Ако си била задоволна од работата немало да правош така и плус ако сум болна што има да ме бараат од работа да ме тормозат.
Па со оглед на тоа што за мене речиси никогаш не земам, само за деца. И со оглед на тоа што често и го кратам ако се подобри, да безобразно е.
Какви лицемери има на темава, да се зачуди чоек.. у една тема светци и светици, тука се фалат како го заебале системот и како кур ги боли. 1. Смее фирмата да ти прати доктор/да дојде во посета ако се сомнева дека лажеш затоа што они ти исплаќаат 70 или 80% не знам од платата. 2. Нормално е да ти скратат од плата или те избркаат ако се понашаш дека фирмата е на татко ти и *ќе правиш што сакаш*
Кај нас покрај отвореното боледување, читај ОТВОРЕНО БОЛЕДУВАЊЕ, МОРАШЕ СЕКОЈ ДЕН да ги известуваме дали ќе одиме на работа. Каде во законот има вакво нешто???. Сами си праат правилници и само не реградираа. Ееј коа ми прекипа. Му кажав наредниве 5 дена не идам на работа. На колешка, после операција и ѕвонеа, демек се загрижија како е, и и лупнале- А, кога се враќаш? Јас разбирам дека треба да си ја организираат работа. Немало кој да работи.. Хахаххаха Им реков нека седни тим лидеро на моето место. И после на криво ме гледаа и само мани ми бараа и ме казнуваа. А бе, еј, пари мож да ми земиш, 5,10,15 50%, душата не мојш. Кога знам дека сум во право, одам напред а и фала Богу што Господ ни отвори очи.
Па ако не ги ценат вработените тоа ќе си добијат, зошто да кратат некој ако не дојде а тие што работат дупла работа не добиваат плус пари? Мене HR ми ствараше многу притисок кога не доаѓав на работа као ќе бидеш казнета од плата не знам што и јас и се заканував дека ако ми дадат казна од плата одма си идам и не ме казнија. Не може мене некој да ми се заканува што сум јас будала ќе работам дупло за што??
Затоа што си прифатила да работиш за фирмата. Ако не ти се свиѓа, жали се, а ако нема реакција, дади си отказ.
Сѐ повеќе работиме на себе, а сѐ посебични стануваме. Слаба толеранција, никаква способност и желба да се направи компромис, сопствениот ,,мирʼʼ како единствен императив во односот со луѓето. Од што сите научивме да кажуваме не, не остана некој да каже да. Не дај боже да излезеш некому во пресрет, па ти си people pleaser, не може така, цени се себеси. Да се покаже интерес или иницијатива? Не мора, никој не ти треба, можеш и сам. Премногу се форсира индивидуалност и се губи веќе поентата на заедништвото. Сега се гледаат промени, тек што ќе биде по десетина години…
Да де, сите се директори, затоа иаме 300.000 паразитчиња по администрации и разно/разни институции што нашите газови ги цепат.. Ако си прифатил да работиш нешто, си договорил плата итн. и колега се разболе, должен си да си работиш, а не да се караш зашто сам да работиш и да се закануваш дека нема да работиш.
Те на вас што немате 'злоупотребено' боледување медаља ќе ви дадат. Имам земано кога ми требало едноставно одмор или работното време ми се поклопувало со некоја обврска/настан, ич не мора да ми е нешто. Рамковци и пратеници цели плати земаат а не знаат влезната врата кај е, па ја ќе се замарам, како не.
Не збориме за давање медаљи, него за двојните стандарди т.е правење на нешто а кога другите го прават, ви смета.. неќемо тако, неќемо ...
А си направила нешто за да го промениш тоа? Ја се имам карано, тужено, судено и се остало со работодавци кога знам дека сум во право и дека законот е на моја страна. Кога знам дека сум грешка, ќутам и работам.