Сакам да прашам...?

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од Hipica, 16 март 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    И мене не ми е убава девојкава.Не е лоша, но дефинитивно не е за ваква титула.Ама сепак таму се е политика.Сигурно имало многу поубави девојки...иако нема шанси да се како ''нашава убавица'' атрактивни и интелигентни :

2. Angelche

Angelche Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2010
    Пораки:
    3.747
    Допаѓања:
    1.358
    Мене ми е баш слатка мисицава. Не е маскирана со шминка како нашава и другите. Срцка е.

3. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.634
    Допаѓања:
    2.474
    сдп што се случува ако на првите два колоквиуму + редовност од вежби и предавања+ семинарска имаш помалце од 42поени.. нели мора да имаш 42 за да одиш на завршен испит кој ти носи 30.. а што ако не ги собереш? одново ли се полагаат колоквиумите или?? :?: :?:

4. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    Овие се правилата на Гоце Делчев, ако немаш 42 поени ќе одиш на испит, може на некои да се дадат поправни колоквиуми но најчесто одиш на цел испит. Ако си вонреден студент стратуваш со 30 бода, а ако си редовен одиш на испит со 0

На velesanka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    Зошто не можам да пронајдам кај се толкуваат соновите |(

6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    СДП што факултет ќе беше ова, со ваков критериум?? :o

7. starfish

starfish Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.128
    СДП дали ПРАВЕН Факултет си игра со моиве нерви!?!?!?!?!?! :fubar:

ВЕќе цел ден сум во исчекување на резултати, аман веќе!!!!!!!!!! :sweat:

8. k.i.m

k.i.m Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2010
    Пораки:
    4.733
    Допаѓања:
    5.154
  9. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.634
    Допаѓања:
    2.474

eкономски факултет :))
    полагаме 2 колоквиуми + завршен испит (мал дел од материјалот што ни останал + дел од првиот и дел од вториот колоквиум)

10. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.093
    Како најлесно да знаеш кога треба present perfect simple а кога present perfect continous? По што се разликуваат?

11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    27.873
    добро што е проблемов со серииве??? во колку саат ги даваат овие на СИтел и колку пати на ден? Кога и да свртам од 6 навака цело врме нешто индиско

12. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159

Аууу со правен факултет никогаш не знаеш на што си... Резултати се чекаат и со недели :) А недај Боже да треба нешто у ЕКТС да ти направат услуга... Е богами тогаш се чека со месеци... :puke:

13. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    present perfect simple мислам дека е завршено дејство во минатото и со сегашноста нема ништо, а p.p continous мислам дека е дејство во минатото кое што траело подолго време и има некоја последица во сегашноста.(продолжува во сегашноста)
    ако имам грешка исправетеме

14. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.634
    Допаѓања:
    2.474

http://www.englishpage.com/verbpage/pre ... nuous.html види на оваа страница имаш убаво објаснето..

15. Go-Girl

Go-Girl Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    3.712
    Допаѓања:
    3.988
    Кога ќе ја сменат ИЗБРАНАТА ТЕМА на феминава?
    цел месец е таа за косата аман веќе :fubar: :lol:

На BeYourself му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.289
    Допаѓања:
    261.003
    Разгледав во темата рецепти и нема ниту еден за штрудла со јаболка...СДП знае ли некоја рецепт?

17. meruska

meruska Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    103
    јас знам :D :D вака иде
    500гр.кори 1кг јаболки
    100гр суво грозје
    100гр мелени бадеми
    200гр секер
    цекер во прав
    зејтин
    ги вадис семките од јаболката ги лупис ги рендас.во топла вода на др сад ги месас сувото грозје и мелените бадеми месас со рака и го додавас секереот и пак месас.тавата кај сто ке пецес попрскај ја малце со зајтин.зимас кора ја прсакс исто и втората и третата потоа ги сецес на 4 ленти со лазица ке ставис од филот ке ставис на крајот од лентата и ке формирас тријаголник и ке редис во тавата во која ке пеЧес останатите кори мозес и како ролат да ги сеЧес.на карај прскај со зејтин и стави да се пеЧат 15 минути на 200 цтепени на крај нароси цимет и секер во прав :*

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Dushica-sk

Dushica-sk Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    5.048
    Допаѓања:
    3.928
    Present Perfect Simple е дејство кое почнува во минатото , сеуште трае и можеби ќе продолжи во иднина.
    have/has + past participle of the main verb . Најчесто се користат yet,already , for , just , ever, never .
    Present Perfect Continous го има истото значење како и најчесто се користи за изразување на дејство кое трае подолго време . Се користат предлозите for , since .
    Овие времиња во македонскиот јазик се преведуваат со сегашно време .

19. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.816
    Present perfect е нешто како нашето минато неопределено време, обично се употребува без поточно специфицирање за дејствието кое се одвивало во минатото или пак за точното време кога нешто се случило. На пр. сакаш да кажеш дека си била некаде но не прецизираш кога, тогаш ќе го употребиш ова време - I've been to France. За да знаеш кога треба да го употребиш ќе ти помогнат предлози како never, ever, yet - се употребува токму со овие предлози.
    Present perfect continuous се користи пак кога сакаш да назначиш дека нешто започнало во минатото и се одвива до сегашниот момент. По ова можеш да ги разликуваш времињата. На пр. сакаш да кажеш - Работам во таа компанија веќе две години, во англискиот ќе го употребиш ова време. I've been working at this company for two years. Скоро секогаш оди со предлозите for и since.
    Епа вака отприлика во ептен кратки црти, ако имаш некое прашање плус - слободно пиши лп.

Едит:
    Душице, ова не важи за present perfect. Како би превела инаку реченица како на пр. I've never visited Burkina Faso. или пак I haven't seen that movie yet. итн.? Никогаш не сум ја посетила Буркина Фасо / Сеуште не сум го видела тој филм. хм? ;)

20. peperutkaa

peperutkaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    621
    Сакам да ја прашам Блонд како напредува со бременоста? Се ли е во ред? :)

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.