Сакам да прашам...?

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од Hipica, 16 март 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.172
    Пред некое време ја купив оваа од Рамстор маркетот, 1.150 беше. :) И задоволна сум. :)
    Најдов нешто, на англиски е..
    35 W
    temperature 120°C - 200°C
    on/off switch
    pilot light
    ceramic coated plates
    floating plates
    swivel cord
    Dimensions (WxHxD):
    290mm x 40mm x 31mm

На Bokk.happy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Breezy

Breezy Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    476
    Допаѓања:
    767
    СДП ја има "Го Сакам Њу Јорк" по библиотекиве? Баш ми се чита chick-literature.. :)

3. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.243
    Допаѓања:
    67.765
    Во Браќа Миладиновци ја нема, а мислам дека ја нема ни по другите. Многу слабо се снабдени библиотеките со чик лит.

4. Peperutka90

Peperutka90 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2010
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.083
    СДП дали пуканките се многу калорични? Што е подобро да јадам, варена пченка или да си напраам пуканки? Може е глупо прашањево али ме интересира и те како :)

5. LadyDaget

LadyDaget Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2011
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    23
    СДП дали некој може да каже некои лектири за 2ра гимназија ама така по интересни за читање не да умрам од досада :lol: тие умирачките ги оставам за во текот на школската година :rofl:

6. Breezy

Breezy Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    476
    Допаѓања:
    767
    Тристан и Изолда.. од тие нас што ни ги даваа ваљда само оваа :)

7. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.671
    и двете ти се добти за јадење, мислам дека пченката има помалку калории но пуканките не дебелеат колку што знам :^)

8. Victorya

Victorya Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    511
    Калорични се многу. Сум слушала дека најкалорична комбинација се пуканки и кока кола.
    (да те застрвам, во моментов јадам пуканки. :angel: )
    Инаку, за дигестивниот тракт пченката е многу здрава.

Феминки пред 1 недела си купив депилатор. И со сиот ум што го „имам“ делот каде што се пинцетите го извадив за да го дезинфицирам. Но наместо со дезинфекционо средство, го ставив во вода на оган да изврие. Седнав на фб и по 15тина мин. ми текна на депилаторот. Кога стигнав, пластиката веќе беше стопена. И сега некако се составува, но пинцетите не кубат. Гаранција има 2 години, но за џабе е, нема шанси да ми го сменат. Е сега СДП дали некаде се продава само делот каде што се наоѓаат пинцетите?

9. Barbie-mwa

Barbie-mwa Популарен член

Се зачлени на:
    20 декември 2009
    Пораки:
    1.237
    Допаѓања:
    528
    Леле мислам дека нема да најдеш. :worried:

А јас СДП што да и напраам на косава да не ми биде сплескана горе кај патецот ? :^) Надолу ми е добра, бујна е, ама незнам од што така се сплеска, а немам време сега да ја мијам :devil:

10. vendiii

vendiii Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    2.465
    Малку пудра во прав онаа бебешката ќе помогне ;) или лак за коса и малце разбушави ја ако ти се брза .

На Barbie-mwa му/ѝ се допаѓа ова.
  11. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.671
    истапирај ја и стај и лак за коса... помага :lol:

На Barbie-mwa му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.172
    Ја инсталира прочитав. :tmi:

Иначе знае некој дали мн. е калоричен сончогледот? х)

13. Victorya

Victorya Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    511
    Семките на сончогледот (100 гр.) содржат 25 мг. белки, 42 мг. масти, 21 мг. јаглехидрати и 4 мг. растителни влакна. Енергетската вредност изнесува 2450 kJ (585 kcal).

На Elennaa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MacaLove

MacaLove Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2011
    Пораки:
    2.399
    Допаѓања:
    6.337
    Уау, ако е вака,јас до сеа стока требаше да бидам. :D

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Victorya

Victorya Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    511
    Сончоглед
    Сончогледот е едногодишна билка, која може да достигне висина и до четири метри. Листовите се крупни, поединечни, со долги дршки и се налик на срце. На стеблото обично се развиваат 20-25 листови. На врвот од стеблото се развиваат цветовите. Постојат два вида на цветови: крупни цветови кои го формитаат жолтиот венец и ситни цветови кои го формираат плодот. Зрелиот сончоглед може да содржи до половина килограм семки. Се смета дека Мексико е татковина на сончогледот. Уште од најраната историја на човештвото, семките на оваа билка се сметаат за еден од најважните и најдобрите продукти. Индијанците од Северна, Средна и Јужна Америка од сите видови на семки највеќе го ценеле сончогледот. На тој начин таа билка станала симбол на богот Сунца, бидејќи во раните утра своите цветови ги вртеле кон сонцето кое тоа се "буди". По тие карактеристики сончогледот го дибил и своето име. Шпанците со освојување на Американскиот Континент, поради убавината на сончогледовите цветови, го донеле во Европа во 1504 година, па така првите цветови на сончогледот процветале на Мадритските ботанички градини, како украсна билка. Сончогледот брзо се проширил по Европа, но дури во 1830 година е утврдено дека има многу повеќе од убавиот изглед, кога во јужните делови на Русија, каде за прв пат од сончогледовите семки е исцедено масло. Од тогаш, па сè до денес, Русија е меѓу најголемите производители на високо квалитетното масло. Со почетокот на 20 век, започнува одгледувањето на сончогледот и во останатите Европски земји. Денес е познат како култура на сончевите и суви предели. Од вкупното производство на сите масла за јадење, на сончогледовото му припаѓаат 90-95%. Денес се познати многу сорти на сончоглед. Ситно црни семки го доваат високо квалитетното масло, а крупните сивкасто - црни семки со бели линии служат за јадење. Семките на сончогледот (100 гр.) содржат 25 мг. белки, 42 мг. масти, 21 мг. јаглехидрати и 4 мг. растителни влакна. Енергетската вредност изнесува 2450 kJ (585 kcal). Содржи витамин А, витамин од групата Б, витамин Е, а од минералите содржи калиум, фосфот, железо и натриум. Со својата повеќекратна примена, семките на сончогледот се неспоредливи. Идеален е додаток во кујната и печивата, поради убавиот вкус и тоа што остануваат подолго свежи. Се препорачува како додаток во појадокот со свежо овошје, така што, покрај вкусот, го осигурува и биолошката вредност на дневниот оброк. Сончогледот можеме да го употребиме како корисен намирник за подготвување на главни јадења, како додадок за супите - ситно исецкан и на суво пржени семки. Целите семки даваат на варивото добар вкус и го обогатува со белковини, есенцијални масни киселини, витамини и минерали. Се употребува и како додаток на салатите. Во исхраната се употребува и при подготовка на колачите, а се грицкаат и како печени семки. Лековити својства Според денешните испитувања, познато е дека семките на сончогледот го спречува зголемувањето на холестеролот во крвта. За време на бременоста го обезбедува организмот со незаситени масни киселини, кои се исклучително важни за развојот на плодот. Ја подобрува работата на штитните жлезди и нормалната функција на кожата, црниот дроб и бубрезите. Големо значење има и витаминот Е кој се наоѓа во маслото на сончогледот, а помага и во заштитата од создавање на згрутчувања во крвните садови. Исто така, семките на сончогледот имаат и антиоксидационо дејство. Важно е да се истакне дека лецитинот кој се наоѓа во семките на сончогледот, служи како природна заштита на срцевите крвни садови и зголемен холестерол. При подготовка на салатите, најдобро е да се користи ладно цедено сончогледово масло при подготовка на салатите. Кај така подготвеното масло не се намалува незаситените масни киселини (65%), што инаку се прави при производство со топол технолошки процес.

16. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.172
    Нема ден а ја да не јадам сончоглед. Ама бел само. :D Секој ден си купувам за 10 ден. (глупа сум, али незнам колку грама е тоа) :tmi:

17. broken099

broken099 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2010
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    432
    Кога сте правеле еден месец со девојка/дечко дали сте си купувале подароци? :D
    Ова јес да е глупо, ама стварно незнам нормален одговор.

18. teddybear

teddybear Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    2.679
    Допаѓања:
    10.370
    Јас не, до една година ништо не доби (освен роденденски подарок) :rofl:

За разлика од мене, една другарка секој месец арчи пари. Луѓето се различни, изборот сепак е на тебе.

На broken099 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.525
    Допаѓања:
    92.157
    Јас сум против овие месечнини и не сум купувала. Некои дечковци ми купувале и сум се чувствувала бедно, па секогаш сум имала чоколадо во чанта, да се извадам :rofl: Среќа псоледниов ни П од подарок ни виде, ни даде :lol:

20. Victorya

Victorya Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    511
    во врска сум скоро 5 години и ако му купував подарок за секој месец, досега ќе банкротирав. Му купувам подароци за роденден, за годишнина и некогаш кога сакам да го изненадам. А секој месец, не благодарам. :)

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.