Добро Гош, твоето мислење не значи дека е објективен факт. Пошто условите на работа тука и во ЕУ се небо и земја и не можеш да поаѓаш од тоа што ти си претставуваш дека е некаков стандард. И јас сум истрпела одвратен однос како пациент, во неколку наврати и секогаш сум посочила дека таму и таму тој и тој е отпадок кој не треба да работи со луѓе, ама знам како и е од другата страна и со какви предизвици се соочуваат и доктори и сестри и дека не е сѐ како што изгледа од надвор и се претставува. Никој не ти дреме на телефон додека чека да умре или намерно не те прима додека посакува да останеш таму во ходник. Гледаат курви додека некој умира, мислам втф? Во Македонија владее одредена специфична омраза кон медицински лица каде по дифолт мораш да се надоврзеш со негативен коментар, со навреда, со претпоставување на најлошото и давање заклучоци од ракав итн. Да, многу работи се за критика, ама некои "критики" се во суштина само jumping on the hate bandwagon.
Разликата помеѓу германското и македонското здравство е тоа што во Германија огромен процент болници со кревети се во приватна сопственост, а не државно/јавно, и поголем број луѓе плаќаат приватно здравствено осигурување, па затоа и добиваат 10 пати поквалитетна услуга. Подобри услуги во македонското здравство = поголема приватизација на истото! A little closer to home, Germany has an even larger private hospital sector. Eurostat data shows nearly 60% of hospital beds in the €114bn acute hospital market are private , while only 40% are run by public hospitals. https://www.mansfieldadvisors.com/b...te-hospital-sector-and-what-the-uk-can-learn/
Слушам на некои државни службеници не им било платено здравството. Немало пари во буџетот. Нормално дека ќе нема пари, над 5мил. еур по концерти се дадени, наместо да се дадат по деца на кои им е потребно, да се среди државата, да се помогне на земјоделците, сточарите... Ништо, значи ништо. Брука од држава сме.
O botu botovski 90% plakjaat javno zdravstveno osiguruvanje, kako 10>90? https://www.germany-visa.org/insurances-germany/health-insurance/public-health-insurance/
Значи ти сметаш дека ја оти задњиве години живеам у Германија, никад не сум била у македонска болница? Пак ќе повторам, ти не знаеш ништо за мене и на крају краева зборев за македонско здравство, а не за германско , али како ти е полесно да заспиеш навечер, така нека ти биде. А ( претпоставувам ВАС) медицинските лица ако сите ги мразат и јадат гомна за нив, може треба да се запрашаат каде грешат, оти никој не се жали од арно и убаво. И у ваа вукојебина бидете среќни што живее пасивен жртва народ па само усмено ве плукаме...
Дефинитивно. Не дека нема безобразни медицински кадри, ама не е точно дека сите се такви. Моментално каде што работам, ниту еден, буквално ниту еден пациент до сега не бил вратен, непрегледан или избркан. Од ниту еден од докторите. А доаѓаат на дежурство, за рандом притисок мерење дека успат им било, или дека еднаш повратиле, или дека им е затнат носот. И повторно, сите, секогаш и во секое време се прегледани. И така треба да биде. А во каква мизерија работиме, тоа е страшно. Нема лекови, и тоа лекови како УРБАЗОН (тендерот не бил поминат???), па докторите сами од свој џеб ги купуваат, дека ако остават на државава, ќе им умре некој од анафилакса, и тие на крај ќе бидат виновни. И во такви никакви услови, без лекови, со лепенките од дефибрилаторите со поминат рок од 2014та, со сирените од комбињата лепени со селотејп за да не паднат, сите трчаат и максимално се трудат, колку што можат, да помогнат. Нека им служи на чест на тие кои не работаат како што треба, и нека одговараат ако некому од невнимание му наштетат. Ама, греота е сите да се ставаат во ист кош, затоа има и такви што се мачат, и во мизерни услови импровизираат со што ќе најдат, за да можат да спасат живот.
Се треба да се приватизира како по примерот на Америка, Холандија и Швајцарија и ќе добиете здравствени услуги како треба. Се дур ве лажат со некакви бесплатни здравства, реформи и префрлање од шупло во празно, ќе си добиете такво здравство како што го имате сега. Јбг
Супер, нека се приватизира се ама мене нека ми даваат бруто плата, а не да плаќам за Петко, Станко и уште 300 паразити како нив да зимаат плата, имаат здравствено, пензиско итн. мојт?
Секако дека може. Само приватизација и дигитализација. AI за 20 години ќе ги пензионира 80% од докторите. Ќе опстанат само топ оф тхе топс.
И нив ќе ги замени роботика и аутоматизација. Секако тоа не за време на твојот животен век, но за 40-50 години од сега - да!
Добро, зошто нема луѓе за шетање??? Минатата недела се слушнав со една другарка, ааа ми вели таман ќе дојдиш, да ме гледаш кај што трчам. Наместо, да речи, ќе трчам уште ко се пријави, да речи, ајде и ти..... Па да пушти линк, па да се организираме...секој сам... Боже, Боже... Искрено ми е смачено од тоа јас да сум таа што ќе организира прва, сама ќе потегнува иницијатива и сл. Да иам еден џип и да се џемендисам в планина... Е тоа сакам
Денес моја блиска особа оди да зема рендген снимка во болница, шалтерот затворен уште во 13:00 часот, сите снимки акнати во ходник во пакет сами да си земаат пациентите, жив човек нема друг таму вработен, празно се. Ама добро петок, викендче иди ова она, кој ќе ја работел цела смена. Мамицата...