Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.527
    Треба да постои јасна граница која отворено треба да ја знаат сите околу нас, за работите во кои не смее да се мешаат други луѓе, а се однесуваат на нашиот живот.
    Со сите социјални мрежи, достапност 24/7, било кој ден од неделата, бесплатни разговори, споделување на секој сегмент од нашите животи, даваме погрешна претстава дека е дозволено било кој да коментира за се што ќе прочита/чуе/види, а не засега само нас.

Јас на пример, сум прилично отворена личност, ретко кога задржувам нешто за себе, едноставно таква сум. Тоа не дава за право на било кој да ми дели совети без да побарам. Или уште полошо, да пробува да ми го среди животот иако јас немам никаков проблем со него.

Ако кажам дека сум вегетаријанец, тоа не значи дека сакам лекција за протеините во месото.
    Ако кажам дека сакам да читам фикција, не значи дека ми требаат препораки за стручна литература.
    Ако кажам дека не излегувам често, не ми треба листа на сите популарни дискотеки во Скопје.

Ако не дај боже спомнам нешто за некој здравствен проблем, секогаш ќе се најде некој да ми каже за неговата тетка од Америка што го имала истото и останала неподвижна. Или уште полошо: ништо не ти е бееее, кој ти рекол дека не смееш да пиеш алкохол, ништо нема да ти биде од 2-3 чашки.

Можеби не е нешто што им пречи на другите луѓе, ама јас се фаќам себе како стопати си ги повторувам низ глава зборовите пред да му ги кажам некому, а се работи за добронамерен совет. Ако сметам дека е мешање во приватноста, или не сум доволно запознаена со ситуацијата, или не ме засега, воопшто не го кажувам. Имам чувство како за возврат да добивам критики кои не само што се непристојни, туку и тотално непромислени. Како повраќаница од зборови, само истурени, без план, без конструктивна критика, без потреба.

Од друга страна, мразам кога блиски луѓе ми премолчуваат грешки кои сум ги направила, а очигледно не сум била свесна за нив. Кога ќе размислам какви глупости сум правела пред неколку години, и од толку луѓе никој не ме предупредил, ама затоа секогаш се наоѓал некој да ми прокоментира колку сум здебелена/ослабена, ми оди да се преселам на пуст остров и да живеам со киндлот.

Затоа постојат граници.
    Океј е да и кажеш на најдобрата другарка да раскине со дечкото што ја изневерува и ја малтретира психички.
    Не е океј да кажеш на рандом познаник да смени стил на облекување.
    Е толку е едноставно.

На sparklie, cresa-jagoda, Lella и 18 други им се допаѓа ова.
  2. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.892
    Допаѓања:
    163.672
    Децо, јас мислам вечер наместо сите да си искочите, да си искочиме сите заедно пред влада, за почеток со по една табла јајца... а потоа што даде господ.

Не можам да се помирам.

На cresa-jagoda, BurstBerry, Hipster и 5 други им се допаѓа ова.
  3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Неможат, им забранија од партија. Работата им е на ризик ;) Но, јас сум за. Викај ме.

На srcekrsacka и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  4. srcekrsacka

srcekrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    2.952
    Допаѓања:
    1.752
    ете се случи и тоа jeeee:party: полетечу али ципелице ку да оставим:rock::sun:
    големиот настан од кој срцето ми затреперуваше ко снегулка после толку интензивно вежбање(facepalm)
    танцуваме, ја одбележивме Кинеската Нова Година (guo ni hao)
    наредниве часови само ке учиме како да конверзираме- вчера бевме девојките со фенерите да ви се пофалам:$:)

5. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.892
    Допаѓања:
    163.672
    Тагата ми е што и ова ќе помине, но е секојдневие и за оние кои сочувствуваат со ситуацијата.
    Истите работи ги прават, но во микро. Оговарањето на кафе во тренд, оговарањето и местењето на работа, оговарањето и црнењето на некого пред некој друг, особено за важни, многу важни работи се истото, но не толку опасно (но опасно и важно во нечиј живот) како овие снимки што ги слушаме.

Размислете и самите со себе кои мизерии вие самите сте ги направиле.
    Жал ми е што се согласувам и сум на иста страна со некои личности за сето ова, но ако ги погледнам во микро, колку црнила има на нивните души и знам дека се способни истото да го направат и да загорчат нечиј живот ако се најдат во истите позиции, зошто едноставно ве мразат, како личност.

На Hipica, BurstBerry, mims-89 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.519
    Допаѓања:
    18.510
    Крајно изреволтирана од нашава мила Македонија која во наводници е сплотена и сите се како едно! До кај отидовме со политикава? Како можешее се ама баш се да се подели партиски? Уште малце и животните ќе ги поделат партиски, како може жените да се двојат за 8-ми март партиски? Порано немало мислам дека вакви работи, и најважно од се барем по мое мислење имало пријателство, а сега се се дели партиски, Се поделиле за 8-ми март ако се вмро може да одат ако не се не! Па и сдмсм и тие настрана! Што е ова? Ја стварно неможам да поверувам, војна ли ќе водиме вмро против сдсм? Луѓее, мажи, жени деца, освестете се! Само толку ќе кажам!

На Candid, Lella и BurstBerry им се допаѓа ова.
  7. aaaaa

aaaaa Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2010
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    1.231
    Одамна ме нема на форумов. Овој пат оправдано! Имам новост! Се вработив!! 8)
    Должам пијачка!

На senza.parole, Candid, Hipica и 19 други им се допаѓа ова.
  8. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.075
    LIlit, ни јајца ни камења, а ни тешка артилерија богами не ги погаѓаат. Најтешко е со трупови да имаш работа. Овде само трета страна ако има волја може да реши нешто. Ако! :!:
    Како што согледувам се повеќе, некому одговара ова општество и овој народ да тоне. :|

На cresa-jagoda, Annath и Hipster им се допаѓа ова.
  9. DebbieLegg

DebbieLegg Популарен член

Се зачлени на:
    3 мај 2012
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    362
    Некултурната револуција` која што и се случува на Р.Македонија секогаш кога дпмне (намерно не пишувам ВМРО) ќе дојде на власт.
    Ужасни се тоа кадри,со минимум свест и лична култура и сомнителна наобразба,ама такви на кои што со намера никој не сака да им овозможи да станат подобри и постручни,него треба да останат такви,сирови какви што се,а во интерес на каузата.
    Да се разбереме,кога партизаните во 1945-та станале власт,
    едвај ли биле подобри,ама имало терк и желба да станат различни,па за брзо време и напредувале.
    Кога сме кај каузата...тамам сега да ме земат да ме носат у затвор,секогаш у очи ќе им кажам дека ова што овие години го демонстрираа,има само еден еквивалентен пример у историјата,
    а имено `владеењето на вмро` во Пиринска Македонија во текот на касните 20-ти и триестите години на минатиот век.
    Владеење на фазон

10. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.527
    Нејасни ми се тие што во секоја ситуација предложуваат да се реши проблемот со војна.
    Немаат тие луѓе фамилии? Пријатели? Блиски луѓе чиј живот им е важен? Било кој?

Се раѓаш човек, израснуваш во чудовиште.

На Annath, BurstBerry, sia.bella и 2 други им се допаѓа ова.
  11. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    Во последно време добивам впечаток дека наоѓањето на "гаќа без раб" (која не се познава на фармерки) е невозможна мисија!!! :?:

На One.Moment му/ѝ се допаѓа ова.
  12. butterfly4

butterfly4 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2014
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    528
    СДК или сакам да прашам,ако знае некој???
    -'Што е тоа во луѓето тажно што живеат во животи туѓи,кој во моето минато плови,сосем мирно без да се срами....?]:)|(

Абе свој леб јадат,туѓо гајле берат]:),аиии(facepalm):!:

На Lella, kala21 и Gordana10 им се допаѓа ова.
  13. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.193
    Е чим е оправдано , добро, за малце ќе пишев минус :D

На aaaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Angel4eeee

Angel4eeee Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2013
    Пораки:
    529
    Допаѓања:
    336
    Нешто многу чудно се дешава а и мразам коа нешто се крие од мене.Зашто толку ладноо и покрај ладното време.Јас сум каква ме знаеш ама со тебе сум каква ме познаваш.

15. CrazyOne

CrazyOne Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.102
    Допаѓања:
    19.996

Денов ми почна шашаво, пола ден глава ме болеше. Ниту кафетин, ни лимон ни кафе ми помогнаа. Среќа попладнето ми помина, т.е ме виде сонцево па ми годеше тоа изгледа. Ама не за џабе рекле крајот го краси денот (знам дека треба делото да стои ама во контекст на муабетот е денот) . Ми се јавија од ДМ да ми кажат да си ја подигнам наградата од Капитол. Љубезни беа дабне идам до центар. И како да не ти заврши денот убаво. Имајте убав остаток од вечерта, јас отидов кафе да си ставам.

На Lella и ceca-1 им се допаѓа ова.
  16. rajna-vojvoda

rajna-vojvoda Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    286
    аман од ладново веке ...ја претера

17. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    17.613
    Ако порано со нетрпение чекав викенд, овој викенд сакам најбрзо да помине и да почне работната недела. Се надевам дека нема да настапи и нареден викенд во исчекување на одлуката која ќе реши едно мое големо животно прашање. За што станува збор-понатаму, ама се надевам дека ќе имам за што да скокам од среќа како ааааа, а може и да частиме заедно.
    Трпението ми е слаба страна, ама кога успеав да истрпам толку, ова е само ситница.

На Annath, ozbilnazena и Viktorijaaa5 им се допаѓа ова.
  18. snezan4e

snezan4e Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2010
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    1.203
    Тој на кого треба да се наслониш ти задава удар,паѓаш,ја тресеш прашината од себе и продолжуваш.Чекориш понатака,но се надеваш дека ќе биде подобро и ете пак,наместо потпора пак си на земја,пак стануваш и пак исто по којзнае кој пат,а сакаш да веруваш,проклето сакаш, дека ете ама сега,токму сега ќе биде поинаку,ама неее, пак си ја добиваш истата порција.Незнам дали постои некоја посмотана од мене,толку да сака и да се надева дека со љубов,нежност и верба ќе го стопи каменот.:(

На ceca-1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. SnowWhite8

SnowWhite8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    1.275
    Допаѓања:
    1.620
    Значи ако еднаш направиш грешка и притоа се извиниш за тоа иако ти не си виновен ќе ти ја извадат маста тоа ти се денешните пријатели.

На One.Moment му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.423
    Ми нема поодвратно нешто од седење на две столици.
    Било од машка или женска страна.
    Чуму потребата од констатен поход по план резерва Б кога до тебе имаш личност со која делиш кревет? Делиш интима, делиш радост, тага, соништа и надежи? На овие години и тоа, веќе далеку одминати од незрелост и блудничење, или само грешно сум се надала, работава?
    Ми се гади од дежурни лајкувачи, затскриени и тргнати во поход по нешто подобро или ватевар. Манијаци.
    Јебем вам бога шашавог што би рекол дедо ми на времето.

~

Не сум свесна колку ми фали стабилна машка фигура во животецов моментално, да се потпрам со сиот грб и целата тежина.
    Али ќе видиме.
    Како стареам стадардите се повисоко ги померувам, вајда самосвесно си удирам во ѕид.

I wish I could make it easy
    Easy to love me

Love me
    But still I reach, to find a way
    I'm stuck here in between
    I'm looking for the right words to say

I'm slowly drifting, drifting away
    Wave after wave
    Wave after wave

На Salome, One.Moment, bittersweet и 15 други им се допаѓа ова.