Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. ljubam

ljubam Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    2.412
    Допаѓања:
    18.409
    Живееме во општество каде што се будиш и се' е политка, Стигнавме до дереџе на губење на личен идентитет поради малоумни послушници и социопати.. Ама сепак има убави дистракции каде можеш да поуживаш во нови гледишта, уметности. Вчера почна во МКЦ #првопаженско и ќе трае три дена. Топло ви препорачувам да одите и да видите нешто ново, и да научите за феминизмот, за борбата на жената во општеството и за нејзините права, има одлични проекции, дискусии, настапи и музика.. Ви се пружа се тоа за беспари.. и мислам дека како нација многу сме ограничени со интересите, тоа што сум биолог не ми е некоја граница за лимитираност, туку напротив се' е истражување..

На Lella, sparklie, lunicka и 21 други им се допаѓа ова.
  2. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.869
    Допаѓања:
    163.491
    Мајка ми е жена змеј.
    Пример како годините не можат да застанат помеѓу твоите соништа и можноста да се трансформираш.
    На нејзини 50 и кусур изгледа подобро од било кога. И не, не зборувам за стари коки во миничи и шминка со ботокси, туку природно и достоинствено стареење, симна некој кг, си ја врати насмевката и пред се сјајот во очите.Па и господа ја застануваат да и дадат комплименти.
    И да, после толку години застана зад себе и многу сме среќни со татко ми.
    И секако, кариерно напредна за чудо кога најмалку се очекува од една жена, кога прироитет и е добивањето на внуци и пензија.
    Може повеќе учев од неа за емоциите, ама конечно дојде ред да учам и за внатрешната сила и потенцијал кои ги исполнуваш само затоа што ти сакаш, а не затоа што ќе ти наметне општеството.

Не можам да ви објаснам колку се гордеам.
    И не дека е баш мојата мајка, премногу би било да ви отварам душа, верувајте ми ваква жена во светов може ќе најдете една во милијарда. Најчесто прават инспиративни говори и прават чуда, но ова е Македонија, во нејзините рамки и пред се нејзината желба, таа е шампион. Иако јас би сакала некогаш да седне на некоја трибина и да зборува за себе си и патот кој го изодела, многу млади жени ќе добијат ветер во грб.

Браво мама, те љубам!

На Buttterfly, Mama25, Lella и 37 други им се допаѓа ова.
  3. Tumblr.123

Tumblr.123 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2014
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    421
    Колку ми е гадно кога бебињата ги бакнуваат во уста.
    Уфф бре!

На Candid, Hahn, Lilit и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    17.978
    Како се закачија маживе за тема Секс, како болви за куче. :lol:

На lealealea и Umbrella22 им се допаѓа ова.
  5. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.826
    Коцките се редат кога најмалку очекуваш.

- Too cliche to be true? Или сепак новите можности лежат зад аголот?
    1_glam-300x250.jpg

На Lella, Anabelle.Amorette, ozbilnazena и 5 други им се допаѓа ова.
  6. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Ziveenjeto na stara slava ke postoi i vo naredniot milenium,i vo toj posle nego..se dodeka postoi coveckoto sustestvo.

I licemerieto ke postoi dodeka postoi covekot.
    I fenomenot za coveckata bezrbetnost.

Kako zauzdani pceli sekogas ke se lepi coveckoto sustestvo tamu od kade sto ocekuva nesto za vozvrat.
    Koga ne go dobiva naednas isceznuva uzengijata i na red doaga fenomenot 'jas sum samostoen i pravam sto sakam,mislam so svoja glava i sam nosam odluki'.
    Pa neli ova bese odsekogas taka?
    -Aaaa da,zaboraviv deka prethodno razmisluvavme povtorno so svojata glava ama ja imavme isprogramirano uzengijata.
    Zauzdete ja covecnosta,da odime namesto da polzime tamu kaj sto ne ni e mesto.Da ne posle izigravame zrtvi na sudbinata i se ostanato,zanemaruvajki deka sami nosime odluki i izborot e samo nas.
    Na zdravje.

На Night Rider, Anabelle.Amorette, ozbilnazena и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Aleksandarreal

Aleksandarreal Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    216
    "Традицијата на ноќниот живот продолжува, и овој петок извонредните Ку*ов Ми Бенд ќе се погрижат вечерта да ви ја направат спектакуларна и незаборавна, не дозволувајте да ви раскажуваат, резервирајте"

- Добро бе! Која традиција? Од пред 2 години почнаа да ве пуштаат у петок да искачате "у град" и станавте квази менаџери преку ноќ. Шо знаете вие за традицијата на Скопје? Шо знаете вие за кафаните у Дебар маало? У времето на Елемент, Фабрик.....првото Колосеум кај беше, знаеш? Татко ти уше се мислеше дали да ја земе мајка ти за жена, пошо ја остаи трудна со имбецил у неа, шо сеа се декларира како менаџер. Па нели е срамота да се декларирате за такво нешо? Сеуште се ложите на фризури праени со гел бе торковци едни. Се сликате со бели сакоа пред огледала, како К-15 за на скечови. Како девојчиња сте мазни. Шо си ја фатил таа педерката под рука? Да не го криеш кокаинот таму? Дробите аналгини по дома, вечерта глумите шмркање со другарите....а си знаете дека го дувате, а не го шмркате у нос. Пошо немате муда. Педерчиња сте. Ќе се отруете по грешка бе.

Ќе кажувате па уште каков бил ноќниот живот у Скопје. Од кај си бе ? Долно Лисиче? Шо знаеш ти за СРЦЕТО НА ГРАДОТ што го пишуеш у ивент-от? Потрчковци.

8. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.869
    Допаѓања:
    163.491
    Ок, добро...
    Веќе ми се лоши од феминизмот за викендов.
    Особено кога доаѓа од жени/девојки кои се олицетворение на спротивноста.
    Као добро утро, не знаевме дека жената е повеќе од шминка и фризура.
    Секоја година истите статуси и констатации... промена нема, ама затоа его...охо бате... плафонот го пробил.

Ај за почеток... зборувајте како е да се биде пред се човек, не маж, не жена, туку човек. Во многу од вас не можам да го препознаам тоа...
    Не друго, туку се трудам да разберам каде вие сте погодени? На крајот на краиштата, ваши се изборите, а и ако толку ве уништуваат трговците, зошто побогу работите во нивна корист?
    Дејствувајте таму каде што функционирате...дајте отказ?!

На Mama25, Candid, Madam-A и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Ivy89

Ivy89 Популарен член

Се зачлени на:
    23 април 2014
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    1.056
    Сдк не дозволувајте сивилото на Марта да ве депримира,студено е да, ама си има и таа некоја скриена убавина..само ѕирнете или удрете еден поглед преку рамо :)

На Viktorijaaa5, Anabelle.Amorette, ozbilnazena и 6 други им се допаѓа ова.
  10. bombona23

bombona23 Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2014
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    1.817
    Суштината на среќата е СЛОБОДАТА!

11. anichka94

anichka94 Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    7.048
    Се стопив...

На Lella, Candid, Madam-A и 33 други им се допаѓа ова.
  12. Stories

Stories Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2015
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    1.514
    "Ne go slavam 8mi mart,sekoj den e praznik na zenata,
    ne go slavam Valentajn katolicki e,a i sekoj den treba da se sakame,
    ne slavam Nova godina,isto ko sekoja druga nok."

Stvarno?Jas pak si rekov samo onaka se kazuva,kolku da ima negativnost vo vozduhov.|(

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.193
    Значи колку можат да бидат проѕирни задните намери кај оние луѓе кои ги имаат, тоа страшно, а што е полошо мислат не се видливи.

На ozbilnazena, Anabelle.Amorette и crimson им се допаѓа ова.
  14. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.526
    Сакам минимализам.

Минималистички мебел, чисти линии, празни соби.
    Минимална шминка.
    Минимална облека, без многу украси и шари.
    Мал број на блиски луѓе.
    Едноставност.

На Regina.Phalange, Lella, Candid и 20 други им се допаѓа ова.
  15. atala

atala Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    940
    Денеска сонував еден за мене чуден сон на којшто се изнасмеав подоцна кога се разбудив!:?::lol:Не дека се чувствував непријатно поради сонот,напротив можам да кажам дека дури и пријатно ми беше поради тој сон,но сепак,дури и сега се чудам зошто сум сонувала дека групата ,,Рибља чорба,, држела концерт кај мене во Куманово во Центарот за култура,,Трајко Прокопиев,, или во Спортската сала во Куманово кадешто и порано сум одела на концерти?!:?::lol:Можеби поради тоа што пред некој ден го гледав лидерот на групата на телевизија како гостин во една емисија,исто и ја гледав групата на снимка од концерт на телевизија!Како и да е,иако сонот прави да се чувствувам чудно и необично,сепак јас и понатаму ќе со останам верен фан на ,,Рибља чорба,,додека сум жива или што би се рекло:,,Рибља чорба,,до гроба народе мој!:party:;)8)Еве еден нивен голем хит во којшто јас ја наоѓам смислата на моето постоење:

16. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.825
    Допаѓања:
    62.038
    Никогаш не треба да заборавиме дека мажот е половина, жената е половина,
    а заедно го сочинуваме целото!!!

Maj-i-Jena-v-Edno.jpg

На cresa-jagoda, marama, Anabelle.Amorette и 4 други им се допаѓа ова.
  17. sia.bella

sia.bella Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    1.004
    Допаѓања:
    17.209
    Во врска денешниот празник, она што мене никако не ми е јасно - е како 8-ми март од револуционерен ден за жената станал ден за славење по кафани, ден на свадба без зет и невеста, ден на преполни продавници, цвеќарници, парфимерии, златари...

Не сакам никоја да се најде засегната и навредена од постот, затоа што минатата година и јас бев дел од една таква прослава па од таму ми е и инспирацијата! Гледајќи ги развеселените жени како вртат ора на турбо фолк, не можев а да не се запрашам дали жениве всушност знаат што означува 8-ми март?! Знаат ли што слават? Знаат ли воопшто дека 8-ми март би требало да биде денот кога се одбележува борбата на жените за економска, политичка и социјална рамноправност со мажите?! Знаат ли дека жените ширум Европа и светот одржуваат мировни собири на овој ден додека ние - се веселиме по кафани?! За тоа ли се борела една Клара Цеткин, една Роза Луксембург?!

Јас во мојот живот имам неколку Клара Цеткин - жени кои ми се идоли, жени чиј пример го следам, жени што извршија големо влијание во моето воспитување, во моето созревање и оформување како личност, жени со големо Ж... Жени од кои секојдневно учам да бидам своја, да бидам будна во одлучувањето и водењето на сопствените битки во времето во кое живеам. Како и секоја година, така и денес ќе им се заблагодарам за се што ме научија, но најмногу што ме научија за важноста на 8-ми март секој ден во годината, а не само на овој ден.

А вас драги мои феминки, и вие кои ќе празнувате и вие кои нема, ви посакувам честит празник и уште подобра положба во ова лудо општеството. Подарете нешто симболично на вашите мајки, баби, другарки, колешки... И нивните битки за подобар живот се случуваат секојдневно…

Од пред еден век, од времето на Цеткин и Луксембург па се до денес се промениле многу работи, а на нас жените останува да го оправдаме нивното дело со памет, труд, успех и амбиција!

На Annath, Sunshine.Sunshine, Sexybaby86 и 7 други им се допаѓа ова.
  18. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.533
    Допаѓања:
    55.282
    Денес брат ми кога им подари цвеќе на Мајка ми и снаа ми , ми вика за тебе нема ништо , за тебе поклон кога ќе бидеш жена ќе добиеш ( не дека го славам или му придавам важност на празников лично јас , подарок давам само на Мајка ми и снаа ми , и плус не одам на забави , не кревам некои фами , туку да се навратам на муабетов од претходно , ми падна малку криво , си помислив барем еден каранфил да ми дадеше некој и мене ) и одам во соба и гледам на работната маса, една бордо рамка во која имаше слика од мене и брат ми како помали , е тогаш ми се наполна срцето , подобар поклон не можев да добијам, односно не дека тоа требаше и мораше да се даде само на овој ден , туку ми се наполна срцето од вниманието на брат ми , бидејќи не сме биле од секогаш блиски премногу ,за кажување на проблеми , за совети а најмалку за давање на подароци :D:D:D СРЕЌА Е ШТО ИМАМ БРАТ КАКО ТЕБЕ , ќе биде подарокот што ќе му го направам за роденденот јас на шоља, нели периодов тоа е тренд 8)

На Lella, Madam-A, Ivy89 и 14 други им се допаѓа ова.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.473
    Допаѓања:
    183.668
    Скоро 6.
    Недела. Утро.
    Само да Ве поздравам, па да фатам удобна поза на другата страна на креветов...
    Бидете умни и секогаш, секогаш борете се за своите права, за она што мислите дека Ви припаѓа и никогаш не се задоволувајте со помалку од она што сметате дека го заслужувате!! Сме добиле еманципираност ама борбата никогаш не престанала!!
    Среќен 8ми Март љубичици!! :)
    :f::f::f::f::f::f::f::f:

Последна измена: 8 март 2015
    На Ivy89, Sunshine.Sunshine, Mrs.Cuper и 6 други им се допаѓа ова.
  20. RockNroLLGirL

RockNroLLGirL Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2014
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    5.755
    среќен 8ми Март феминки

празников ме фраќа назад во времето кога бев 1во до 6 одделение кога се каравме што ќе и купиме на наставничката :lol:
    и низ глава ми се вртат мали сеќавања од мајка ми и баба ми со секакви бои на рози околу нив:f:. Баба ми беше улителка и секоја година на 8ми Март носеше вреќи со цвеќина и честитки од ученици. И се сеќавам нашколо не тераа да направиме честитки во форма на срце.Една година добив подарок од тетка ми и викам ''Абе зошто мене , јас не сум жена '' :rofl::rofl:
    сега се смени времето, се е поинаку .. една мала насмевка многу значи и сега кога ќе свртам назад во тие денови , си викам тогаш честитките не ми значеа многу, и ги мразев кога ќе ги правиме нашколо:| ама вреди кога ќе и го поклониш на мајка ти и таа ќе се насмее и ќе те гушне
    гушнете ги мајките, бабите, тетките, вујните итн. се додека вие им ја давате вашата љубов, подароците не се толку важни, зошто љубовта е најголемиот подароk
    paint the roses with love

На Lella, Sunshine.Sunshine, anel и 5 други им се допаѓа ова.