална животна ситуација, зависи од намерата како што кажа членот погоре. И пак ќе спомнам граници. Многу битни се...

На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mrs. right

Mrs. right Форумски идол

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    5.185
    Допаѓања:
    21.649
    НИКОЈ АПСОЛУТНО НЕ МИ КАЖАЛ
    А И ДА МИ КАЖЕ МЕ БОЛИ КУР НЕПОЗНАТ АКО КАЖЕ
    НИТУ ЌЕ МЕ ЗДОБОЛИ ТОЛКУ
    АМА БЛИЗОК ДА
    НЕМА СПОРЕДБА ЕДНО СО ДРУГО
    ТРЕТИТЕ ЛИЦА НЕ МИ СЕ НИШТО
    ИРЕЛЕВЕНТНО Е НИВНОТО :)
    Во реална.
    Од најблизок :)

13. sino.o.oka

sino.o.oka Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2020
    Пораки:
    877
    Допаѓања:
    4.330
    Жал ми е...

Многу е битен и контекстот. Сепак, на крајот од денот сите сме луѓе и сите го живееме животот прв пат, па многу разбирливо е да грешиме. Секако ова не е оправдување, ама разбирање на некој начин.

На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  14. theowndemon

theowndemon расипана играчка Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    15.221
    Допаѓања:
    186.460
    @Mrs. right

За ова тема шо ја почна сакам да кажам нешто.

Некогаш мора да кажиме нешто на саканите зошто со свое однесување пример се повредуваат. Во моментот можи не го гледаат тоа ама ако сакаме некој нема да дозволиме по секоја цена да се повреди само за да не се мешаме и да не предизвикаме моментална емоционална болка, ако алтернативата е нешто покрупно. Ова зборам за реални ситуации. Пример некој пие многу, па пријатели и/ли фамилија му прај интервенција. Ако некој е морбидно дебел и веќе има здраствени компликации ама не прај ништо за то итн. Не велам дека кај тебе е ова случајот, туку да доловам јас на шо мислам и какви "интервенции" сме имале во мојата околина.

Друго шо сакав да кажам е дека некои луѓе се гордеат со то да се "брутално искрени". И тука веќе има проблем зошто во мое искуство "брутално искрени" луѓе го користат то како маска да кажат и повредат некој под превез на добри намери.

Така да жал ми е дека прат да се чувствуваш лошо. Важно е да имаш увид во себе, дали се согласуваш со то шо велат? Дали то те повредува? Или пак фактот дека ти велат нешто? Начинот на кој ти велат можеби? Многу нијанси има тука. Ама сакав да кажам само то. Дека некогаш тоа што блиските ни велат е добронамерно, ама некогаш се само "брутално искрени" и јас не би одела блиску до вторите.

На M&M, bookslover, GirlLove и 4 други им се допаѓа ова.
  15. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.671
    Допаѓања:
    11.142
    Темана инстраграм блогерки ми е веќе одвратна. Порано ми беше интересно, ама веќе штрчи од неа огромна негативна енергија. Неколку членки се редовни и за сите се знаат, како треба да живеат, што е правилно, а всушност кога за сите се знаеш, читај меѓу редови, нивните животи се празни и неисполнети. Колкава енергија е тоа во денот, да бидеш во тренд со секој што постирал.
    Друга група на членки, вреѓање врз основа на физички изглед. Најбедната. Тотално несигурни личности за сопствениот изглед и лечење на свои комплекси.
    Трети ваљда им треба малку драма во секојдневието, би се ставила во оваа група.

Зошто кога имаме нешто убаво да напишеме за некого преќутуваме од страв да сме осудени дека мислиме добро за некој, ако повеќето сметаат спротивно за таа личност?! Но и генерално зошто ни е тешко да напишеме убав збор. Темана од толку испишани страници, дали една вкупно ќе се склопи со позитивни коментари. Тоа не значи дека инстаграмџиите од нашава земја сите се за никаде, тоа значи дека народот повеќе сака да навреди некој, отколку да пофали. А чив живот е совршен, нека крене рака. Сите грешиме, сите правиме нешто што е спротивно на гледиштата за живеење на друга личност.

Не знам што повеќе да кажам. Бљак.

На M&M, AlmaOculta, la.malparida и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.923
    Допаѓања:
    64.317
    Ја слушам министеркава препорачува првачињата да барале да стекнат братче или сестриче, дека сѐ помалку деца има. Како беше она, дали знаете колку треба да ставиш под стрес одреден цицач за да одлучи да не се размножува? Или само да се тресни нешто, небаре во луѓето е проблемот што не раѓаат (повеќе) деца. Се прашувам дали знаат воопшто што зборуваат, особено овие на високи функции, кога ваква забегана глупост ќе треснат?
    Во кои услови да раѓаат деца е прашањето прво, и низа други компликации поврзани со тоа. Буквално рејџбејт ни прават, немам друго објаснување.

На sparklie, MeowMeow, Cosmic Girl и 16 други им се допаѓа ова.
  17. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.800
    Допаѓања:
    35.473
    Не им е гајле на нив како ти ќе ги гледаш тие деца, битно им е да има идна млада работна сила од која ќе можат да крадат.

На sparklie, la.malparida, Witchy-style и 7 други им се допаѓа ова.
  18. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.671
    Допаѓања:
    11.142
    Кога ќе размислиш подобро, денес е најдобро време да имаш деца. Медицината е напредната, имаш повеќе опции за работа, повеќе финансии имаат овие генерации него претходните и со истите можат повеќе да си дозволат него претходно. Исто така, нивото на стрес што го доживуваш денес неспоредбено е низок, отколку да бидеш родител во 90тите во Македонија и период на транзиција. Да не зборам за децении наназад, кога се пиело вода од исти реки каде што и вршиш нужда, непрочистено и зачинето, па 30 години да доживееш било доживљај. Војни и глад. Оваа генерација е далеку од доведена до преживување како што било така за нашите родители, баби и дедовци.

Разликата е што, порано општествено се очекувало да имаш деца и покрај се, а сега генерациите се посвесни за животот и околината. Всушност си го ставаш својот живот над се и сметаш дека имањето на деца е лускуз над својот комфор.

Инаку да, сметам дека изјавата е целосно непотребна и се создава вина кај народот. Јас имам дете, но го растам надвор од оваа држава. Практично министерката може да се обрати кај својот премиер и да работат првично на условите за живот кои ги нуди земјата, а потоа со самото подобрување, може наталитетот нема драстично да порасне, но многу луѓе не би ја напуштиле државата. Не е до раѓањето, туку до заминувањето. Што е директна последкца на сите политики во текот на сите години.

19. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.580
    Допаѓања:
    30.135
    А на овие што се котат ко зајци у шупа им кажува министерката да смалат малце или јок?

На Cosmic Girl и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  20. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    2.918
    Допаѓања:
    24.608
    Колку дечиња има Илија Димовски? Гордана Јанкуловска има едно. Нека почнат да се котат прво они у своите редови, да ни дадат пример.

На sparklie, Mumoftwo30, christinnn и 3 други им се допаѓа ова.