1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сакам да прашам...?

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од Hipica, 16 март 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.129
    ^ Го нема табот Тенкаи...

2. Strumfeta93

Strumfeta93 Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    3.858
    Ај ве молам помогнете ми навистина незнам каде да најдам повеќе податоци за Колосеумот. Барав на википедиа и доста информации најдов, но на англиски. На македонски има многу малку а пак за преведување од англиски на македонски е доста тешко и обемно. Се надевам ќе ми помогнете :worried:

3. Nightwalker

Nightwalker Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    4.447
    ^
    Еве ти уште малку материјал на веќе постоечкиот. :)

Колосеумот во Рим бил отворен во 80 год., имал пречник 527 м. а бил висок 57м. имал цетири нивоа а собирал 50 00о луџе. Со текот на времето бил доградуван со најсовремената тогашна технологија, така што средишниот дел можел да се наполни со вода за да се претстават лажни бродски битки, а од поврзаните подземни простории да се издигнат кафези со диви животни, исто како при некој магичен трик. Арената можела да се исполни со светлив бел песок-всушност арена е латинско име за песок. Во арената имало борби со диви животни, имало инсцениран лов а понекогаш заробеници биле фрлани на ѕверовите. Еден од најомилените спектакли во колосеумот били гладијаторските борби. Гладијаторите били најчесто робови или затвореници кои биле погубувани, или ако се бореле храбро им била враќана слободата.
    Другите светски чуда биле знаменитости на највозвишени идеи, а Колосеумот бил здание на незамислива свирепост и жестокост, во која луѓето доаѓале за да гледаат пролевање на крв

На Strumfeta93 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.613
    Дечки што мислите, ако убијам човек, би се извадила на убиство во афект, со малку шизофренично лудило, некоја врскичка и троа мито за 3 месеци од затвор?
    Во оваа држава зашто да не, вреди да се проба, и 6 ми одлеГала за тоа суштество кое ќе го збришам од лицето на земјава!
    :devil:
    И сега - можно е или не? :^)

5. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Леле доста да не ти дојдам да те потурам со ладна вода да те освестам. :lol: Едноставно не ја перцепирај личноста, за тебе исто ко да не постои. И јас имам две три такви личности. Мене може и подолго би ме фатило да лежам во зандаана. :D

6. Strumfeta93

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    3.858
    Леле :clap: а од каде го најде ова, толку некаде имам и јас. Ми треба за проектна активност, есеј треба да напишам :doh:

7. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Римскиот Колосеум, кој некогаш беше сцена на варварските гладијаторски битки за живот или смрт, стана симбол на глобалната борба против смртната казна.

Уште од 1999 година светлата во Колосеумот се палат секој пат кога некој осуденик на смрт ќе биде помилувам или кога некоја од светските земји ќе ја укине смртната казна.

Тоа е иницијатива на католичката црквена заедница Sant'Egidio и римското поглаварство.

На Strumfeta93 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Glamour

Glamour Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2010
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    42
  9. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Трендафилке, а знаеш дека ако ти влезе во куќа може да го убиеш и да не го лежиш, ќе кажеш дошол и те нападнал...размисли и за оваа опција :!:

На Trendafilka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    2.475

па сега зависи колку добри врски ке фатиш.. може и никогаш да не се открие кој го сторил злочинот.. ;)

На girl1985 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Nightwalker

Nightwalker Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    4.447
    Уф, појма немам, откако видов дека прашуваш пишав на гугл, и овој текст беше најсолиден од тие што ми излегоа, па ти го копирав. :)))

12. Strumfeta93

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    3.858
    ^Во ред е, фала и за ова :) , ќе ми помогне барем за утре, да имам нешто спремано, да не сум без ич.. За натаму ќе му ја мислам :)

Едит: Напишал ли некој до сега 100 мислења за 10 дена :o . Или лошо сметам или сум луда.

13. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    6.793
    дали да ја почнувам темава по хемија за утре за тестот или да не се мачам воопшто и да се јавам доброволец наредната недела ??

14. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    I wanna know...

Дали можеби некоја од вас знае како можам да препознаам злато!

Имам дома кутија со златни/ позлатени работи (во принцип не носам воопшто злато, тоа се работи кои ми ги поклонувале најчесто за родендени, матури, нови години и слично, и по некој ситен аманет од бабите :) )

[ останатитит дел кој остана неопљачкан го чуваат моите, под клуч и катанец ] :doh:

Е сега работава ми е КАКО да го одвојам златово од позлатеново.
    Имам едни менѓуши, абе од километар се гледаат дека се FAKE!

Но имам и едно ланче, белегзии, прстенче (малецко :D ) и рачен часовник од баба ми на кои има некакви жигчиња но толку ситни што оќоравев обидувајќи се да ги видам.

А не ми е па се баш ќејф да идам по златариве ко некој џанак (sorry ако некој се најде повреден) , да се распрашувам за цената и грамажата. Второ може и да ме извози златарот, сепак[ деуоиче шум пааа ][​IMG]

* Или пак ако ги памтите оние Old-school финти : као го гризеш металот па ако останат отисоци начи златен е, или во некоја течност се стааше....Побогу кажујте што знаете!

15. Anjichka

Anjichka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2010
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    76
    ^Ако ти се наоѓа магнет можеш да провериш со него. Ако е златен прстенот, магнетот ќе го привлече, а ако не е, нема... :)
    ова го најдов на интернет, јас го немам испробано

На HeidiDiWalt му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Wild.Child

Wild.Child Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    5.573
    Допаѓања:
    6.699
    Ми треба помош за еден наслов на книга.

Се работи за студент кој прави чудовиште кое ќе излезе од контрола и ќе се сврти против него бидејќи го направил многу грдо и никој не сака да го прифати. Ќе почне да ги убива сите од фамилијата на студентот, ќе ја убие неговата сопруга, па креаторот почнува да го брка за да го убие. Додека се обидува ќе умре.

Јбг. Склеротичен брат имам. :rofl:

17. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.826
    ^ Да не е „Доктор Франкенштајн“? Не дека ја имам книгата читано, ама имам гледано филм со идентична содржина.

18. Wild.Child

Wild.Child Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    5.573
    Допаѓања:
    6.699
    Фала Хипи, таа е, брат ми потврди. :D
    А цело време ми вика едно чудовиште е, а не знам како се викаше... Нешто со Ајнштајн вика. :rofl:

19. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.074
    СДП...од вчера еве и денес горе кај пораките ми стои -1...И сега ?Има намера да се изгуби или....? :^)

20. TheCandy880

TheCandy880 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    3.992
    Допаѓања:
    6.303
    Сдп за сите матурантки се ближи фотографирање за на табло?
    Во што планирате да се фотографирате ? што би било најприкладно да се облече?
    Кои боички да преобладуваат ? ...се мислев каде да го поставам прашањево дали некаде во темите од Мода,но викам ајде овде да ве прашам..

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.