Дека ич не ми текнува на колку месеци го земав кучето кај моите(пред 13 години беше) , на колку беа спремни за зимање?
Порано кога ќе почнеме да и со јадење се зема кучињата,околу45дена, без вакцини сопственикот сам ги вакцинирале, сега има многу раширено вируси и болести кога пишувам болести пред се мислам на генетски болести ,многу има лоша генетика кај масивен одгледувачи,тоа доаѓа до израз ппсле2,5,3месечна старото, плус правото е измутирано и коси се пред. Него, затоа ветеринарите препорачуваат земање на куче од легло две недели после трета вакцини,да сте сигурни дека има три вакцини примено, а со тоа и ризикот за вродено генетски аномалии и инцес кучиња е намален, болно куче нема да издржи три вакцини ,едноставно сите вродено генетски аномалии и срцето нема да ја издржат вакцината. Затоа денес ги даваат многу мали кученцата, со една вакцина и прашање е дали е вакцинирано или само е залепена лепенка, никој од одгледувачи е не дава договор со гаранција на нотар дека кучето е здраво , а со тоа ризикот е на вас . Внимавајте од каде купувате , веќе се знаат кои одгледувачи продаваат генетско болни кучиња, барајте препораки, контактирајте фамилии од претходни легла што зеле.
Ако не мора баш купено да е, видов дека Лајка имаат за вдомување самојед, провери на нивната страна на фб за повеќе инфо.
Има на фб по огласите или огласни веб страни. Исто така има што поклонуваат т.е за вдомување, побарај во групите на фб за вдомување. Јас имав самојед и за домашни услови нее бидеќи многу влакна му паѓаат.
Има ли похумано од тоа да вдомите миленик наместо да купите?! Од лично искуство имам вдомено две кучиња тоа е без условна љубов која не се купува со пари.
Како мечиња се ако барем секој втор ден го четкате..иначе мизерија се за чување. Комшијава мој го запостави а едно бело пуфкасто убаво... цело влакно му стана заплеткано..
И јас имав таков комшија. Кученцето беше жолто и често доаѓаше ние да го храниме. А многу магични се, стварно ги обожавам. Кога ќе имам апла супер услови и голем простор дефинитивно ќе си земам вакво меченце
Нема потреба секогаш со муабетиве. Имам приметено на секоја тема вакви коментари. Со свои пари секој нека прави што сака, само да ги чуваат како што треба и да не ги запостават.
Дечки кај да најдам доберман кај нас ама не сакам некој мешан.За тие пари не вреди за грашок Не купувам сега ама сакам да си знам
Јордан има супер добермани ама изгор му се скапи, вреди ако си ептен љубител на расата и ако планираш да носиш по изложби и да ја унапредуваш расата. Освен Јордан, имаш и кај Бест оф Серафими одгледувачницата, не се толку солени со цена, а исто се добри. Ако не планираш да купуваш изложбен примерок, најдобро земи си од домашно легло кај некој, само ќе внимаваш да има родовник (педигре) за да знаеш дека стварно си купила претставник на расата што ја сакаш. Малку и ќе ти се измешам во изборот, ако си почетник со кучиња, ова не е раса што би ти ја препорачала освен ако планираш да го носиш на професионална дресура (300-400евра). Прекрасни кучиња се, ама не се за луѓе што прв пат ќе чуваат куче, активни се многу, сакаат вежбање и физичко и ментално, не се тврдоглави ама сакаат они да бидат алфи, а ако си почетник тешко ќе им наметнеш дека ти си алфата. Поздрав.
Каков раст ќе биде кучето? Го најдов фрлено и си го зедов да го чувам. И колку е возрасно од прилика?
Продавам француски булдог стар 4 месеци,примени сите вакцини и стекнати хигиенски навики. Повеќе не сум во можност да го чувам ќерка ми излезе дека е алергична. Комплет со него оди храна цела вреќа, тањирчиња,каиш за шетање, шампон. Цена во инбокс
Како да ги убедам моиве за куче? не сакаат бидејќи ќе ги мрзи да го шетаат кога јас нема да можам, а секако стануваат рано и двајцата.Плус мајка ми по цел ден е дома, никогаш нема да е само кучето. И јас ќе го шетам, не сум спанка, ако можам да го научам во 8ипол/9 сабајле да е прво мочање, супер ќе е. Ќе го пазам како очиве.А и гарантирам дека ќе го засакаат повеќе од мене, а не сфаќаат.. хелп? не можам опцијата ,,донеси го дома".Многу така ме советувале, земи го и однеси им го.Прво немам пари за тоа куче што го сакам, второ нема шанса да го купам и да ми речат надвор кучето, куче на улица не оставам, а и не би го продала секому бидејќи секакви болесници има.
Тешко. Особено ако е доберман ко шо си пишала погоре. Ако кучето не е прифатено од цело семејство, сѐ ќе им смета. Тоа ќе гризе, ќе кака, ќе моча и еден ден ќе им дојде преку глава и ќе го најдеш пред врата ако не го сакаат. Да го сакаат е друг муабет. Возрасни луѓе тешко да ги разубедиш.